Dina Windows 10 frågor besvarade (uppdaterade)

Microsoft meddelade nyligen att Windows 10 kommer att släppas den 29 juli i år. Medan majoriteten av användarna inte borde ha något problem med hur denna uppgradering ska användas, finns det frågor som är värda att svara på. Här är en titt på flera viktiga frågor och saker du behöver veta om Windows 10-uppgraderingen för datorer.

Är jag berättigad till den fria Windows 10-uppgraderingen?

För att vara berättigad till den fria uppgraderingen av Windows 10 måste din dator köra någon version av Windows 7 SP 1 eller Windows 8.1 Update. Eller om du är en Windows Insider kommer du automatiskt att uppgraderas till den slutliga versionen.

Vista är inte berättigad till uppgraderingen, och det är inte XP - ingen anledning att någon ska köra det ändå. Windows RT och Enterprise-utgåvor är inte heller berättigade.

Kommer min dator att köra Windows 10?

Här är en lista över minsta systemkrav som datorn behöver köra Windows 10:

 • Windows 7 SP1 eller Windows 8.1
 • 1 GHz-processor eller snabbare
 • 1 GB RAM för 32-bitars eller 2 GB RAM för 64-bitars
 • 16 GB hårddiskutrymme för 32-bitars eller 20 GB för 64-bitars
 • DirectX 9 eller senare med WDDM 1.0 grafikkort
 • 1024 × 600 skärm

Det finns ytterligare krav och saker att notera också. Följande lista är några av de mer anmärkningsvärda. Dessa riktar sig till företag och kraftanvändare:

 • Cortana är endast tillgänglig för USA, Storbritannien, Kina, Frankrike, Italien, Tyskland och Spanien
 • En högfidelitysmikrofonuppsättning och hårddiskdrivrutin med Mic-arraygeometri utsätts för att få det bästa av taligenkänning.
 • Windows Hello kräver en infraröd kamera för ansikts- eller irisdetektering eller en fingeravtrycksläsare för att använda Windows Biometric Framework.
 • BitLocker kräver TPM 1.2 eller 2.0 eller en USB Flash-enhet. Hyper-V kräver 64-bitars OS med SLAT-funktioner och 2 GB extra RAM.

Vilken version av Windows 10 ska jag få?

Den version av Windows 10 du får beror på vilken version av Windows 7 eller 8.1 du för tillfället har installerat. Här är en översyn som börjar med Windows 7:

 • Windows 7 Starter kommer att uppgraderas till Windows 10 Home
 • Windows 7 Home Basic kommer att uppgraderas till Windows 10 Home
 • Windows 7 Home Premium kommer att uppgraderas till Windows 10 Home
 • Windows 7 Professional kommer att uppgraderas till Windows 10 Pro
 • Windows 7 Ultimate kommer att uppgraderas till Windows 10 Pro

Och här är vilka versioner du kan förvänta dig om du uppgraderar Windows 8.1:

 • Windows 8.1 kommer att uppgraderas till Windows 10 Home
 • Windows 8.1 med Bing kommer att uppgraderas till Windows 10 Home
 • Windows 8.1 Professional kommer att uppgraderas till Windows 10 Pro

Behöver jag oroa mig för att reservera en kopia?

Nej. Det är dock fördelaktigt för dig att göra det. Om du reserverar din kopia får du din uppgradering före den officiella lanseringen den 29 juli. Det betyder att du inte behöver slåss mot miljontals andra användare som alla försöker ladda ner det samtidigt.

Förresten, om du redan har reserverat din kopia eller inte är intresserad, visas den irriterande uppgraderingsikonen fortfarande i systemfältet. Så här avlägsnar du uppgraderingsmeddelandet.

Vad händer om jag inte har Windows 10-uppgraderingsanmälan?

Det kan finnas några olika anledningar till varför du inte ser meddelandet på ditt system, och Microsoft har inte gjort någonting för att se till att alla ser det. Det finns dock ett sätt att få det att visas genom att köra en enkel batchfil. Läs vår artikel: Så här gör du Windows Upgrade Icon Show Up.

Det är också värt att notera att du kan använda verktyget Windows 10 Upgrade från Microsoft för att köra en skanning av ditt system. För mer om hur du använder det, läs vår artikel: Så här kontrollerar du om din dator kan köra Windows 10.

Kommer alla mina data att överföras till Windows 10?

Ja. Några av dina nuvarande program kanske inte fungerar, men vissa Windows-funktioner kommer att tas bort (se nästa avsnitt). Innan du uppgraderar, se till att du säkerhetskopierar ditt nuvarande system.

