Dela en hårddisk för MacOS Time Machine och Windows 10 Backups

Idag kan du få en extern hårddisk med gigantiska mängder lagring för billig. Nyligen tog jag upp en 2 TB G-Drive. Det finns många bra skäl att köpa en extern hårddisk av hög kvalitet, men det största är att säkerhetskopiera dina Windows 10-datorer och MacOS-datorer. Ultraportable bärbara datorsport SSD, som är snygga och snabba, men inte särskilt rymliga. Och medan vi rekommenderar att du använder cloud backup-tjänster som Backblaze eller CrashPlan, erbjuder en lokal säkerhetskopiering redundans, bekvämlighet och lägre kostnader (beroende på hur mycket data du hämtar).

Men vad gör du om du har en blandning av operativsystemplattformar i ditt hem? En av utmaningarna i en heterogen miljö som består av macOS, Windows och kanske Linux-maskiner är att vart och ett av dessa operativsystem använder ett annat filsystem. Det betyder att de normalt inte kan dela en gemensam extern hårddisk. Det är sant att du kunde köpa två 1 TB hårddiskar istället för en 2 TB hårddisk. Men det är mycket bekvämare att ha en hårddisk för att styra dem alla, särskilt om du planerar att ansluta hårddisken till ditt nätverk.

Det finns en relativt enkel lösning på det här, men det tar lite prep-arbete innan du börjar använda din hårddisk. I den här artikeln ska jag visa hur du installerar en hårddisk så att den kan användas av både Windows 10 och MacOS genom att skapa separata partitioner för varje operativsystem. Om du råkar ha Linux i mixen kan du lägga till det med för liten ansträngning.

Redaktörens anteckning: När du partitionerar eller formatterar en hårddisk, torkar den data på disken helt ren. Det finns verktyg som kan krympa eller dela upp partitioner utan att ta bort data, men även de medför risk för att du förlorar data eller skadar din enhet. Säkerhetskopiera alltid dina data innan du omformaterar eller formaterar en skiva. Bättre än, gör stegen i den här handledningen innan du skriver någonting som är viktigt för disken.

Säkerhetskopiera Windows 10 eller MacOS (eller till och med Linux!) Använda en extern hårddisk

Så, vad ska vi göra exakt? Processen innebär att dela upp en enda extern hårddisk i flera partitioner för att säkerhetskopiera olika operativsystem. Windows 10 använder NTFS (New Technology File System), medan macOS använder HFS + (hierarkiskt filsystem). Båda har liknande attribut som journaling, behörigheter, kryptering och en mängd standardfunktioner, men de är oförenliga med varandra. Apple arbetar för närvarande med ett nästa generations filsystem som ersätter HFS + med APFS (Apple File System). APFS stöder inte bara macOS, utan även framtida revisioner av iOS, watchOS och tvOS.

Förbereda en macOS-partition med Windows Disk Management

Jag har hittat det bästa sättet att förbereda en extern hårddisk för användning på båda Windows och MacOS är att utföra partitioneringen från Windows 10. Innan du börjar vill du först bestämma hur mycket utrymme du ska fördela för varje operativsystem. Det beror på hur mycket installerat lagring i varje maskin. Eftersom jag äger fler Windows-datorer än Mac kommer Windows äntligen att få lejonens andel av den externa hårddisken. Visst, för Mac, vill du åtminstone dubbla mängden utrymme beroende på mängden lokal lagring. Så om Mac-datorn har 256 GB utrymme borde du dubbla mängden backuputrymme till 512 GB. Eftersom alla Windows-datorer använder samma filsystem kan de dela en stor enskild partition för standardbackups och systembilder.

 1. Börja med att ansluta din externa hårddisk, sätt sedan på den (om den inte redan är klar).
 2. Tryck på Windows-tangenten + X och klicka sedan på Diskhantering . I fönstret Diskhantering ser du olika skivor, till exempel din lokala hårddisk, återställningspartitioner och anslutna lagringsenheter. Det är möjligt att din externa hårddisk skickades från fabriken utan att formateras. Om inte, högerklicka på den externa hårddisken och klicka sedan på Radera volym . Detta kommer att konvertera det till odelat utrymme. ( Redaktörens anteckning : Se till att du väljer rätt volym! Formatera inte något på din systemdrivenhet (vanligtvis C :) och dubbelkollera för att du inte har några andra USB-enheter eller SD-kort bifogade .)

 3. Högerklicka på den odelade volymen som nu visas i fönstret för hantering av skivor och klicka sedan på Ny enkel volym .

