Ubuntu för Android: Smartphone Turned Desktop

Verkar titeln konstig? Det kan väl vara, men det kommer snart att bli verklighet. Jag har alltid kommit överens om att smarttelefonen är det framtida skrivbordet, eftersom hårdvaruspecifikationer blir starkare. Det verkar som om Ubuntu grundare Mark Shuttleworth också håller med om detta.

De senaste smartphonesna är redan dubbla kärnprocessorer och quad-core-smartphones precis runt hörnet. Sådan bearbetningseffekt kan användas för att köra en skrivbordsmiljö utan några problem.

Framtiden är en där du bara dockar din smartphone och allt du behöver är ett tangentbord, en mus och en bildskärm för att köra ditt operativsystem, oavsett var du är.

Liknande lösningar finns redan på marknaden. Tänk bara på dockan som Motorola Atrix har. Det gör smarttelefonen till en pseudo-bärbar dator.

Nu låter det bra och allt, men en komplett skrivbordsmiljö låter ännu bättre, för ett mobilt operativsystem är ett mobilt operativsystem. Det är inte byggt med skrivbordsfunktionalitet i åtanke. Här är där Ubuntu kommer in. Folket som gör det som förmodligen är det mest populära operativsystemet för operativsystemet för öppen källkod har för tillfället funnit ett sätt att köra det direkt från en Android-telefon som är dockad i en, bra docka.

Den använder samma kärna Android gör och de specs som behövs är av en biffig Android-smartphone: en dual core 1 GHz CPU, video acceleration, HDMI-videoutgång, USB värdläge, 512 MB RAM, samt 2 GB lagring för bild. Smartphone bör använda åtminstone Android Gingerbread (version 2.3).

Vad du får är en full skrivbordsmiljö, med en webbläsare (Firefox och Chrome stöds och det faktum att alla bokmärken är på ett ställe verkar ganska tilltalande), multimedia och musikspelare, Google Dokument och Kalender, Thunderbird för e-post och PiTiVi för redigering och tittar på video.

Sociala nätverk, samt telefonkontakter och funktioner (kalender, meddelanden ao) fungerar tillsammans mellan de båda operativsystemen, så du behöver inte ge upp telefonen när du använder Ubuntu från den.

Det faktum att den här typen av smartphone har väldigt snabb dataanslutning (LTE där den är tillgänglig) hjälper bara molnapp, som Google Docs.

En annan fördel för smarttelefontillverkare, säger projektets officiella hemsida, den kommer att driva flera kärnans smartphone-försäljning, liksom dockorna som kommer med dem.

Det kommer också att göra det lättare att hantera företagets IT-avdelningar.

Jag älskar idén lika mycket som du gör, men det kommer inte "bara fungera", även om du har en telefon med alla de funktioner som beskrivs ovan.

Canonical pratar för närvarande med handenhetstillverkare och operatörer för att integrera det i sina produkter. Jag är säker på att mycket intressanta saker kommer att komma ut ur det.

Kolla in denna YouTube-video som visar Ubuntu för Android i åtgärd.

">