Windows 95 20-årsjubileum: 20 år av tekniska framsteg

Microsoft firar idag 20-årsdagen av Windows 95. För många var Windows 95 deras första introduktion till datorn och Internet. Windows 95 var min första breda introduktion till datorer i gymnasiet på några gamla IBM Aptivas med Office for Windows 95. OS lanserades med en pizzazz som ingen annan mjukvaruprodukt har sett sedan, inte ens från Apple. Några av kännetecknen innehöll ett förbättrat grafiskt användargränssnitt som för första gången presenterade Aktivitetsfältet och Start-menyn - båda överlever fortfarande idag. Vi såg också plug and play-stöd, förbättrat grafik-delsystem, 32-bitars databehandling och en mängd andra funktioner. Vad har ändrats sedan då? 20 år senare har vi fortfarande en Start-knapp, en Aktivitetsfält, ett skrivbord, Dator, Nätverk, Dokument; även om de har tappat bort mina nomenklaturer. Om du tar några ögonblick kommer du att inse att vi har kommit långt sedan dagarna för CRT, Defragging, BSOD och Floppy disketter.

Windows 95-skrivbordet

Här är en titt på hur Windows 95 startade en teknisk revolution som har lett till de anmärkningsvärda framsteg vi ser i datorer idag.

1. Stabilitet - Så mycket som Windows 95 var en förbättring jämfört med äldre versioner som Windows 3.1, led det fortfarande av regelbundna kraschar, inte bara från sig själv, utan applikationer och hårdvarudrivrutiner. Windows 95 gjorde den Blå Dödsskärmen en populär förflutet och fick ett dåligt rykte under vägen. Windows NT som föregick lanseringen av Windows 95 med ett par år blev den vanliga grunden för Windows som började med Windows XP (2001). Även om BSOD inte har gått bort, är de en sällsynt händelse, om du ser en, är det troligen en dåligt skriven förare. Windows NT introducerade också några förbättringar som vi tar för givet: preemptive multi-tasking (möjlighet att jonglera flera appar i taget), journaling-filsystem, minneshantering och symmetrisk multibearbetning. Så stabilitet är definitivt en stor förbättring.

2. Trådlös - tillbaka på 90-talet och till och med början av 2000-talet hade vissa av oss inte tillgång till Internet. Windows 95 hjälper till att inleda den här nya eran genom att göra det enklare att ansluta till nätverk stora och små, den största är Internet. Jag är säker på att några av er kanske kommer ihåg de gamla dagarna att få ett användarnamn och lösenord från din internetleverantör och koppla upp telefonlinjen för att ringa upp i väntan på att bläddra i den här nya spännande världen. Kom ihåg det uppringande ljudet ditt 56K-modem har gjort? Idag ansluter jag till Internet via mobilt bredband som delas från min Lumia-smarttelefon. Jag delar bara Internet och trådlöst ansluter till det och jag behöver inte vara stationär på ett ställe.

3. Mobilitet - Jag minns första gången jag såg en bärbar dator personligen, det var vid en släktträff, som var omkring 1997. Det var fantastiskt att se något sånt. För många var idén om en dator en 14 eller 15-tums CRT ovanpå en stationär profilsystemenhet eller stående ATX-torn. Sedan Windows 95 har datorn utvecklats väsentligt, kör Windows inte bara på de mest kraftfulla servrarna ute, utan på en liten enhet som min Lumia 625 smartphone. Stationära datorer finns fortfarande och används av många, men PC-er har blivit mer personliga än någonsin, Tabletter som du använder för att ersätta böcker, en dator som du håller i fickan.

4. Formfaktorer - PC: s som noterades kom i standardformfaktorer ATX, BTX, Laptop etc. Idag kan du få en dator i olika former och storlekar. Den vanliga Windows-skrivbordet kan köras på något så lite som en USB-pinneformad enhet, t.ex. Intel Compute Stick, som är en komplett PC med funktioner som USB 3.0-port, HDMI och snabb trådlös anslutning.

5. Input - När det gäller att interagera med en dator tillbaka i goda gamla dagar, vet du att du måste ha ditt tangentbord och mus. Tanken att prata med din dator eller röra den som ett sätt att växla var ingenting annat än science fiction. Idag kan du röra, prata, skriva samt skriva och klicka på. Att interagera med en dator idag är mer naturlig än någonsin.