 4. Det här startar den nya enkla volymguiden. välj alternativ som visas på skärmdumpen nedan.

 5. Din externa hårddisk visas nu i File Explorer som en ny volym. Nästa steg är att förbereda volymen för användning med andra operativsystem.

 6. Öppna Diskhantering igen, högerklicka på den externa hårddiskens volym och klicka sedan på krympa . Ange hur mycket utrymme du vill krympa. I mitt fall kommer jag att skapa en 700 GB partition, som jag ytterligare krymper till en mindre partition. Den här partitionen kommer att vara min Macs backuppartition på den externa enheten. Klicka på krympknappen för att tillämpa ändringar.

 7. Vår nya partition uppstår nu som en odelad volym i diskhantering. Upprepa samma steg som vi ursprungligen utförde när vi formaterade volymen.

 8. Vi kallar detta för "MACBKP" -partitionen (kort för Mac Backup).

Vid den här tiden kan du gå vidare till nästa avsnitt för att formatera din Mac Backup-partition. Men det är en bra idé att även skapa en tredje partition på din skiva som både macOS och Windows 10 kan använda. Detta gör det enkelt att dela filer mellan de två operativsystemen. Dessutom kommer denna tredje partition vara läsbar och skrivbar för Linux.

Skapa en exFAT-partition för att dela filer mellan macOS och Windows 10

För att skapa vår delade partition kommer vi att krympa Mac Backup-partitionen. den här gången kommer vi att använda ett unikt filsystem som är kompatibelt med både Windows 10 och MacOS, kallad exFAT. Vi har tidigare täckt med exFAT för att dela en USB-minne mellan Windows 10 och MacOS. exFAT liknar FAT32-filsystemet som tidigare använts i äldre operativsystem som Windows 98 och XP, men exFAT kan stödja diskar med upp till 16 exabytes, vilket är mer än 32 GB-gränsen för FAT32.

 1. Öppna Diskhantering igen, högerklicka på Mac Backup-partitionen och klicka sedan på krympa . För mina ändamål kommer jag att tilldela 200 GB utrymme till den här partitionen, eftersom jag sannolikt kommer att använda den för att kopiera stora filer mellan MacOS och Windows 10, till exempel videor, bildfiler och programvara. Välj det belopp som passar dina behov.

 2. När du har skapat den nya volymen fortsätter du att formatera den med exFAT-filsystemet.

 3. Du borde ha något som följande konfigurerade. Här kan du se att jag har tre unika partitioner: Windows 10, macOS och en exFAT-partition. Tidigare nämnde jag att om du råkar ha ett Linux-operativsystem, kan du också utnyttja din externa hårddisk för att säkerhetskopiera den. Tja, det här är exFAT-partitionen, som också stöds av Linux. Linux kan använda en mängd olika filsystem som EXT4, BTRFS och andra esoteriska val.

Initiera Mac Backup-partition med hjälp av Disk Utility i macOS

Så, vi har slutfört de första stegen för att dela en extern hårddisk mellan flera operativsystem. Därefter kommer vi att gå över till Mac, där vi måste förbereda Mac-delen på den externa hårddisken för användning med MacOS.

 1. Anslut den externa hårddisken, tryck på kommandot + utrymme och skriv sedan: diskverktyget och tryck sedan på Enter .
 2. I fönstret Diskverktygs inspektör ser du alla dina enheter och ansluten lagring. Välj den Mac-partition vi skapade i Windows 10, klicka på Radera i menyraden, välj Mac OS Extended (Journaled) i listrutan Format och klicka sedan på Radera.

 3. Du kan då konfigurera din Mac Backup-partition som backup av Time Machine.

 4. När det gäller exFAT-partitionen kan du använda den som en vanlig backup-enhet, du kan bläddra och kopiera filer till på Windows 10, Linux eller MacOS.

Och där har du det: du har tagit din stora hårddisk och gjort den i tre separata volymer som kan användas av Windows, MacOS eller Linux efter behov.

Att dela upp din enhet enligt ovan är bara det första steget till en solid backup plan. Kom ihåg att kolla in vår serie artiklar om säkerhetskopiering av dina data. Om du behöver mer information om hur du använder Mac-datorerna som är inbyggda i Time Machine, var god och kolla in vår artikel. Om du behöver avancerade alternativ för partitionering, kan du kolla in vår recension av Easeus Partition Manager Professional.

Använder du en mix av stationära operativsystemmiljöer hemma? Har du en smart inställning för din backup hårddisk? Låt oss veta i kommentarerna!