Opera 12 är nu tillgänglig

Den senaste versionen av Opera, som är en av de mest avancerade webbläsarna runt - men inte den mest populära, har just släppts. Version 12 ger många intressanta funktioner, som alla har strykats ut i en beta som har funnits i några månader nu.

Det blir intressant att se om det kommer att leda till fler användare till webbläsaren, särskilt eftersom det har pratat om att Facebook är intresserad av att köpa företaget.

Eftersom Opera inte har vana att släppa många nya versioner på kort tid, är den nya versionen fylld med nya funktioner.

En av de mest slående visuella funktionerna är teman. Du kan anpassa webbläsaren med en mängd olika utseende, och det är gjort med ett par klick. Effekterna ses omedelbart.

Den nya Opera lägger till webbkamera stöd för olika applikationer, som Photobooth och Polaroid, med HTML5 eller WebRTC. Detta gör det enkelt för användaren att använda saker som ansiktsigenkänningsfunktioner, utan att behöva Flash- eller Silverlight-plugins.

Företaget har också gjort mycket arbete när det gäller säkerhetsfunktioner. Till exempel har säkerhetsfältet uppdaterats. Om du klickar på fältet bredvid adressen hittar du flera säkerhetsdetaljer om webbplatsen du besöker på ett ögonblick.

Och när det gäller säkerhet har Opera nu också inte stödet, och en ökad hastighet. Vid första blicken börjar det definitivt snabbt - ungefär lika snabbt som Google Chrome. På min dator verkar sidorna också ladda snabbare också.

Webbläsaren har också 64-bitars support på Windows och Mac, vilket också bör öka prestanda.

Opera 12 har också begränsad hårdvaruacceleration, vilket innebär att den kan använda din GPU för att göra innehåll snabbare och det stöder WebGL. Båda funktionerna är fortfarande experimentella, så du måste aktivera dem själv.