Vi har flera artiklar om säkerhetskopiering av din dator och dess data på hela webbplatsen, men här är några bra bra att komma igång med.

 • Säkerhetskopiera Windows 7
 • Säkerhetskopiera Windows 8

Vilka Windows-funktioner kommer att tas bort när jag uppgraderar?

Följande Windows 7 eller 8.1-funktioner tas bort när du uppgraderar:

Windows Media Center . Om du vill behålla det, uppgraderar du inte. Eller du kan byta till en annan mediecentralplattform som PLEX eller Kodi (tidigare XBMC) som vi tittade på i vår artikel om hur du jailbreakar din Apple TV.

Skrivbordspaket . Finns i Vista och Windows 7, kommer Windows 10 inte att stödja skrivbordspaket. Jag är dock säker på att ett tredjepartsverktyg kommer att fylla tomrummet om du inte kan leva utan dem.

DVD-uppspelning . Microsoft säger att "titta på DVD-skivor kräver separat uppspelningsprogram". DVD-uppspelning stöds inte heller i Windows 8.1, men du kan titta på vår lista över verktyg från tredje part som du kan installera stöd för DVD och Blu-ray-uppspelning.

Diskettstöd . Tro det eller inte, vissa människor använder fortfarande disketter, men de fungerar inte naivt med Windows 10. Du måste antingen ladda ner den senaste drivrutinen från Windows Update eller från tillverkningens webbplats.

Förinstallerade spel . Spel som är förinstallerade på Windows 7 som Solitaire, Minesweeper eller Hearts kommer att tas bort när du uppgraderar. De kommer dock att ersättas med nya versioner som Microsoft Solitaire Collection och Microsoft Minesweeper.

Windows-uppdateringar . Det intressanta här är att du kan kontrollera hur uppdateringar installerades i tidigare versioner av Windows. Men Windows 10 Home installerar uppdateringar automatiskt, och endast Pro- och Enterprise-versioner gör att du kan kontrollera när uppdateringar är installerade.

Windows Live Essentials . Verktygen kommer inte att tas bort specifikt. Men OneDrive-appen som följde med Windows Essentials kommer att tas bort och ersättas med den nya universella OneDrive-appen.

Kan jag göra en ren installation?

ja! Du måste dock uppgradera från Windows 7 eller 8.1 först. Den exakta metoden för att göra en ren installation är inte klar. Vi spekulerar emellertid att Microsoft kommer att släppa Windows 10 ISO-bilder, och processen ska fungera på samma sätt som att installera Windows 8.1.

Gabe Aul, chefen för Windows Insider-programmet, tog till Twitter den här veckan och försäkrade användarna om att en ren installation verkligen kan göras:

@ dinchy87 @PiotrGoreckiJr När du har uppgraderat W10 w / det kostnadsfria uppgraderings erbjudandet kan du rengöra ominstallera Windows 10 på samma enhet helst

- Gabriel Aul (@GabeAul) 3 juni 2015

Vad är detaljpriset för Windows 10?

Om du behöver köpa en detaljhandelsversion av någon anledning (som att bygga din egen dator) är det officiella priset för Windows 10 Home $ 119, 99 och Windows 10 Pro från 199, 99 USD. Men du bör titta på nätet för en affär. Till exempel har Newegg.com OEM-versionerna tillgängliga för 109, 99 USD för Hem och 149, 99 USD för Pro.

Om du vill uppgradera från Windows 10 Home till Windows Pro, kommer det också att kosta dig $ 99.

Vad händer om jag inte gillar Windows 10?

Om du uppgraderar från Windows 7 SP1 eller Windows 8.1 kommer den här versionen att du kan rulla tillbaka till den tidigare versionen du körde. Vi får en stegvis guide om hur du gör det i framtida artiklar.

På startdagen kan jag få en dator med Windows 10 Preinsalled?

Nej. Windows 10 installeras strax efter den 29: e lanseringen och hösten på en helt ny klass av maskiner för semestern.

Fortsättning följer…

Det finns fortfarande flera frågor som vi inte känner till svaren på ännu, eller vi har inte med i denna artikel eftersom det skulle vara mer spekulation än faktum. När lanseringsdatumet närmar sig bör vi få mer information och vi uppdaterar den här delen.

Finns det något särskilt att du undrar om den här uppgraderingen? Lämna en kommentar nedan, eller för mer djupgående konversation, kolla in Windows 10 Forums.