Sony öppnar PlayStation Mobile Store för Android

På onsdagen öppnade Sony officiellt PlayStation Mobile-butiken för Android. Det ser ut som att Sony inte är så glad att betala Google eller Amazon en 30% snitt för app- och spelförsäljning. PlayStation Mobile är en fristående spelappsmarknad för Android som inte kommer att hittas i Google Play Butik eller Amazon App Store. Du behöver en kompatibel Sony-enhet och installera den direkt.

Så konstigt som Sonys beteende redan är, kastar den i sig en kurvboll och tillåter endast PlayStation Certified-enheter att köra plattformen för mobilspelapplikationer. Det betyder att PlayStation Mobile-butiken till trots, trots att Xperia är en komplett flop, startar nästan uteslutande på Xperia bortsett från några HTC One-telefoner. Sony har planer på att expandera tillgängligheten inom Sharp och Fujitsu-enheter, men det finns en hel del logotyplicenser för att gräva igenom innan det kan hända.

Det finns också en utvecklingssida, och Sony hoppas kunna locka sig i oberoende utvecklare och ge unika mobila spel till PlayStations mobila plattform. Men, vad händer utvecklaren av affären som inte erbjuds av Google eller Amazon?

Spelspel för dem som inte är på Xperia kommer att använda en virtuell skärmdump med dubbelhållare, som Sony har utformat programvarans kontroller och inkluderat den i utvecklarens SDK. Detta ensam kan spara utvecklare mycket tid som annars skulle spenderas att utforma kontroller, och det ger också ett allmänt känt styrgränssnitt till Android-spel. Tillsammans med kontrollenheten innehåller SDK också ett inbyggbart inköpsbibliotek för inköp. Utvecklare kommer också att behöva skriva ett nytt och separat Sony-kontrakt innan de får titlarna på PlayStation Mobile-marknaden.

Sony har sagt att PlayStation Mobile-marknaden för närvarande inte kommer att acceptera gratis titlar, bara betalda. Men det kommer att överväga freemium titlar (gratis titlar som kräver betalt innehåll fullt ut). Sony har ännu inte offentliggjort sina planer för vilken del av titelpriset som ska tas ut eller hur mycket kommer att gå direkt till utvecklaren.