Tips för att börja nytt år med höger med datorn

I början av ett nytt år, många människor fattar beslut: gå ner i vikt, få ut av skuld, och så vidare. Din dator kan använda lite TLC också. Dessa tips är bra när som helst på året, men varför börja inte några nya vanor?

Testa dina säkerhetskopior

Vi har sagt dig vikten av att ha en backup-lösning för både Mac- och Windows-datorer. Vi hoppas att du säkerhetskopierar. Om inte, sluta läsa nu och få din maskin säkerhetskopierad! Om du är en Windows-användare kan du också följa det här tipset för att säkerhetskopiera din dator med det inbyggda systembildsverktyget. Även om det är bättre att hålla dina säkerhetskopior utanför huset (tänk eld, stöld, naturkatastrof etc ...) är det bättre än ingenting. Skapa också en Windows Recovery Key och ta bort den på ett säkert ställe. På så sätt kan du, om du inte kan starta upp från din lokala enhet, använda den för att få din dator tillbaka och återställa din säkerhetskopierad data också.

Säkerhetskopieringar gör inte dig mycket bra om du inte testar dem. Om du tror att du säkerhetskopierar, men inte kan återställa, är din säkerhetskopiering inte av stor betydelse.

Det bästa sättet att testa en säkerhetskopia är att välja några slumpmässiga filer och försöka återställa dem. Jag brukar välja ett ordbehandlingsdokument, några bilder och en missionskritisk fil som mina finansiella data. Denna kontroll är särskilt viktig med online säkerhetskopiering. Är mitt konto fortfarande aktivt? Känner jag lösenordet? Nu är det dags att kolla.

Diagnostik och loggkontroller

De flesta datorproducenter har inbyggd diagnostik för testning av hårdvara som RAM och hårddiskar. Det är bäst att köra dessa test innan du har problem. På det sättet vet du hur man kör dem före eventuella svårigheter. Ibland om testen misslyckas kan du ersätta saker innan datorn börjar bläddra eller låsa upp. Om din dator fortfarande är under garanti, kommer tillverkaren att fixa det vanligen utan kostnad.

När ditt operativsystem startas, kontrollera din hårddisk för problem genom att köra Disk Utility på Mac. För Windows har vi en detaljerad guide. Att kontrollera hårddisken för problem varnar dig för ett övergående misslyckande (SMART-status) och förlorad produktivitet. Jag skulle lägga till dataförlust, men du säkerhetskopierar redan och testar de säkerhetskopiorna rätt?

En annan plats att titta är systemloggarna. Windows gör det enkelt med Windows Reliability Monitor. Macen är lite hårdare, så läs den här handboken för att hjälpa. Loggarna kan ses i programmet Konsolprogrammet Verktyg-mappen. Om loggen fylls med samma konsekventa fel vet du att ett program inte beter sig rätt och kan undersöka felet. En gång läste jag mina loggar, jag hittade en bakgrundsprocess hålls kraschad. Det var sakta ner min dator. När jag funnit det var prestationen mycket bättre.

Lösenordshygien och tvåfaktorautentisering

Jag hatar lösenord, men de är en nödvändig del av det moderna livet. Lyckligtvis har jag 1Password att lagra alla mina lösenord. Om du använder samma lösenord på mer än en webbplats är det dags att sluta. Det är nästan som att inte ha ett lösenord. Med så många databaser som hackas, ökar risken varje gång du använder samma lösenord exponentiellt.

Lösenordshanterare låter dig skapa ett unikt lösenord för varje webbplats. Dessa program låter dig sedan lagra dem på en tillgänglig plats. Om du redan använder en lösenordshantering, gratulerar du. För att få en A + i lösenordshygien måste du börja byta lösenord på gamla webbplatser. Sök i ditt e-postprogram för ordet användarnamn. Resultaten kommer att innehålla de flesta webbplatser och tjänster du anmälde dig till. Välj sedan alternativet Glömt lösenord. Det låter dig skapa ett nytt lösenord. Använd din lösenordshanterare för att skapa ett unikt lösenord och lagra det.

Nästa skyddsnivå är tvåfaktorautentisering. Kolla in vår guide för att ställa in den. När det är möjligt, sätt upp den här extra skyddsnivån. Eftersom vi gör en checkup, se till att du vet hur du kommer in på ditt konto om du förlorar din telefon. Anger systemet ett alternativt nummer, alternativ e-post eller nödkoder? Nu är det dags att ställa in det innan du har problem.

Fysisk rengöring

Tangentbord är snuskiga varelser. De samlar skräp och bakterier från våra fingrar och rester av mat och dryck från måltiderna ätit på skrivbordet. En mild upp och ner skaka gör underverk. Återförsäljare har speciella rengöringsmedel för tangentbord och datorer, men studier visar att de är övervärda, och vatten fungerar lika bra.

En mikrofiberduk på utsidan av din dator och kringutrustning håller inte bara dem rena. Damm och värme är alla elektronikers fiender. Att hålla ytorna rena förhindrar dessa problem. För skärmar, använd inte standard fönsterrenare. Använd speciella rengöringsdukar avsedda för dataskärmar.

Oavsett vad du gör, använd inte en vanlig dammsugare för att rengöra datorn. Det kan skapa en statisk laddning. Om du har det bekvämt att öppna din dator öppnar du systemets livslängd för att blåsa av damm av komponenter och fläktar.

Inventory and Pitching

När var sista gången du spelade in datorns serienummer? Det är användbar information när du kontaktar teknisk support eller om datorn är försvunnen eller stulen. Helst har du serienumret, vissa specifikationer och inköpsdatum. Jag håller den informationen i min 1Password-databas. Om det fortfarande står under garantin lägger jag ut garantidatumet i mitt kalenderprogram.

Programvaran installeras kostar lika mycket eller mer än själva datorn. Det är något du borde också behålla. Kan du installera om du hade en katastrof eller bara fått en ny dator? Du behöver antingen fysiska media eller platsen för att ladda ner programmet för att installera om det. Du behöver också serienummer, installatörskod eller vad programmet rekommenderar. Det är data igen så att du kan lägga in en lösenordshanterare.

Om du vet vad du behöver, vet du också vad du inte behöver. Nu är det dags att bli av med den handboken och disken för den CRT-skärmen du köpte för 15 år sedan. De flesta återvinnare accepterar tryckta material. Elektronikåtervinningsföretag kan ofta ta fysiska medier och strimla dem. De kan ta ut en liten avgift för att göra det.

För annat e-avfall har du några andra alternativ. Om det fungerar kan du sälja det på eBay eller lokala onlineannonser eller Facebook-försäljningsgrupp. Vanligtvis är det bara lättare att ge bort det gratis online. Målet är att ge den till någon som kan använda den och få den ur ditt hem eller kontor.

Det här kanske inte hjälper dig att passa in i den kostymen, men det sparar pengar. Att göra dessa saker nu skyddar din investering av tid och pengar i dina datorsystem.