6. Säkerhet - För mer än ett decennium sedan fick vi en ny dator och min bror var hemma från college för semestern bestämde sig för att få lite arbete på det. Han satte in sin 3.5 diskett och sedan kom en röd skärm upp och sedan stängdes maskinen. Ja, PC: n tog sin första virus. Även om detta kvarstår i ett pågående problem, har säkerhet i Windows förbättrats enormt sedan dagarna i W32 och boot-virusen. Skadlig kod har blivit betydligt mer sofistikerad, men Windows har lyckats hålla koll på nya framsteg som Secure Boot för att upprätthålla integriteten hos din datorstatus varje gång du startar den. Windows har även inneburit några betydande säkerhetsförbättringar under åren, till exempel ASRL (Address Space Randomization Layout), som flyttar runt viktiga delar av operativsystemkoden när datorn startar, Heap Stack-skydd som skyddar mot buffert över körningar (kom ihåg dem). Windows innehåller även sin egen Antivirus-teknik. Kom ihåg när du var tvungen att investera i en ny version av Norton eller McAfee varje år och det gjorde du flitigt? Jag kommer ihåg min faster, ger mig den senaste versionen av Norton som en julklapp. Även om den inbyggda Windows Defender inte anses vara värdig, finns det en mängd andra tredjepartsfria antimalwareprodukter att välja mellan. Autentisering på Windows har också avancerat enormt, dagarna med användarnamn och lösenord är nästan bakom oss. Den senaste versionen Windows 10 innehåller mer kraftfulla sätt att autentisera, till exempel Windows Hello, som använder ansiktsigenkänning på förhand.

7. Förvaring - Vi hade en gammal ALR-dator med 500 MB utrymme med Windows 95. Det är galet när du tänker på det idag, vi har mekaniska hårddiskar som nu slår runt 10 TB! Jag kommer ihåg att installera en 120 GB hårddisk och undrar om jag någonsin skulle fylla den. Inte bara har lagringsvolymen ökat, men vi har nu snabbare teknik med SSD. Att titta på Windows-start har tagit bort år från många liv, vi har antagligen skapat vanor att hitta något att göra medan våra datorer startar upp. Idag är Windows uppe i sex sekunder eller mindre i viss situation. På en enhet som en smartphone eller surfplatta är den nära momentan. Cloud Storage-tjänster som Microsofts egna OneDrive har också ökat under de senaste åren, vilket ger ytterligare möjligheter att lagra våra filer utöver den lokala disken.

8. Prestanda - Som jag noterat, vi har kommit långt sedan 1995 har operativsystemets prestanda ökat betydligt och det beror på kulmination av saker. Den genomsnittliga datorn 1995 hade antagligen cirka 12 till 16 MB RAM. För någon som uppgraderar en befintlig dator, brukar du ha ca 8 MB installerade. Windows 95 krävde minst 4 MB, vilket var till och med galet sedan dess. Idag är det minsta möjliga minimum du får på vissa konfigurationer 8 GB RAM. Vi har gått från dagarna med SD RAM-chips till snabba DDR4-chips med funktioner som ECC (Felkodskorrigering). Windows 95 stödjer inte mer än 480 MB RAM. Windows 10 kan idag använda upp till 1 TB RAM.

9. 64-bitars databehandling - Processorer har också kommit långt från tiden för en Pentium 75 till nu 32-Core Intel XEON-processorer. Windows har också gjort hoppet till 64-bitars sedan introduktionen av Windows för Itanium-system. Idag kan vi göra så mycket mer med våra datorer, vi kan titta på en 4K-film; har några 4K-skärmar bifogade för ytterligare fastighetsskärm på fastigheten, jonglera flera intensiva applikationer som Photoshop, AutoDesk Maya, kör en skanning i bakgrunden och videokonferensen med familj och vänner samtidigt.

10. Kommunikation - Talar om kommunikation, för många sedan då var e-post det primära sättet att göra det. Det fanns andra kommunikationsmetoder också. Såsom meddelandekort, nyhetsgrupper, AOL och Compuserve. Idag har e-post blivit mindre relevant och ersatt av kommunikationsverktyg i realtid, till exempel Skype. Det låter dig videokonferens trådlöst från en Windows Phone med en vän på sin Microsoft Surface halvvägs runt om i världen, alla trådlöst. Om vi ​​vill veta vad som händer med familj och vänner, kontrollerar vi deras Instagram, Facebook eller Twitter-sidor. Idag finns det så många sätt att få en röst, Internet är ditt stadium.

