Nokia gör listan för de 15 mest hatade amerikanska företagen under 2010

24/7 Wall St. har valt de 15 mest hatade amerikanska företagen under 2010 och har listat dem i ingen särskild ordning. Nokia, världens största mobilproducent, ingår i listan. Ja ja, jag vet att Nokia är ett finskt företag men de gör uppenbarligen en hel del affärer i USA, vilket är förmodligen varför de är på listan. Icke desto mindre omfattade kriterierna anställdas åsikter, återvändande till aktieägarna jämfört med andra företag i området, varumärkesvärdering, negativ pressdäckning och hur skattebetalare, kongress och administration ser dessa företag.

Nokia inkluderades eftersom sitt rykte med avseende på kvalitet har sjunkit, och de har fått de värsta kvaliteterna i JD Powers 2010 Mobiltelefon- och Smartphone-betyg. Endast Palm gjorde sämre i betyget. Lätt drift, design och nöjda kunder beaktades.

Jag tenderar att tro att Nokia hade det och jag tror att huvudorsaken är att företaget verkar tro att deras ledarskap är immateriellt. Det här är därför det klibbar till ett operativsystem som många ser så föråldrade ( Symbian ) medan nästan alla andra går mot Android ( även Amazon stöder det genom att skapa en appbutik ). Nokia vägrar att göra det och kan förlora allt enligt min åsikt genom att spela Symbian-kortet trots den stora hårdvaruplattformen de sitter på, N8.

Lektionen här? Tja, när jag läste detta, påminde jag om hur viktigt det är att lyssna på konsumenten och hålla takten. Nokia var 800 pund gorillan i Pre-iPhone-tiden över hela världen (och fortfarande ledare i de flesta tredje länder i världen). I stället för att lära sig av framgången med iPhone och nu Android har Nokia arrogant vägrade att anpassa sig till marknaden och följde följaktligen sin marknadsandelskrasch. Så oavsett hur bra du som ett företag kan göra idag, sluta aldrig lyssna på kunden och anpassa dig. Ibland förändras ont men att vägra att förändra kan på sikt skada ännu mer.

Fortunatly ser det ut som Nokia kanske faktiskt vaknar men det återstår att se: Nokia anser Android-alternativet - kommer att behöva hålla ett öga på det här.