Recension: Paint.NET - Microsoft Paint 3D Alternativ för Windows 10

Microsoft avlägsnar sitt klassiska Paint-program till förmån för Paint 3D, en modern app som fokuserar på 3D-design och sociala nätverk. Vi visade tidigare hur du kan få tillbaka den gamla Paint-appen med hjälp av ett registerhack. Problemet är att det här är ett hack och vi vet att Microsoft tycker om att stänga smuthullar, oavsett om det är en Windows Update eller en framtida version av Windows 10. Om och när de gör det kanske du vill överväga ett alternativ från tredje part som erbjuder och i vissa avseenden överstiger-Microsoft Paint i funktionalitet, kompatibilitet och till och med utvidgbarhet. Paint.NET har funnits ganska länge nu och är faktiskt förankrad på idén om en modern Paint app vid en tidpunkt då Microsoft tycktes inte ha något intresse alls vid uppdateringen av appen. I den här artikeln kolla vi den senaste versionen och ta reda på vad som är nytt och hur det fungerar på Windows 10.

Använda Paint.NET - Ett alternativ till Microsoft Paint 3D på Windows 10

Paint.NET är en gratis nedladdning och det är ganska liten också, som kommer i cirka 6 MB. Som namnet antyder beror det på Microsofts .NET Framework 4.6. Appen är 64-bitars kompatibel, vilket innebär att du inte kommer att ha problem med att arbeta på stora bilder, vilket inte är ovanligt idag. (Den andra dagen upptäckte jag att Notepad inte kan hantera vissa stora filer, så du vet aldrig.) Paint.NET är inte begränsat till Windows 10, det fungerar lika bra på Windows 8 och Windows 7.

Installera Paint.NET är snabbt och enkelt: extrahera zip-filen, starta installationsfilen och följ sedan instruktionerna på skärmen.

Till skillnad från den inbyggda Paint appen i Windows 10 har Paint.NET en bredare samling verktyg och alternativ. I själva verket kan appen bäst beskrivas som en jack i alla affärer, som innehåller en blandning av vektor- och bildredigeringsverktyg för de flesta användarbehov. Jag använder personligen den klassiska Paint-appen i Windows 10 för att ändra storlek, beskära och ta bort artefakter. Problemet med Paint 3D i Windows 10 är att det är för svårt att förstå eller bara känner för begränsat för vad jag vill göra. Verktyg och funktionalitet är begraven djupt i delar av gränssnittet eller fokus på 3D tar för mycket prioritet.

Vid första rodnad kan du använda Paint.NET mycket som första gången du använde Photoshop. Kända gränssnittselement som den flytande verktygslådan och färgpaletterna påminner om den professionella bildredigeraren. Med detta sagt kände jag mig riktigt hemma i appen eftersom det var första gången jag använde det. Upptäcka vissa funktioner och funktionalitet tog lite tid, vilket inte är oväntat. Jag hittade också några välkommen överraskningar, som en miniatyrflik för alla mina aktiva projekt.

Även om vissa av dessa verktyg kan bli bekanta med Photoshop-användare, beter sig de inte på samma sätt. Textverktygen visade sig exempelvis svårt att använda; Jag skulle kunna redigera men inte enkelt flytta texten till ett önskat område på bilden. Dessutom är urvalet av objekt (Control + T) inte tillgängligt och ankaret verkar sporadiskt ibland. Bortsett från det, tycker jag om makt Paint.NET ger dig möjlighet att enkelt skapa lager, flytta runt dem, redigera namn, duplicera och till och med justera effekter som opacitet.

Paint.NET, precis som vilken Windows-baserad app som helst, stöder bläck ut ur lådan. Jag kunde ta tag i min Surface Pro 3s penn och börja använda verktyg som pensel- och färgpallen att dra på bilder eller en blank duk. Jag måste erkänna, gränssnittet är inte särskilt beröringsvänligt; Det är fortfarande främst centrerat kring ett mus- och tangentbordsparadigm. Det begränsar inte din interaktion och du kan faktiskt få mer körsträcka med hjälp av en stylus än vad du skulle med fingrarna. Om det är ett problem för dig, har Microsoft en kund hos dig med Paint 3D, vilket är mycket bättre för intim interaktion.

Om du vill ha en välbekant skrivbordsupplevelse, levererar Paint.NET. Även om det inte levererar funktionskompatibilitet med Photoshop, finns det några bekanta, även användare av Adobes kronjuvel kommer att uppskatta. Du kan skapa icke-destruktiva lager, granska en historia av dina ändringar och använda en samling av vanliga effekter som brus, konstnärlig, förvrängning, gaussisk oskärpa och mer. Jag måste erkänna att upptäcka någon funktionalitet, såsom att definiera borstens tjocklek visat sig vara svårt, men jag tycker att det är mer av en första användning nischfråga.

Om du hoppar från en äldre version av Photoshop, som C3 eller tidigare, kan du troligen vara nöjd med vad Paint.NET har att erbjuda. Funktionsparitet och -utmatning är dock inte detsamma. Faktum är att jag provade en Photoshop 7-handledning i Paint.NET, eftersom samma verktyg är tillgängliga, men resultaten skilde sig från en enkel uppgift som att definiera bilddimensioner, välja RGB-färg, dpi och tillämpa några av de vanliga effekterna. Så småningom gav jag upp, för det var bara för svårt att hitta och tillämpa samma effekter som jag skulle om jag använde Photoshop. Om du har år med Photoshop-muskels minne ackumulerat, anser du inte att Paint.NET ska vara en ersättningsbyte.

En av huvudfunktionerna i Photoshop är dess extensibility via plugins; medan inte lika robust, alternativet är där och för frilansaren kanske bara handlar om allt du behöver. Jag kollade in forumet där en lista med alla plugin-nedladdningar är värd och jag visste inte ens var du ska börja. Till skillnad från Paint.NET kan vissa av dessa plugins inte vara gratis, men med all den ansträngning som går in i att utveckla ett program som detta, bör vara en billig skada motsatta. Varje dollar hjälper till att behålla programmet och ekosystemet runt det, så om du kan chipa in och köpa några, skulle det gå långt.

Kompatibilitet

Paint.NET stöder populära bildformat som JPEG, BITMAP, PNG och GIF. När det gäller proprietära format som PSD, nej, måste de exporteras innan du kan öppna och visa dem i Paint.NET (såvida du inte installerar ett plugin). Detta bör inte avskräcka dig från att försöka Paint.NET ändå eftersom det är ett mycket billigare alternativ än ett Adobe-abonnemang.

Paint.NET ger ett bra urval av rutan för nya och erfarna användare. Det finns ingen anledning att oroa sig för att uppdatera via butiken, plus det finns en liten inlärningskurva och ett produktivt gränssnitt: miniatyrförhandsvisning, stöd för stylus / penna, lager, redigera historia och utökningsbarhet. Vad mer kan du begära - ja - det är gratis också! Kolla in det och berätta vad du tycker i kommentarerna.