Samsung och dess 5-megapixelfel

Smartphones börjar nå den punkt där konsumenterna inte längre behöver köpa fristående kameror.

MG Siegler jämförde nyligen kameran i iPhone 4S med den topprankade Canon S95 och fann minimala skillnader i bildkvalitet. Robino Films släppte också en video som jämförde iPhone 4S 1080p-videofunktion med en Canon 5D MK II DSLR. Det finns en allmän överens om att smarttelefonkameraer har nått en punkt där de kommer att tillfredsställa alla utom de mest seriösa fotograferna.

Ändå kommer alla dessa nya och förbättrade kameror i 8-megapixel-sorten. Faktum är att det idag är svårt att hitta en toppmodell smartphone med en 5-megapixelkamera (titta bara på vårt ultimata smartphone-diagram). Visst, det finns smartphones med två 5-megapixelkameror, som Evo 3D eller Thrill 4G, men de här smartphonesna fokuserar på 3D-bilder.

Du måste gå tillbaka till den ursprungliga Atrix som lanserades på Consumer Electronics Show i januari 2011 eller den återuppbyggda Galaxy S 4G för att hitta en toppklassig smartphone med en 5-megapixelkamera. Så när Samsung ryktes att ha en smartphone med en dual-core 1.2 GHz-processor och en 4, 65 tums 720p Super AMOLED-skärm som kör den senaste versionen av Android, väntade vi att det skulle matcha dessa specifikationer.

En rimlig förväntan var att den skulle ha samma 8 megapixelkamera som kommer på Galaxy S2-sorterna, men många hoppades på någonting ännu bättre. Så vilken ny kamera tillkännagavs vid Galaxy Nexus-evenemanget? Tja, en 5-megapixel kamera. Cue crickets.

Och syrsor var allt som hördes vid Galaxy Nexus-händelsen gällande kamerans hårdvara. Titta på de fyra huvudpunkterna i presentationen: hastighet (processor och radio), skärm (4, 65 tum 720p), design (krökt skärm, små inslag och inga knappar) och det nya OS (Ice Cream Sandwich). Diskussionen om kamerans hårdvara hände under "design" -punkten, precis före en förklaring av barometern och POGO-stiftet.

När det gäller den faktiska kameramodulen i Galaxy Nexus, nämndes det knappast. Allt som sagt var att det var en "enastående" kamera med "noll slutarlag" och bra lågljusprestanda. Det fanns ingen beskrivning av dess optik eller sensor (betydligt viktigare än megapixlar) - bara en allmän "enastående". Samma drag för att spela ner kamerans hårdvara kan ses på Googles egen Galaxy Nexus-webbplats. Ingen beskrivning av optiken eller sensorn är någonstans att se.

Jämför detta beteende med Apples fokus på kamerans hårdvara i deras nya iPhone 4S. Inte bara var en detaljerad förklaring av optiken och sensorn hos den nya kameran en viktig del av deras "Låt oss prata iPhone" -presentation, de är också framträdande på iPhone-webbplatsen.

Jämfört med Apple har Google och Samsung nedspelat specifikationerna för kamerans hårdvara.

Eftersom megapixlar inte är en stor faktor i bildkvalitet, kunde inte Galaxy Nexus konsekvent ta bra bilder?

Tja, om bilderna vi hittat hittills är en indikation, är svaret: inte riktigt.

Låt oss titta på de bilder vi såg på utgivningsevenemanget. Med min räkning finns det två bilder här som har ett ordentligt fokus, en av dem som tas genom att knacka för att zooma. Beviljas, dessa togs under en visning av hur snabbt Galaxy Nexus kan ta bilder, men vad bra tar snabba bilder om 75 procent av dem är suddiga?

Dessutom släppte Engadget högupplösta bilder som de tog med Galaxy Nexus. Gå kolla in sin post för att se alla bilder - här är några av de bästa och sämsta släppta.

Fotokredit: Engadget

Bilderna är ofta out of focus, har färger som dyker upp och är generellt meningslösa. Det finns dock hopp om att den här kameran inte är så dålig som den först visas.

dsDen video som visas under release-presentationen är riktigt imponerande vid 1080p. Dessutom tog folket över på The Verge några iPhone 4S vs Galaxy Nexus jämförelsesskott där Galaxy Nexus verkar hålla sin egen.

Fotokrediter: The Verge

Jag sa förut att megapixlar inte påverkar bildkvaliteten mycket - och det är sant att en punkt. Men det finns två huvudorsaker till att megapixlar fortfarande spelar roll. För det första möjliggör det högre pixeltalet mer flexibilitet vid beskärning av bilder. Denna förmåga är särskilt viktig på smarttelefonkameror som saknar en fysisk zoom och är ofta inte bra för bildframställning.

Med högre pixeltal kan du zooma och reframa under redigering utan att förlora synlig upplösning. En andra orsak är framtidsbestämning. Vem vet vilka upplösningsskärmar som kommer att finnas i framtiden? Redan finns det 4k-skärmar som släpps ut för konsumenterna, och även om de kommer att ta lång tid att bli vanliga representerar de verkligen var marknaden går. Varför inte ta bilder som kan fylla de framtida pixlarna?

Den mest oroande aspekten av den här utgåvan är att Samsung verkar ha förlorat sin syn på konsumenten och hur smartphonesmarknaden förändras. Kameran i en smartphone är inte längre en eftertanke - det är en central funktion. Apple förstår detta, Samsung förstod detta med Galaxy S2-kameran, men de verkar ha glömt det med Galaxy Nexus.

Var priset på 720p-skärmen så hög att de var tvungna att klippa hörn någonstans? Kameror har tidigare varit ett bra ställe att spara pengar, men med hur människor använder kameror i smartphones dessa dagar är den här strategin inte längre ljudig. Det kommer nu att vara upp till konsumenterna om kombinationen av skärm, hastighet och nya operativsystem kommer att hjälpa dem att ignorera den här nedslående kameran.