Sök krig: Google lanserar Playful (Yet Strategic) Attack på Bing och Internet Explorer 10 med Få din Google Back-kampanj

Med Windows 8 som officiellt slår på hyllorna det här förra fredagen kommer Microsoft att återfå någon betydande mark på den pågående sökningen / webbläsarsamfundet. Och de gör det genom en försökt och sann metod: som standard. När Windows 8-användare först installerar det senaste Microsoft-operativsystemet, kommer miljön att förinstalleras med Internet Explorer 10 och Bing-plattor anmärkningsvärt på Start-skärmen. Bing-plattan på Start-skärmen är särskilt inbjudande, vilket ger ett virtuellt fönster till Bings signatur, en fantastisk bild av dagen. Och Internet Explorer är självklart standardwebbläsaren för alla webbsidor som hittades genom sökningen.

Googles svar på den användningen delar grepp? Samma dag som Windows 8 släpptes till allmänheten publicerade sökjätten en inbjudan på den officiella Google Blog för alla Windows 8-användare att "få din Google Back". Processen för att göra det är lätt som paj tack vare en enkel guidad handledning som finns på GetYourGoogleBack.com, men Googles medföljande video är fortfarande värt en klocka, även om det bara är för groovy-låtarna.

">

Att lämna en ny Windows 8-maskin från greppet från Internet Explorer och Bing tar två steg:

Steg 1 på Get Your Google Back-webbplatsen är att besöka Windows Store för att få tag i den officiella Google Search-appen. Google Search-appen för Windows 8 anpassar sig till den beröringsvänliga "Metro" -miljön, med funktioner som är konstruerade för svepning, till exempel bildsökning och bildförhandsgranskning. Startskärmen för Google Search-appen strävar lika lika iögonfallande som Bing genom att visa dagens Google-klot (klotter, om du inte har varit på Googles startsida de senaste åren, är lekfulla riffs på Google-logotypen, som är vanligtvis minnesmärke, tunga eller båda).

Steg 2 är att ladda ner Google Chrome och göra det till standardwebbläsaren i Windows 8. På samma sätt som Google Search-appen har Google Chrome några förbättringar som är utformade för Windows 8, inklusive större knappar och "möjligheten att hålla Chrome öppen bredvid din andra favoritappar. "(Den andra fördelen låter som den inbyggda dockningsfunktionen för Windows 8, men det är möjligt att Google har ytterligare optimerat Chrome för multitasking vid sidan om sida.)

När du har slutfört de två stegen ovan kommer Windows Start-skärmen framträdande att ha en Google-logotyp i övre vänstra och en Chrome-kakel strax under den. Och någonstans, i ett avlägset datacenter, börjar en analytics-botten markera poäng för Team Google.

Google / Chome vs Bing / Internet Explorer: En strategisk webbläsarslag

Få din Google Back-kampanj kommer att bli så lättsinnig och anspråkslös, som passar för företaget som fortfarande bär "Var inte ondskan" som sitt inofficiella motto. Men misstas inte: det här är allvarligt affärer. Google gör en beräknad förlaga till Windows 8-territorium för att fånga hundens långa användare att få sin första smak av Microsofts nya och förbättrade sök- och webbläsarprodukter. Och genom att spela den roliga älskande gamle kompisen, snarare än den överbærande avundsjuk ex-pojkvännen, kan kontrastet bara betala sig.

Vid första installationen kommer Microsoft att ha ett monopol på produkter för sökning och webbsökning. Du kan inte ens ladda ner Chrome utan att använda Internet Explorer 10 under minst ett tag. Detta ger ett gyllene tillfälle, eftersom det är uppriktigt, Internet Explorer och Bing är bättre än någonsin. Att göra saker värre för Google är att Internet Explorer 10 är något notoriskt för att det är svårt att byta standard sökleverantör (här är hur man gör det, om man undrar).

Men få din Google Back-ansträngning kan förkorta den smekmånaden, vilket är ännu viktigare den här gången. Bundling proprietär programvara och tjänster med förhoppningen att göra dem de facto valet är långt ifrån en ny taktik. Men det är en som Microsoft inte har kunnat utnyttja sedan 2009, när Windows 7 lanserades. Därefter var Chrome enbart sapling och kämpade för att få en marknadsandel på 2% i juli 2009 i skuggorna av Internet Explorer och Mozilla Firefox. På sökfronten hade Microsofts nyligen lanserade Bing klättrat till en marknadsandel på 8, 9 procent jämfört med Googles 64, 7 procentandel i juli 2009. Idag delar Chrome-revisorerna en 29, 03 procent av användningen över Internet Explorers 22, 08 procentandel. Och med fler användare som söker från fler enheter än någonsin, blir Google och Bing snabbt och blir era koks och Pepsi.

Med entusiasm som är stark för Windows 8 (inklusive de nya Windows RT-drivna tabletterna) och Google blir stadig starkare fotfäste i smarttelefonen och surfplattan (för att inte tala om att det fortfarande expanderar moln imperium), kommer det att vara intressant att se hur den här senaste skärmen vid lanseringen av Windows 8 spelas ut.