Krascha! Student Survival Tips för livet utan en bärbar dator

Jag vaknar upp på morgonen. Jag äter en snabb frukost och har lite kaffe som vanligt. Sedan sitter jag vid min dator skrivbord, förväntar mig en underbar dag av förskott och produktivitet. Men jag hade ingen aning om att jag var i för en obehaglig överraskning.

Jag trycker på strömbrytaren och ... ingenting. Fläktarna slås på, men skärmen är tom. Även bakgrundsbelysningen vägrar att sätta på. Först trodde jag att min skärm hade gått, men det gick inte att ansluta en extern via HDMI. För att göra saken värre lärde jag mig att USB-portarna inte fungerade heller. Min mus och tangentbordets bakgrundsbelysning kom inte på. Allt detta menade det värsta av det värsta - moderkortet var dött och jag måste vänta en evighet för att få min bärbara dator reparerad.

Här är jag idag, efter att ha överlevt utan min egen bärbar dator i en hel månad, skriver den här artikeln. Jag har lärt mig mycket av den här erfarenheten så här är mina bästa tips om katastrof slår på datorn.

RMA? Läs det fina trycket och behåll dina data

Vid tiden för mitt moderkorts död var min spelbordsdator bara halvvägs genom sin 2 års garanti. Jag anmälde mig till den RMA-tjänst som min tillverkare tillhandahöll och ville få det skickat in för reparationer genast.

Men det var inte så enkelt. Efter att ha läst det fina trycket märkte jag några saker som jag inte var riktigt nöjd med.

Se till att du har fullt säkerhetskopierat all data som lagrats på din produkt och tagit bort personlig, konfidentiell eller proprietär information innan någon serviceprocess startas. Du godkänner att * företagsnamn här * kan radera data, programvara eller program som är installerade på produkten utan att återställa dem. Reparationstjänsten ska inte hållas ansvarig för permanent förlust, skada eller missbruk av dina uppgifter.

Även om de flesta av mina data var säkerhetskopierade till molnet var det några "pågående" projekt som jag slumpmässigt hade kastat på skrivbordet som jag hade hatat att förlora.

Efter flera frustrerande e-postmeddelanden och minst 15 samtal till teknisk supportcenter lyckades jag äntligen få en överenskommelse från en tredje parts reparationstjänst. Vad som gjorde mig mest lycklig är att kontraktet uttryckligen uppgav att "användardata inte kommer att ändras om det inte är nödvändigt för reparationsprocessen." Det var allt jag ville höra.

Efter ytterligare 5 dagar med problem med en ganska opålitlig kurirstjänst lyckades jag slutligen få min bärbara dator samlad och skickad till reparationer.

¡Viva la bärbara appar

Så nu satt jag fast utan egen dator. Den goda nyheten var att jag som student kunde använda datorerna på mitt universitet för att få det mesta av mitt arbete gjort. Den dåliga nyheten var att universitetsdatorer är borta begränsade.

Från uppenbara problem som att inte kunna installera program från tredje part till löjliga idéer som att inaktivera sammanhangsmenyn helt, var uni-datorer långt från roliga att arbeta med.

Men när det gäller datorer finns det alltid en lösning. I mitt fall var frälsaren bärbara appar. Även om crashy, buggy och ibland helt upålitlig, är det bättre med än utan dem.

Gör dina mobila enheter mer med de rätta kablarna

Att använda universitetsdatorer för arbete var en bra tillfällig lösning. Men hur är det då när jag åkte hem? Jag var fast med ingenting annat än en smartphone och en extern bildskärm som satt där som att reta mig att det inte var till nytta för mig för tillfället.

Men det var faktiskt. Ett ögonblick av inspiration unraveled som jag märkte en Android MHL-kabel till försäljning på en lokal tech store - Bingo!

Underhållningsvis var det inte så bra som att spela spel på mitt Steam-bibliotek. Med det sagt kunde jag fortfarande titta på YouTube på en 24-tums skärm (mycket bättre än en 5, 5 "en).

Backup: tidigt, ofta och allt

Som jag nämnde tidigare är huvuddelen av mina viktiga data säkerhetskopierad till molnet hela tiden. Även om lösningar som Dropbox och OneDrive är bra, är det Crashplan som gör hela skillnaden i sömlöst att hålla en extern hårddisk och en moln.

Det enda tipset jag kan ge här är att inte göra det misstag jag gjorde - säkerhetskopiera allt, inklusive ditt skrivbord. Du vet aldrig när du behöver de värdefulla filerna.

Omfamna molnet

Även med bärbara appar har jag ibland haft en mycket svår tid att arbeta på universitetsdatorer. Ibland var det enda platsen som var tillgängligt för att spara och ändra filer, vårt studenterserverutrymme, vilket inte bara var begränsat till 5 GB, men var också mycket långsamt att arbeta med. Det var självklart att jag använde min egen externa hårddisk för att åtgärda problemet utan att tveka.

Men när jag inte behövde arbeta med tunga data (råa bilder, video, projektfiler) hade det varit en smärta att bära runt en hårddisk hela tiden. Så för mer grundläggande saker som anteckningar och dokument, lita jag fortfarande helt på molnet. Tjänster som Google Keep och Office 365 hjälpte mig att hålla mig på rätt spår genom att hålla alla mina data i molnet.

Beat Bloatware genom att starta från en USB-stick

Mitt universitet erbjuder lånbara bärbara datorer som du kan ta hem i upp till 18 timmar. Jag trodde att det här var en bra idé tills jag insåg att bärbara datorer var nästan oanvändbara, försvagade av onödiga antivirusprogram, säkerhetsåtgärder, begränsningar och olika program som kunde spåra vad du gör.

Jag lärde mig också vårt IT-team var väldigt trubbigt om detta. Här är meddelandet som visas varje gång innan du loggar in på Windows:

Jag mår bra med att spåras och spioneras på. Jag planerar inte att utveckla kärnvapen med iTunes eller någonting. Men när Chrome tar 48 sekunder att ladda är det när du vet att bloatware är för mycket.

Så jag sätter en startbar Ubuntu på min USB-nyckel och flydde till mitt eget lilla ord.

Får jag göra det här? jag vet inte. Men jag gjorde det ändå. Jag gjorde inte riktigt någon skada och jag kunde surfa på webben kraschfri.

Slutsats

Jag gillar alltid att säga att jag har lärt mig mycket mer av negativa erfarenheter än jag har från positiva. Och detsamma gäller här. Om du någonsin lämnat utan din egen dator kommer du att överleva. Men som jag har visat i denna artikel kommer din överlevnad inte vara lätt. Att tänka utanför rutan är nyckeln, och det är ännu viktigare att improvisera snabbt och effektivt.

Har du några tips att dela med dig? Gärna släppa dem i kommentarerna nedan.