Sti: Ett nytt privat socialt nätverk Apprecensioner

Den senaste veckan har vi sett mycket buzz runt det sociala nätverket som bara dyker upp på rutnätet: Sti . Efter att ha sett att de hade köpt path.com, ett domännamn som utan tvivel togs mycket innan de kom till det, var jag tvungen att leta efter mig själv. Trots allt måste det vara bättre än Facebook, eller hur?

Vad är sökväg?

Jag kommer ihåg att höra Conan O'Brien talar om hur en dag " YouTube, Twitter och Facebook kommer att slås samman för att bilda en super tidskrävande webbplats kallad YouTwitFace ." Banan är inte precis en YouTwitFace, men det kombinerar delar av Twitter med vad du Jag hittar på Facebook.

Sporting ett all-star utvecklingslag, inklusive Napster grundare Shawn Fanning och tidigare Facebooker Dave Morin, Path är ett nytt socialt nätverk för att dela med dig vad du gör och vad du har gjort med familjen och dina vänner. I motsats till Facebook eller MySpace är användarna dock begränsade till 50 totala kontakter. Tanken är att med dessa begränsningar kommer du sannolikt att lägga till endast de personer som är nära dig och därmed mer sannolikt att dela saker som din plats och, ännu mer kritiskt, foton.

Vägen går verkligen runt fotodelning. Tjänsten uppmuntrar dig att skicka bilder av allt, från självporträtt och actionbilder till artsy bilder på din frukost eller din hund SnookUms. Din bildmatning fungerar som en Twitter-feed, med en miniatyrbild ( mer som en beskuren teaser av fotot ) som fungerar som bakgrund för ett mycket extra textstycke. Jag föreställer mig att det bara är en fråga om tid tills de inkluderar videor också. Även nu fungerar det bara på iPhone men de planerar att expandera den till Android och andra plattformar.

Är vägen verkligen privat?

Stigen går säkert ut ur sitt sätt att utstråla en privat atmosfär - men är det allt rök och speglar? Sannerligen håller Path inte din personliga information i gisslan till ett bysantint system för integritetsregler som Facebook gör, och de lovar att inte mer än 50 personer kommer att kunna se din profil. Men hur är det med vägen själv? Som värd tar Path ansvaret och upprätthåller kontroll över alla data som du laddar upp till det sociala nätverket - och vem ska säga att de kommer att vara goda förvaltare av dina personuppgifter? Först av, låt oss undersöka Path Privacy Policy, som ser ut som att det mycket väl kan vara möjligt att lämna dina data till försäljning till högstbjudande:

Hur använder vi personuppgifterna vi samlar in?

Vi använder personuppgifter som samlas in via vår webbplats och våra tjänster för de ändamål som beskrivs i vår integritetspolicy eller någon annanstans på vår webbplats. Till exempel kan vi använda personuppgifter som vi samlar in:

  • att tillhandahålla våra tjänster eller information du begär, och att behandla och slutföra alla transaktioner
  • svara på dina e-postmeddelanden, inlagor, frågor, kommentarer, förfrågningar och klagomål och ge kundservice;
  • att övervaka och analysera användningsområden och trender för webbplatsen och att personifiera och förbättra vår webbplats och våra användares erfarenheter på vår webbplats, till exempel att tillhandahålla annonser, innehåll eller funktioner som matchar deras profiler eller intressen och för att öka vår webbplatss funktionalitet och användarvänlighet.
  • att skicka dig bekräftelser, uppdateringar, säkerhetsvarningar och support och administrativa meddelanden och på annat sätt underlätta din användning av och vår administration och drift av vår webbplats, och
  • för alla andra ändamål för vilka informationen samlades in.

Enligt ovanstående avsnitt i sekretesspolicyn kan de använda din personliga information för reklam. När du kombinerar det med den sista raden är det tvivelaktigt vagt och lämnar mycket utrymme för tolkning. I huvudsak kan de göra vad de vill ha med dina data, eftersom deras " syfte " inte definieras någonstans. Om du går upp till en tidigare del i sekretesspolicyen anger de också att de samlar in "information du frivilligt tillhandahåller" vilket är verkligen allt och vad du gör på webbplatsen.

Resten av sekretesspolicyn är inte särskilt solid heller. Men det finns några andra saker som också ger röda flaggor.

Vägen tar automatiskt ut dina iPhone-kontakter

När du laddar ner och kör sökprogrammet på din iPhone har det automatiskt en stor lista med förslag på personer för dig att "vän". Var fick de den listan från? Fr8d på Twitter heter det direkt - Path läser automatiskt och lagrar din iPhone-kontaktdata utan att fråga . Jag tror inte ens Facebook-appen går så långt ...

Vem som helst kan tagga dig och dela ett foto av dig med någon

Självklart, när du delar ett foto var som helst på Internet, är det där ute. Det tar bara en person att ladda ner den och lägga den på en allmän webbplats för att den oåterkalleligt ska kunna komma undan din kontroll. Med andra ord är det inte längre privat och det kommer aldrig att bli igen. Med sökvägen eller någon annan socialt nätverkande webbplats är det definitivt en skyldighet. Men med vägen är löftet att bara din nära cirkel med 50 vänner kommer att se bilder av dig inte precis ovillkorlig. Om du till exempel är på väg och någon taggar ett foto av dig kan ägaren av fotot dela det med någon i sina 50 kontakter, och så vidare.

Slutsats

Banan är ett hip nytt socialt nätverk med en intuitiv, om inte spännande, strömlinjeformad plattform för bilddelning och platsdelning. Men ta den "personliga och privata" finéren att banan är hyping med minst ett saltkorn. Banan fungerar tydligt en vinkel här genom att tappa in i det oro som omger socialt nätverkets integritet, men samtidigt lämnar de sig gott om outs i sin egen integritetspolicy. Bottom line: du borde inte förvänta dig mer privatliv med sökväg än vad du skulle få från Facebook eller någon annan nätverksanslutning på nätet. Ska du prova det? visst ... men var noga med att meddela oss vad du tycker om det!