Vilka av de hetaste tabletterna har den bästa displayen? Varning: De oförutsedda ligger döda framåt

Ray Soneira gör en bra sak: Tabletdatorer är i huvudsak stora bärbara skärmar.

I denna mycket heta, extremt konkurrenskraftiga kategori är en enastående bildskärm det enda bästa sättet för tillverkare att få sina tabletter att sticka ut, säger Dr. Soneira, VD för Displaymate Technologies, och är lätt landets främsta expert på bildskärmar.

"På baksidan" säger han, "skärning av hörn, kostnader och kvalitet för skärmen är ett allvarligt misstag eftersom det resulterar i en standardbild för allt som går på surfplattan."

Soneira testade med hjälp av sitt företags namnprodukt, DisplayMate, nyligen fem ledande tabletter: Apple iPad2, Samsung Galaxy, Motorola Xoom, Asus Transformator och Acer Iconia. (Tester ägde rum innan Kindle Fire släpptes.) När dessa fem tabletter ses sida vid sida, är skillnaderna i deras skärmar tydligt uppenbara, säger Soneira. Därefter avslöjade test med Displaymate, som är utformat för att analysera och kalibrera bildskärmar, vad som står bakom dessa skillnader och vad konsumenterna bör leta efter - och undvika - när man köper en surfplatta.

Här är slutsatserna Displaymates analys och antal leder till:

Apple iPad 2

IPad 2 har en inbyggd växlingsdisplay, som använder två transistorer för att styra färg jämfört med en transistor i konventionella LCD-skärmar. Detta ger en bred betraktningsvinkel men kräver starkare bakgrundsbelysning, vilket är en avlopp på batteriet. Den har en högre pixelupplösning men en mycket lägre pixeldensitet på 132 ppi på grund av dess mycket större skärmstorlek. IPad 2 IPS LCD-skärmen är välkalibrerad och levererar ljusa bilder med utmärkt kontrast, rimligt noggranna färger.

Att titta på skärmen från sidan avslöjar små färgskift och en stor minskning av ljusstyrkan, vilket är fallet även för de bästa LCD-skärmarna, Soneira noteringar. En stor brist är ett minskat färgområde, men iPad 2 förbättrar bildens färgmättnad genom att skärpa intensitetsskalaen ett enkelt trick som också används av Galaxy Tab. De andra skärmarna misslyckas med att implementera detta - och Motorola Xoom gör det omvända.

Asus Transformer

Asus-transformatorn har en IPS LCD-skärm som iPad 2. Den är dock inte lika ljus eller lika välkalibrerad som iPad 2. Ändå levererar den bra prestanda, inklusive god kontrast, rimligt noggranna färger och samma utmärkt betraktningsvinkel som iPad 2. Men transformatorns skärm återspeglar 66 procent mer omgivande ljus än iPad 2. Den har en 18-bitars färgdisplay som ger 24-bitars färg genom att använda dithering.

Motorola Xoom

Bildskärmen på Motorola Xoom matchar inte skärmarna på de andra tabletterna. Detta beror delvis på dålig fabrikskalibrering. Färger och färgmättnad är mycket sämre än de andra skärmarna, och variationerna som orsakas av betraktningsvinkeln är hemska. Xoom-skärmen återspeglar 49 procent mer omgivande ljus än iPad 2.

Xoom har också en dynamisk bakgrundsbelysning som varierar skärmens ljusstyrka på ett märkvärdigt sätt - det sänker sakta skärmen till ca 60 procent av den genomsnittliga totala ljusstyrkanivån på skärmen och stoppar då bara. Detta gör dimbilder dimmer.

"Det är kontraproduktivt och bara konstigt visningsbeteende", säger Soneira.

Acer Iconia A500

Acer Iconia A500, som Motorola Xoom, uppvisar även sämre prestanda, men det är bättre i några avgörande kategorier och är bättre kalibrerat. Det var den slutgiltiga ledaren i kontrastförhållandet. Det är extremt mörkt svart ger det ett förhållande mer än dubbelt så mycket som någon annan testad tablett.

