Microsoft drar stödpluggen på Vista 11 april

Microsoft Vista kommer att förlora allt stöd den 11 april i år. Teknikjättan avslutade det vanliga stödet för operativsystemet för fem år sedan, och om några veckor kommer det helt att dra ut kontakten. Microsoft överger Vista och kommer inte längre att tillhandahålla OS-korrigeringar, patchar för säkerhetshål eller tillhandahålla stöd av något slag.

Vista Support slutar 11 april

Här är en titt på vad EOS (End of Support) betyder, liksom vilken support som slutar för andra versioner per Windows Lifecycle faktablad:

Kom ihåg upproret från användare när Microsoft dödade stöd för XP? Tja, vi tvivlar på att det kommer att vara lika mycket oro för EOS för Vista. Microsoft lanserade Windows Vista tillbaka 2007. Antagandet av det av användare (om de inte köpte en ny dator) var låg, minst sagt. Det lanserades nästan tre år sent, hade enhetsdrivrutin problem, och på den tiden tog en massa systemresurser att springa optimalt. Det uppskattas emellertid att det fortfarande finns mellan 15-25 miljoner datorer som fortfarande kör det 10-åriga operativsystemet.

Om du fortfarande kör Windows Vista på din dator och inte vill bli utelatt i kylan, har du några alternativ. Medan du kan gå igenom den hårda uppgiften att uppgradera till Windows 7 eller 8.1, är den enklaste lösningen att köpa en ny dator. Inköp av en ny dator ger bättre prestanda än en säkrare och aktuell version av Windows 10.

Naturligtvis behöver du inte stanna i Windows-ekosystemet om du inte vill. Precis som vi rekommenderade när support för XP slutade, överväga dina datorbehov. Om din datoranvändning består av att surfa på nätet, skicka e-postmeddelanden, visa foton, Skype, med enstaka ordbehandling, kan du förmodligen gå vidare med en Chromebook. En Chromebook har gott om ström för de typer av datoruppgifter och sedan några. Merparten av dina data lagras i molnet, vilket gör att det är enkelt att komma åt alla enheter som har en dataanslutning. Plus, de är ganska överkomliga med de flesta under $ 400.

Säkerhetskopiera dina data

Oavsett vilken rutt du väljer att ta, ta reda på dina viktigaste foton, dokument och andra filer på din åldrande Vista-dator. Ta sedan tillbaka dem (som du redan borde göra). Säkerhetskopiera allt till en extern enhet, i molnet via en tjänst som Dropbox eller OneDrive, eller en dedikerad säkerhetskopieringstjänst som alltid körs i bakgrunden som BackBlaze eller vår favorit CrashPlan.

Kör du fortfarande Vista? Vilka är dina tankar om Microsoft ditching stöd för det och låta det gå? Lämna en kommentar nedan och låt oss berätta dina tankar eller frågor du har.