Vad är ctfmon.exe och varför går det?

Okej, så du har hittat ctfmon.exe som körs på ditt system, men vad är det? Ett virus? Tja, när jag ser en okänd process igång blir jag omedelbart misstänksam. I det här fallet, oroa dig inte för mycket. Denna process skapades av Microsoft och sattes där när du började använda Microsoft Office. Vill du lära dig mer? Läs vidare!

Vad är ctfmon.exe?

Windows har vad de kallar en alternativ användarinmatning och Microsoft Office Language Bar. Ctfmon är processen som övervakar inaktivitetsaktiviteten från dessa tjänster och låter dig använda taligenkänning och handskriftsigenkänning.

Denna process ligger normalt på följande plats:

C: \ Windows \ System32 \ Ctfmon.exe

Vad är fel med ctfmon.exe?

Ur säkerhetssynpunkt är ctfmon.exe inte ett hot. * Processen tar emellertid upp systemresurser och så om du inte använder text-till-text, handskrift eller Office Language-fältet behöver du inte behålla ctfmon körs. Problemet här är att ctfmon.exe körs 24/7, inte bara när du använder ovan nämnda tjänster. En annan irriterande sak är att även om du tar bort den från listan Startup-applikation, skrivs den bara tillbaka där och startar ändå.

* Var alltid försiktig med virus och annan skadlig kod som för att gömma sig kopiera namnen på legitima processer som ctfmon.exe.

Så här inaktiverar du ctfmon.exe

Det finns två olika metoder för att stänga av ctfmon.exe. Först tittar vi på att inaktivera den med hjälp av Windows-kontrollpanelen.

Metod 1: Inaktivera det från kontrollpanelen Region och Språk

KlickaStart-menyn och skriv språk i sökrutan. Från resultaten som visas klickar du på Region och språk .

Obs! I Windows XP och Vista kan du nå samma meny från Kontrollpanelen under Regional och Språkalternativ .

På fliken Tangentbord och språk klickar du på Ändra tangentbord ...

Nästa fönster kommer att kallas Text Services och Input Languages. På fliken Allmänt i det här fönstret vill du ta bort allt du kan göra från listan Installerade tjänster. När du är klar Klicka på OK .

Metod 2: Avregistrera de .dll-filer som behövs för att köra tjänsten

När ovanstående metod inte fungerar är den här en säker skottbrute force-teknik.

Starta cmd från Start-menyn.

Nu avregistrerar vi helt de dlls som kör alternativt inmatningstjänster genom att skriva in följande två kommandon, en i taget.

 Regsvr32.exe / u msimtf.dll 
 Regsvr32.exe / u msctf.dll 

Ta bort ctfmon.exe från start

KlickaStart-menyn, skriv msconfig i sökrutan och tryck på Enter .

Systemkonfigurationsverktyget ska starta. Klicka på fliken Start och sedan på listan. Avmarkera rutan bredvid ctfmon . När du är klar Klicka på OK och starta sedan om datorn.

När datorn startas om startar ctfmon.exe inte längre på ditt system. Hurra!

Slutsats

Ctfmon.exe är en process som gjorts av Microsoft för Language Bar och Alternativ User Input Text Input Processor. Om du inte använder dessa tjänster bör du följa ovanstående steg och bli av med det eftersom det bara sparar systemresurser genom att springa. Microsoft har skapat en hjälpartikel med ytterligare information om processen på grund av populär efterfrågan och klagomål om att det går onödigt.