Soneira triple-kontrollerade detta med några speciella mätmätningar för DisplayMate-testmönster för att se till att det inte berodde på en skiftande bakgrundsbelysning. Men det har verkligen en sann, mycket mörk svart, som är mest märkbar i ett mörkt rum. Tyvärr minskar djupet av svart snabbt när betraktningsvinkeln expanderar. Iconia hade också en snyggt kalibrerad intensitetsskala, sade Soneira, men det hade faktiskt varit bättre med en brantare intensitetsskala för att öka färgmättnad på samma sätt som iPad 2 och Galaxy Tab.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Galaxy Tab-skärmen har en LCD-skärm, som är Samsungs version av IPS. Det fungerar jämförbart med IPS-ibland lite bättre och ibland inte. Det är en imponerande mobildisplay med mycket bättre standout-prestanda än alla andra Android-tabletter, utom i en viktig kategori.

"Om du gillar att titta på din HDTV med färgmättnadskontrolluppsättningen till maximalt så kommer du vara rätt hemma med Galaxy-fliken eftersom Samsung har vridit färgen ytterst hög med ingen möjlighet att sänka den, säger Soneira.

"Skärmen är acceptabel för bilder som inte har mycket färg till att börja med, men det gör ont att titta på bilder med starkt färginnehåll, säger han. "Moderering snarare än slädeshammarens inställning till färg skulle ha resulterat i en enastående skärm. Det här kan enkelt lösas med en mjukvaruuppdatering genom att lägga till en färgbildskontroll som låter användarna anpassa färgen till sin smak. "

Och vinnaren är ….

Även om iPad 2-skärmen enkelt överträffar alla tidigare Android-tabletter, har Samsung i den nya Galaxy Tab 10.1 levererat den första Android-surfplattan med en imponerande, potentiellt enastående skärm. Samsung förstör det genom att vända upp färgen till oacceptabla nivåer, säger Soneira, i ett försök att blatantly sticka ut från den andra, mer dämpade mobila LCD-skärmar. När det gäller färg är för lite mycket bättre än för mycket.

Det gör att iPad 2 fortfarande levererar bästa bildkvalitet och noggrannhet för alla tabletter, trots att färgerna är tämre.

Men….

Eftersom allt står på grundval av alla displaytester, är iPad 2 och Galaxy Tab 10.1 ganska nära prestanda i de flesta kategorier. Så det är nästan ett slips. Nästan. Galaxy Tab är framåt i flera kategorier än iPad 2, vilket gör Galaxy Tab vinnaren, med en näsa, säger Soneira.

När Asus Transformator, som levererar mycket bra bildprestanda över hela linjen, är desto mer imponerande, eftersom den är $ 100 mindre än iPad 2 och Galaxy Tab och $ 200 mindre än Motorola Xoom. Nästa är Acer Iconia A500, som har en display som är något liknande i prestanda till den sista platsen Motorola Xoom, men är bättre i några avgörande kategorier och är mycket bättre kalibrerad. Det är $ 50 billigare än iPad 2 och Galaxy Tab men $ 50 mer än Asus Transformer.

Och till sist kommer Motorola Xoom på sista plats som Acer Iconia, det är inte en hemsk skärm men definitivt väsentligt under skärmens kvalitet på iPad 2, Galaxy Tab och Asus Transformer. Detta är allt mer överraskande eftersom Xoom är den dyraste tabletten och Motorola har tidigare inkluderat en enastående skärm i den ursprungliga Motorola Droid Smartphone, vilket fortfarande ger den bästa bildkvaliteten på vilken mobilskärm Soneira någonsin har testat.

"Så de visste en gång hur man skulle leverera en bra skärm", säger han. "Den här gången verkar det som om de bara avgjorde sig för en billig, low-end, dåligt kalibrerad skärm."

För mycket, för kort tid?
Hur kan det finnas så stor skillnad bland dessa fem skärmar på en så konkurrensutsatt marknad? Prispunkten är alla rimligen lika; så det är inte den primära faktorn.

En stor fråga är att tillverkarna alla krypterar för att få sina produkter på marknaden, och så finns det inte tillräckligt med tid för att ordentligt konstruera allt, säger Soneira. Men den största faktorn blir den explosiva tillväxten i efterfrågan och volymen av mobila skärmar. Så många befintliga och nya fabriker har inte tid och / eller expertis för att korrekt producera och kalibrera alla bildskärmar de producerar, säger han.