Bloggerstatistik vs Google Analytics: En studie i enkelhet
Förra månaden introducerade Google Blogger-statistik för alla bloggare som använder Googles värdbaserade bloggplattform. Blogger-statistiken blev först tillgänglig för Blogger i Draft ( Gmail Labs-motsvarigheten för Blogger ), men nu har minisvitmen för trafikrapportering i realtid integrerats automatiskt i alla nya och befintliga Blogger-bloggar. Om du inte har märkt ännu, är den tillgänglig via fliken Statistik på din Blogger-instrumentpanel.
Så vad är den stora affären? Är inte Google det samma företaget som förde oss den praktiska trafikanalyslösningen som är känd helt enkelt som Google Analytics? Och har inte alla seriösa bloggare redan införlivat det här fria verktyget i sina bloggar?
Svaret på båda frågorna är: ja. Men det är inte meningen här.
Som jag nämnde är Google Analytics för seriösa bloggare som ser på att spåra deras besökaraktivitet, trafikkällor, omvandlingsfrekvenser, besökar benchmarking etc. etc. Blogger-statistik är för personer som är mindre seriösa om bloggar ( varför varför de använder Blogger, snarare än ett självhäftat WordPress- eller Drupal- eller Typepad-blogg ) och har mindre allvarliga behov av trafikanalys. Som sådan är det min åsikt att Blogger Stats trots det uppenbarligen kannibalistiska utarbetandet av Blogger-statistik på vad som potentiellt kan vara Google Analytics-gräs, är det bästa verktyget för trafikrapportering för Blogger-bloggar. Här är varför:
Ingen församling krävs
Enkelhet är nyckeln här, och det är modus operandi för Googles Blogger-plattform. Beviljas, installation av WordPress på din egen server är inte särskilt tekniskt krävande, och inte heller kopieras och klistrar spårningskoden för Google Analytics till en Blogger-mall. Båda dessa uppgifter kan dras av i ungefär fem till sex steg. Men gissa hur många steg det tar att komma igång med Blogger-statistik? Det är rätt: noll.
Blogger är en av de produkter som ska fungera för dig direkt ur lådan. Även om det finns några tekniskt kunniga användare på Blogger, är den stora majoriteten av Blogger denizens den typen som kör för dörren när den står inför en skrämmande bit av obehandlad kod - även om allt de behöver göra är att kopiera och klistra in den. Men det är inte att säga att dessa människor inte är intresserade av att se lite mer robust av en trafikrapport än enkla sidvisningar.
Uppriktigt sagt är jag förvånad över att denna funktion inte introducerades tidigare. WordPress.com-bloggare har länge haft grundläggande bloggstatistik på sina instrumentpaneler, fyllda med trendgrafer, refererande webbplatser och topprapporter. Men till skillnad från Blogger är WordPress.com en sträng ideell zon ( inga annonser och begränsad skript ). Under tiden rullade Blogger ut död enkel monetisering via Google AdSense i april. Det är bara meningsfullt att de skulle göra detsamma för statistik. Samma folkmassa som är intresserad av att tjäna pengar med sin ödmjuka blogg är sannolikt lika intresserad av att förstå flödet av trafik till sin blogg, även om de inte är hardcore SEO-nördar. Blogger-statistiken serverar detta behov utan att komplicera saker.
Allt du behöver, inget du inte gör
Jag vet att vissa kommer att vara oense, men jag tror att Blogger-statistik har precis rätt antal funktioner. Du har i huvudsak tre rapporter. Inlägg ( dvs. innehåll ), trafikkällor och publik ( dvs. besökare ). Dessutom har du översikten som ger dem alla tillsammans. Antalet funktioner och rapporter pales i jämförelse med den böljande spindelnät som Google Analytics har lagt fram till den punkt där det inte ens var klokt att göra en show-by-feature-funktion. Men för den lediga bloggaren är mer inte alltid bättre. De flesta bloggare vill helt enkelt veta några viktiga saker om sin trafik:
- Hur många människor läser sin blogg?
- Vilka inlägg får mest trafik?
- Var kommer läsare från?
Eventuella ytterligare funktioner som inte talar med dessa behov är i grunden röran. Jag kommer att erkänna att även efter att ha använt Google Analytics under de senaste åren finns det en hel del saker i menypanelen som jag inte har någon aning om vad man ska göra med ( ungefär som hälften av doo-dadsna på min schweiziska armékniv ). Under tiden kommer en användare av Blogger Stats inte att hitta honom eller henne själv på deras trafikrapporter och fråga, "Vad betyder detta ?!"
Realtidsstatistik
Det finns hundra och en ( ge eller ta ) saker som Google Analytics gör det Blogger-statistiken inte, men det är en viktig sak som Blogger-statistiken har att det är storebror inte: Realtidsstatistik. Medan Google Analytics tar sig tid att krossa siffrorna till raffinerade data nuggets ( rapportering är ofta ett par timmar eller en hel dag bakom ), ger Blogger Stats det till dig råd med timme för rapportering. Spårning i realtid ger mest mening för mycket sociala bloggare som kan kryssmarkera sina inlägg via Twitter eller Facebook och vill ha sina pluggar precis rätt. Och för de tvångsmässiga ( eller förgäves ) statstalkarna som jag själv ser träffar som de kommer ger en omedelbar befrielse för en ny post.
Googles förklaring att inkludera realtidsstatistik för Blogger-statistik men inte för Google Analytics är att Analytics-användare helt enkelt inte vill ha funktionen. Jag är villig att tro på det. Enligt min åsikt är Blogger-statistik som en aktiemarkering medan Google Analytics är mer som en kvartalsresultatrapport. Blogger-statistik är bäst för ytlig och omedelbar rapportering, medan Google Analytics-användare är mer intresserade av att spåra månadsvisa konverteringsmål, identifiera långsiktiga trender och borra djupt, djupt ner i det nitty-gritty. Och om du är en Google Analytics-användare och du inte håller med det uttalandet, kanske du bör överväga att byta analysverktyg.
Slutsats och överväganden
Totalt sett är Blogger-statistik en enkel lösning för din dagliga Blogger. Jag tycker att det fyller en nisch snyggt, särskilt eftersom Blogger Stats, i motsats till popular tro, inte bara är en vattendragen version av Google Analytics. De som kör både Blogger-statistik och Google Analytics på sina bloggar tillbaka i Blogger i Draft days noterade några skillnader i rapportering, särskilt när det gäller att hämta trafik från robotar och andra icke-mänskliga besökare. Denna fråga har tagits upp för den officiella utgåvan, men det visar att det finns några grundläggande skillnader mellan de två statistikverktygen, även under huven. ( I en annan anmärkning tillade Google också funktionen "Spåra inte min sidvisningar" baserat på feedback från Blogger i Utkast till utgåva .)
Men allt kollar på det faktum att lätta verktyg är bäst för lätta applikationer. Google Analytics är ett lumbering Hummer av ett analytiskt verktyg, medan Blogger-statistik ligger mer på storleken på en sportig delkompakt. Om inte du planerar att göra någon tung lyftning, borde Blogger Stats ta sin vikt.