Varför stänger datorer så långsamt?

Eftersom de flesta datorer nu stöder extremt snabba Sömn och Hibernate-cykler, undviker många användare en fullstängning. Varför? Tja, i nästan alla operativsystem där ute, är en fullständig avstängning en tidskrävande process. Avstängningstider kan vara så snabbt som fyra sekunder, men en mer typisk tid är någonstans runt 90 sekunder eller mer. Så vad är big deal? Varför tar datorer så lång tid att stänga av?

Processer och tjänster

När du stänger av en dator stänger du inte bara av systemet. Varje enskild process och tjänst som körs på datorn skickas först till ett "exit" -kommando. En snabb titt på skärmdumpen nedan ger dig en uppfattning om hur många av dessa bakgrundstjänster och appar som ska stängas av. Men det är inte så enkelt som att stänga allt och stänga av.

När datorn stängs av försöker operativsystemet stänga allt utan att förlora data. Detta innebär att om de öppna programmen / processerna har någon automatisk återställning eller automatisk säkerhetskopiering, kommer den först att köras innan programmet stängs av. Detta kan skapa I / O-begränsningar på långsammare hårddiskar (vilket en SSD skulle förhindra). Dåliga sektorer kan väsentligt tillskriva detta och kan fixas med CheckDsk. Ibland kan detta göra ett välbekant "slip" ljud som är förknippat med hårddiskar som utövas.

Det finns också andra komplikationer. Windows använder exempelvis bitar av hårddiskutrymme som virtuellt minne, detta kallas sökningsfilen. Om en öppen bakgrund eller minimerad förgrundsapplikation har avlastats till personsökningsfilen måste Windows först rensa den ur det virtuella minnet innan det kan stänga det helt. Detta kan mildras genom att använda en SSD eller lägga till tillräckligt med RAM till en dator så att personsökningsfilen inte längre behövs.

Data Flush

Nästa sak som händer är spolningen av cachad data. Det här är data som var redo att skrivas, men slutade inte användas. Det kan innehålla saker som vad som finns på din kopia / klistra in urklipp, delvis färdiga överföringar och diskbuffertar.

uppdateringar

Vissa uppdateringar kan bara installeras medan operativsystemet är ommonterat. Windows Update är den mest berömda för att hålla avstängning, men det säger åtminstone vad som händer. Det finns tusentals andra program där ute som kräver en fullständig avstängning för att uppdatera, och det betyder att under en avstängning måste de skriva några data till disken. Annat än att få en snabbare disk (SSD), finns det inte mycket för att undvika detta.

Parkeringsmedia

Innan strömmen till en dator stängs helt av, kommer de fysiska hårddiskerna först att gå in i parkerad position. Annan hårdvara skickas också ett dödkommando, så systemet kan vänta på att andra enheter slås av också. Det tar inte mer än några sekunder, men det är värt att överväga.

BIOS

Det sista att stänga är vanligtvis moderkortets BIOS-programvara. BIOS har sin egen avstängningsrutin och dess stängningstid varierar beroende på modell och varumärke. Vad som än är fallet bör det inte ta mer än en sekund för alla BIOS att stänga helt.

Manuell överstyrning

Om du inte vill vänta på den automatiska avstängningssekvensen, kan du använda manuell omkopplare. I Windows är det enkelt, tryck bara på Windows Key + R för att öppna dialogrutan för körning och skriv sedan:

shutdown.exe -s-t 00

Stängningen bör vara omedelbar. Alternativt kan du bara spara det här kommandot i en .txt-fil och sedan byta namn på .txt-tillägget till .cmd och spara det som en genväg på skrivbordet. Du kan sedan använda den här genvägen för att använda den manuella avstängningen för din bekvämlighet.

Här är några artiklar vi har om hur du skapar en genväg för att stänga av eller starta om automatiskt:

  • Skapa en avstängning eller återstart genväg i Windows
  • Skapa en nedläggningsplatta på Windows 8 Startskärm