Vad är splwow64.exe och varför går det?

Du läser förmodligen detta eftersom du har tittat genom Aktivitetshanteraren, funnit splwow64.exe och vill veta vad affären är. Kanske du tänker "varför går processen på min dator, jag gav aldrig det tillåtet!" Eller "är det ett virus?" Tja, du kan sluta oroa dig. Det är inte ett virus, och det är faktiskt tänkt att vara där.

Läs vidare för detaljerna.

Splwow64.exe är en Windows-kärnsystemfil. Programmet körs i bakgrunden och är normalt inte synligt. Det är en pålitlig resurs skapad av Microsoft. Task Manger listar det som "skrivardrivrutin värd för 32-bitars program". Med andra ord tillåter splwow64.exe 32-bitars applikationer att ansluta till 64-bitars skrivarspooler-tjänst på x64 Windows-byggnader.

Ytterligare utforskning av processlistorna är som "Thinking Spooler APIS från 32 till 64 Process" Det lagras på "C: \ Windows \ splwow64.exe" och startas av moderprocessen spoolsv.exe.

Den har ett ljussystemavtryck på ~ 1, 124k och bör inte påverka prestanda mycket.

Ska jag bli av med den?

Du är normalt bäst av att bara lämna splwow64.exe. Det skadar inte någonting, och det använder inte något minne som dina vanliga skrivartjänster inte redan använder. Den enda gången jag kan se att inaktivera det för att vara fördelaktigt är om du inte har någon typ av fysisk eller virtuell skrivare installerad på ditt system. I så fall är det här hur man förhindrar att den börjar.

Öppna Start-menyn och skriv tjänster i sökrutan. Klicka på länken Tjänster-program som visas.

I servicefönstret rulla ned och högerklicka på Skriv ut spooler och välj Egenskaper.

Klicka på rullgardinsmenyn Starttyp och välj Avaktiverad från listan. Klicka sedan på OK för att avsluta och spara ändringar. Ändringar träder i kraft nästa gång du startar om datorn.

Slutsats

Splwow64.exe är en kärna Windows-process och bör inte orsaka några problem på din dator. Det kan inaktiveras eller tas bort, men det kommer dock att göra att datorns förmåga att skriva ut från 32-bitars applikationer försvagas. Denna process är säker och bäst kvar ensamma.