Vad är seaport.exe och varför går det?

" Det är en fisk! Nej, nej det är en val! Nej, det är en båt! " Om du hittade seaport.exe som körs på din dator är chansen att det inte ser ut som det är, eller att det till och med hör hemma där. I uppgiftshanteraren läser beskrivningen " Microsoft SeaPort Search Enhancement Broker ." Låter lite tvivelaktigt? Ja, det gör det säkert ... Men oroa dig inte, det är inte ett virus och Microsoft är verkligen den som lagt den där.

Var kom seaport.exe från?

För några veckor sedan lanserade Microsoft den officiella versionen av Windows Live Essentials 2011. Seaport.exe levereras in i Live Essentials-paketet och det installeras automatiskt tillsammans med något enkelt program från paketet. Om du hämtade den officiella versionen eller en av de senare betaversionerna kommer du troligtvis att ha seaport.exe som körs på din dator. Processen är säker, och vi tittar på detaljerna nedan.

Vad gör seaport.exe?

En havsport tillåter båtar att docka och lossa sina ... fel, den hamn vi pratar om är en sökförstärkningsprocess som automatiskt kontrollerar uppdateringar och spårets sökhistorik. När den ses i processutforskare beskriver Microsoft seaport.exe som:

Aktiverar detektering, nedladdning och installation av aktuella konfigurationsfiler för Microsoft Search Enhancement-applikationer. Också leverantörer serverkommunikation för kundupplevelse förbättringsprogram. Om den här tjänsten är inaktiverad fungerar det kanske inte att sökfunktionsfunktioner som sökhistorik fungerar korrekt.

Kraschar seaport.exe min dator?

Kort svar, nej. När du tittar på systemets prestanda har seaport.exe ett mycket litet fotavtryck, även om du kör flera Windows Live-program. För det mesta är det mycket osannolikt att du skulle märka en skillnad i systemprestanda bara för att seaport.exe körs.

Var finns seaport.exe, eller installerat?

I Windows 7, Vista och XP hittar du seaport.exe i:

  • C: Programfiler (x86) MicrosoftSearch Enhancement PackSeaPort

Du kan manuellt radera programmet från den här platsen och det ska inte orsaka några problem, men om du vill bli av med det finns ett annat alternativ lite mindre brutalt.

Så här inaktiverar du seaport.exe

Eftersom seaport.exe inte är ett virus och gjordes av Microsoft, skulle de säkert inkludera det i listan över tjänster så att vi enkelt kan inaktivera det om vi vill.

Steg 1

Klicka på Windows Start-menyn Orb och skriv in services.msc och klicka sedan på OK .

Steg 2

Den lokala Tjänsten snapin ska visas. Scroll-Down * sidan och högerklick SeaPort och sedan Välj egenskaper .

* Tips: Du kan trycka S på tangentbordet för att automatiskt rulla ner till den delen av listan.

Steg 3

I fliken SeaPort Properties-fliken Allmänt, klicka på listrutan för Starttyp och välj Disabled (Avaktiverad). Nästa Klicka på Stopp och klicka sedan på OK för att spara ändringar och avsluta.

Gjort!

SeaPort ska nu vara inaktiverat och ska inte längre dyka upp som en löpande process. Eftersom vi ställer in starttypen till Inaktiverad kommer den att stanna stoppad även om du startar om datorn. Om du vill återaktivera seaport.exe när som helst, gå tillbaka och ändra starttypen till Automatiskt.

Vad kan vi sluta om seaport.exe?

SeaPort Windows-tjänsten är inte ett virus, det utvecklades av Microsoft och paketerades automatiskt med Windows Live Essentials. Jag har ingen aning om hur Microsoft bestämde sig för att ta med denna process utan att berätta för oss under installationen, men det gör inte något ont. Å andra sidan skadar det inte något för att inaktivera det heller.