11. Webbläsare - Webbläsaren fördubblade Windows med tidiga val som Mosaic och Netscape. Under åren har webbläsaren blivit den mest kritiska delen av hur vi använder en dator. Webtjänster, streaming media och applikationer levereras nu mer än någonsin över Internet först. Under en stor del av 90-talet och 2000-talet har Internet Explorer dominerat skrivbordet som eliminerar rivaliserande Netscape samtidigt som andra som Opera håller på att fälla. Med sin dominans blev Internet Explorer, som först uppträdde på Windows 95, avslappnad för att minimera innovation och förhindra stöd för standarder. 2004 års release av Mozilla Firefox ändrade allt det, vilket gav en ny upplevelse av hur vi engagerade webben. Sedan fanns det 2008 års utgåva av Google Chrome, vilket ytterligare förstörde dominansen för IE. Under den här tiden återuppstod Internet Explorer med ökande utgåvor, men sedan dess har det varit klart att Internet Explorer har gjort sin tid. Microsoft har så mycket bestämt sig för att sluta utveckla den 20-åriga webbläsaren och trycka den slutliga versionen i underhållsläget och börja på en ny grund. Microsoft Edge, efterträdaren till IE, har betydande förbättringar och innovation, till exempel Cortana digital assistent så att du kan fråga din webbläsare en fråga, spåra ett paket, ta reda på vädret, läs PDF-filer, kommentera sidor med en pekskärm eller fördjupa dig på en sida.

12. Applikationsförvärv - År sedan, när en ny applikation eller revision släpptes, gick vi ner till vår lokala elektronikaffär och köpte ett krymppaket som kanske har inkluderat en diskett / disk och tjock manuell. Detta var den ritual som många av oss skulle upprepa varje par år eller så. Idag är de flesta appar som du laddar ner från en eller en kurerad webbutik som följer med operativsystemet. Applikationer uppdateras hela tiden också, så du behöver inte vänta på big bang-utgåvor vartannat eller tre år för att få nya funktioner.

13. Media - DVD, CD, 3, 5 Floppy. Floppy disketten styrde 90-talet med 1 MB lagring. Det kunde inte ens hålla en MP3-fil kodad vid 128 Kbps. En dator utan en diskettenhet var otänkbar. Den sista datorn jag ägde som kom med var från 2008. Under åren blev olika typer av media en del av Windows-upplevelsen. CD-R eller CD-RW var de mest populära i början av 2000-talet. Jag såg först en i mitten av 90-talet på en elektronikaffär och tänkte hur cool det skulle vara att bränna mina egna CD-skivor. Tyvärr skulle prislistan på US $ 1000 göra det bara en dröm. Snart ersattes CD-RWs av DVD-RWs. Jag kommer ihåg att läsa tekniktidningar som jämför de senaste enheterna och deras hastigheter. Så småningom skulle dessa tekniska framsteg ersättas med en rad lösningar. Flash-enheter och externa enheter har blivit vårt främsta sätt att använda bärbara medier. Idag kan du få en USB-minne med upp till 256 GB lagring eller en extern hårddisk med 6 TB utrymme. Cloud har också ändrat vårt koncept om hur vi lagrar och får tillgång till vår information. OneDrive, Google Drive och Dropbox är de primära metoderna för att komma åt vår information när som helst, var som helst och på vilken enhet som helst.

14. Roamingprofil - PC: n i många år var en silomaskin eller ett nav, mitt i vårt digitala universum. Du har sparat alla dina dokument, bilder, musik, videor på det och när du vill komma åt det, det är där du skulle gå. Nackdelen var att dina data fastnade på en enhet. Om du var borta från din dator och behövde en fil var du inte lyckad. Idag kan du synkronisera dina personliga filer till OneDrive, så att du kan komma åt dina filer på vilken enhet som helst eller i webbläsaren. Det gör det också enklare att skapa en ny dator, bara logga in med ditt Microsoft-konto och alla dina appar och filer kommer att synkroniseras med anpassade inställningar som bakgrundsbilder, favoriter och språkinställningar.

15. Multi-media - En vanlig vana var att skaka media tillbaka på 2000-talet, till exempel musik och videor som ledde till vår törst efter stora hårddiskar och till och med hemmaservrar. Dessa dagar är det mindre av en övning med tillkomsten av strömmande tjänster som Netflix och Spotify. Tanken att hålla ett stort bibliotek med DVD-skivor och ljud-CD-skivor ger mindre mening. Det gör också mindre meningsfullt att hålla allt detta på din dator också.

16. Web Services - Skrivbordet representerade den ultimata beräkningsupplevelsen. För att få ut det mesta, representerade lokalt installerade applikationer sin framgång. Populära ordbehandlare som Microsoft Word, WordPerfect, Outlook, Photoshop, Quicken främjade kraften i Windows som plattform för killare-appar på 90-talet. Med allmänt bredbandsnätverk och ökad bandbredd har mycket av vår produktivitet migrerats till Internet. Stationära e-postklienter har till exempel ersatts av populära webb-posttjänster, som Outlook.com, Gmail och företags sociala nätverk som Yammer. Även Microsoft Office är nu tillgänglig som en tjänst via Office Online som tillhandahåller en rudimentär version av programmen i kontorsuiten i webbläsaren.

