Windows RT kommer inte att köra skrivbordsprogram

Jag har fått en gemensam fråga från läsare denna vecka och frågar om de kommer att kunna köra sina nuvarande skrivbordsprogram på Windows RT. Svaret är nej. Windows 8 och Windows RT är helt olika plattformar.

Windows RT är det nya (tunnelbana, moderna) Tile-gränssnittet som finns i Windows 8. Det är en helt annan världsfolks, och Microsoft vänder inte tillbaka. Detta är viktigt att komma ihåg om du funderar på att köpa en ny dator. Se till att den har rätt version av Windows som du behöver för att få saker gjort. RT är för närvarande begränsat på många sätt när det gäller att köra stationära applikationer.

Du kommer inte att kunna köra många av dina favoritprogram på Windows RT som Dropbox, VLC eller Foxit Reader till exempel. Vissa skrivbordsprogram som Evernote har utvecklat appar med samma funktionalitet som att fungera med Windows RT. På lanseringsdagen eller snart efter förväntar jag mig att fler stationära appar ska skickas till Windows RT som Skype och Firefox.

Du kommer att kunna köra Office 2013, och Windows RT kommer med flera viktiga appar inbyggda. Och mer populära apps läggs till i affären varje dag som Netflix.

För att förvirra saker lite mer, släpper Microsoft en fullständig Windows 8-version på Surface-tabletten om några månader. Den tabletten kommer att köra alla dina nuvarande skrivbordsprogram. Dessutom säljer Windows App Store skrivbordsprogram som bara fungerar på den fullständiga versionen av det nya operativsystemet.

Så kom ihåg, om du behöver de program du använder för närvarande på ditt Windows XP, Vista eller Windows 7-system - vill du ha den fullständiga versionen av Windows 8, inte RT.

För mer, se till att läsa vår artikel om skillnaderna mellan Windows 8, Windows 8 Pro och Windows RT.