Varför älskar jag min Chromebook (och varför du borde)

Som tekniskt expert får jag massor av papperskorgen om min föredragna mobila dator, en Chromebook. Denna enhet är inte en leksak, men ett mångsidigt verktyg - om du närmar dig det rätt.

Det är billigt

Det var Chromebooks främsta attraktion. Många av dem är mindre än 200 kronor när du köper dem renoverade. Jag fick min på en speciell affär när Microsofts support för XP slutade. Med en billig dator så här tar jag det mycket fler platser. Jag är inte orolig att lämna den i bilen, ta den till gymmet eller ta den till en bar. Om det blir skadat är jag inte ut med massor av pengar. Jag tycker att det är den perfekta bärbara datorn för barn av just denna anledning

Det håller mig fokuserad

Till skillnad från mina bärbara datorer som kör MacOS eller Windows, låter Chromebook mig inte enkelt multitaska. Jag kan inte skriva, kolla Facebook, få Twitter-anmälningar och spela ett spel på samma gång. Var och en av dessa webbplatser kan finnas i en flik men de tar inte omedelbart min uppmärksamhet med menyradenikoner eller invasiva fönster. För att kontrollera Facebook måste jag byta till Facebook. Vissa anser att det är en bugg som inte kan multitaska, jag anser det vara en funktion. Visst jag kunde ta ut min telefon och distrahera mig själv, men Chromebook håller mig fokuserad.

Det fungerar offline bara fint

Det största klagomålet jag hör är "Det är värdelöst om det inte är online." Det här är en myt som jag är glad att skingra. Precis som en Mac eller PC, förlorar en Chromebook någon funktion offline. Du kan inte kontrollera e-post om du inte är online. Det betyder inte att du inte kan arbeta med andra saker. Chrome App Store har hundratals appar som fungerar offline. Gmail och Google Docs fungerar utan en Internet-anslutning (den synkroniseras när du återkommer online). Jag använder Pocket för att ladda upp läsningsmaterial innan jag hoppar på ett plan bara om de inte har Wi-Fi.

Det körs några Android Apps

Google tillåter att vissa Android-appar körs på Chrome OS. Den mest populära är Evernote. Om du är äventyrlig kan utvecklare använda App Runtime for Chrome (ARC) för att porta andra appar till Chromebook.

Lagringen är utbyggbar

Chromebooks har en USB-port och en SD-kortplats. Därmed kan du flytta data till och från enheten. Jag laddar ett SD-kort med några filmer eller musik om jag går på en lång resa. Chromebook stöder några olika torrentapps som hämtas till externt lagringsutrymme.

Det har en galen lång batteritid

I genomsnitt får jag ungefär åtta till tio timmars batteritid från min Chromebook, och det ligger där uppe med Macbook Air. Jag vet några tweaks för att förlänga batteriets livslängd när jag kör lågt. Det här är en av de andra anledningarna till att jag kan ta det fler platser. Jag behöver aldrig oroa dig för att hitta en laddare.

Det är perfekt för presentationer

Chromebooks har vanligtvis en HDMI-utport. Det gör det enkelt att göra presentationer med ljud och video. De flesta projektorer har en HDMI-port. Om inte, bär jag en HDMI till VGA-adapter bara om det är fallet. Om du har en Chromecast, kopplar du bara den till vilken TV som helst och skickar dina presentationer. Den långa batterilivslängden och det lilla fotavtrycket gör att jag kan presentera var som helst. Jag behöver inte oroa mig för att någon snubblar över nätsladden. Bäst av allt fungerar presentationerna bra offline.

Malware är sällan och enkelt borttaget

Eftersom Chromebooks är baserade på Chrome-webbläsaren kan de få skadliga programinfektioner. De kommer inte att göra den skada de gör på en Mac och PC. Mestadels är malware adware med irriterande popup-fönster. För att ta bort dem kan du inaktivera tillägget. Om skadlig programvara är invasiv kan du radera och återställa en Chromebook på cirka 15 minuter med snabb internetuppkoppling.

Sammantaget tror jag att Chromebook är ett otroligt värde och det är min go-everywhere-enhet medan min gamla iPad och Android-tablett sitter på hyllan som inte används.