17. Systemunderhåll - Idag behöver du inte vara en PC-expert för att behålla din dator. Sedan lanseringen av Windows 95 har Microsoft gjort det enklare att använda sitt stationära operativsystem genom att inkludera mer automatisering i användarupplevelsen. Windows Update, som först introducerades i Windows 98, har säkerställt att du alltid kör den senaste versionen av Windows genom att hålla operativsystemfilerna uppdaterade. Det är också en viktig aspekt av operativsystemet som används för att leverera korrigeringar och skydd mot sårbarheter. Windows innehåller även bättre verktyg för att behålla systemets prestanda, som en defragment med låg prioritet. Kom ihåg när du var tvungen att Defragera din hårddisk manuellt? Windows gör allt detta och mer, i dag behöver du inte tänka mycket på hur din dator / enhet fungerar.

18. Kompatibilitet - Kom ihåg maskinvarukompatibilitetslabbarna och rädslan för din favoritprogram som inte fungerar med en ny revision? Dessa problem finns fortfarande i viss mån, men de är inte lika skadliga som de en gång var. Med flexibilitet i vår datorupplevelse över olika typer av skärmar och en överväldigande mängd av våra aktiviteter i appar som uppdateras ständigt, har dagarna för kontroll av systemkrav och minimalt stöd blivit en sak i det förflutna för många användare. Windows har inkluderat funktioner som Kompatibilitetsläge för att se till att äldre program fungerar på nya versioner av operativsystemet.

19. Uppgradering av operativsystemet - Under några år förberedde vi oss för en ny revision av Windows. Vi läser de många recensionerna, körde, gick till vår favorit elektronik butik och plockade upp en kopia. Du planerar noggrant din uppgraderingsstrategi, säkerhetskopiering och övervakning till hela processen. Idag levereras Windows som en tjänst, så att du enkelt installerar den via Internet. Inget behov av optiska skivor eller startdisketter. Windows är ungefär som en app själv.

20. Gratis - Den mest kritiska förändringen av alla måste vara att Windows nu är gratis. Tja, det är tekniskt. En uppgraderingskopia av Windows 95 kostar ungefär $ 100. Windows Vista som var den dyraste versionen hittills kostar ungefär $ 400 för den fullständiga detaljhandeln Ultimate edition. Dessa dagar, så länge du har en kvalificerad version (Windows 7 eller senare), kan du uppgradera till Windows 10 gratis och revisioner kommer att vara gratis under hela enheten. En annan förändring är slutet på versionsnummer, Windows-versionen stoppar klockan 10, men operativsystemet fortsätter att revideras och uppdateras.

Det är intressant när du tänker på hur mycket Windows har konsumerat runt den. Många funktioner som krävs för att få ut mesta möjliga av din datorupplevelse var beroende av lösningar från tredje part. Funktionalitet som DVD-bränning, säkerhetsverktyg, mediaspelare och dokumentvisare blev så småningom en del av operativsystemet. Så vi har kommit långt under de senaste 20 åren sedan lanseringen av Windows 95. Det blir intressant att se vad de kommande 20 åren introducerar. Vi ser redan några tidiga tips på områden som bärbar dator, naturligt språk, sensorer och långt ut koncept som lovar autonoma fordon. Programvaran beskrivs som icke-konkret, jag misstänker att vi kommer se en framtid där Windows vävs in i våra liv snarare än att vara ett stationärt operativsystem som vi fortfarande känner till det idag. Visst är några av Microsofts mest hårda konkurrenter redan före spelet. Naturligtvis vilar Microsoft inte heller, vi kan se detta i teknologier som sin nya HoloLens-enhet som ger 3D-objekt till liv med Augmented Reality. Så framtiden ser ljus ut för vad vi kan förvänta oss för den tjänst som nu kallas Windows.

Windows 95 Nostalgi

Om du vill återuppleva några av Windows 95-spelnostalgen, kolla in vår artikel om hur du spelar det ursprungliga klassiska spelet Hover online.

Och för ännu roligare, kolla in följande PR-film i Windows 95 med en mycket yngre Bill Gates och Jay Leno:

">

Vilka är dina favoritminnen av Windows 95 och de anmärkningsvärda språng i tekniken vi har sett sedan dess? Lämna en kommentar nedan och berätta om dem.