PSA: Använd inte Social GPS App Waze för att få gratis sväng-för-svängningsanvisningar på din smartphone

Även om riskkapitalfinansierarna slänger sitt stöd - $ 37 miljoner av det - bakom den sociala GPS-appen Waze, kommer mitt samvete inte att låta mig rekommendera denna kostnadsfria, sväng-svängande körvägbeskrivning till -läsare. Det är inte så att jag inte vill att du ska kunna få gratis användardrivna kartor, trafikrapporter och sväng-för-sväng röstmeddelanden från din iPhone, BlackBerry eller Android-smarttelefon. Det är inte så att jag inte tror att crowdsourcing trafikrapporter, snabba fällor och tips för alternativa vägar är en bra idé. Jag vill bara inte att du ska dö .

Låt mig upprepa: Det här är inte en översyn av Waze, den sociala GPS-appen som kan sätta TomTom ute och få trafikrapporteraren från din lokala nyhetskanal avstängd. Detta är ett offentligt servicemeddelande (PSA), och uppmanar dig att behaga, snälla, ladda inte Waze gratis och använd det för att inte bara få dig från punkt A till punkt B snabbare, utan också ha kul när du gör det. Genom att använda Waze, som är som ett perfekt äktenskap mellan Google Maps och Foursquare, får du ett groovy socialt lag till din dagliga pendling, undviker trafiksignaler och så småningom kraschar och dör . Så använd inte det. Här är varför:

Waze - The Social Driving App

Vad händer om din GPS var interaktiv? Vad händer om det låter dig kommunicera med drivrutiner på din rutt? Vad händer om det låter någon 10 kilometer nerför motorvägen från dig berätta-i realtid - att det fanns en olycka och att du ska gå av vid nästa utfart och gå runt? Vad händer om körning blev socialt på ett mer meningsfullt sätt än att krossa ditt horn på jerk-wads som skar bort dig precis framför Fort Pitt-tunneln och blinkar dina lampor för att varna passagerare med fartfångster?

Waze svarar på den frågan med sin gratis app för iPhone, Android och BlackBerry. Det svaret är att körning skulle vara mer intuitivt, roligare och mer dödligt.

Så här förklarar Waze sig själv:

">

På papper är Waze helt lysande. Långt före mobiltelefoner var allt annat än en prop för Zack Morris, jag undrade alltid varför vanliga bilförare inte hade något sätt att kommunicera med varandra, precis som lastbilsförare gör med sina CB-radioer. Medan det kan öppna dörren för några väldigt otäcka raseriinducerade kommentarer, att kunna veta vad killen i bilen bredvid dig vet kan spara tid, pengar och kanske till och med ditt liv genom att varna dig om farliga vägförhållanden.

Detta community-minded nätverk av poolad trafik och färdväg information finns belägen i Waze bästa funktion-dess 100% användardrivna kartor. När användarna kör runt med Waze öppnar appen data tillbaka till samhället. Detta gör att andra Waze-användare vet hur snabbt trafiken flyter och om det finns trafikstockningar, etc. Waze-användare kan också upptäcka vägar som inte finns i Waze-kartorna. Efter att ha kollat ​​över dessa okända vägar kommer de att läggas till kartan för att andra Waze-användare ska kunna ta med sig på sina vägar eller se på deras karta.

Medan Waze-samhället i stort är säkert användbart kan du också associera dig med specifika pendlingsgrupper. Till exempel i Pittsburgh finns det en Waze-grupp för alla som har den olyckliga bördan att behöva köra upp Route 28 varje dag. Bortsett från att få en känsla av kamratskap ( och kanske en uppenbar källa för carpools ), ger Waze pendlingsgrupper dig den mest relevanta informationen för de vägar du kör varje dag. Det är som en personlig trafikrapport.

Waze-användare kan också rapportera trafikolyckor och andra faror på vägarna. Waze kommer då att kunna berätta för dig hur länge händelsen inträffade, oavsett om det är på din rutt och andra relevanta uppgifter. Det här är mycket mer information än vad radionrapporterna ger dig, och mer användbar.

Du bör dock notera från denna skärmdump att det verkar som om en Waze-användare var den som var involverad i olyckan. Trots att jag inte var där, och hon hävdar att det inte var hennes fel, kan jag inte säga att jag är förvånad. Jag kommer att diskutera det senare.

Få vägbeskrivningar från Waze

Även om du inte är intresserad av Wazes sociala funktionalitet, kommer du säkert att dra nytta av den kostnadsfria, svängbara GPS-navigering som Waze ger dig. Med TomTom iPhone-appen kostar en hel del $ 49, 99 och Google Maps iPhone-appen är envis begränsad, kommer du inte troligen att hitta en bättre GPS-app till priset.

Waze kan du söka efter adresser och platsnamn inom 200 miles körsträcka ( för nu ). För varje rutt ger den dig en handfull alternativ och en ETA, som båda förbättrar ju mer du använder Waze.

Ikonerna på skärmen berättar hur många miles det finns före nästa tur och röstmeddelandet är högt och tydligt, vilket ger dig mycket varning. Waze-röst ber om att arbeta i bakgrunden, så att du kan lyssna på musik eller använda en annan app och fortfarande få vägbeskrivningar. Det finns ett antal språk och röster, inklusive Santa, Elvis, ett pojkeband och några andra roliga.

Självklart är Waze inte perfekt - och jag känner mig fortfarande nervös och litar på det som min enda navigator. Till exempel, i de klingliga överföringarna / tunnelbana / tunnlar / broar som omger Pittsburgh-området, hade Waze problem att ta reda på om jag var på toppen av berget eller i tunneln, eller om jag var på parkwayen eller på vägen precis bredvid den . Det är dock för kursen för de flesta GPS: er. Men lyckligtvis, om du har en smartphone har du också Google Maps som backup, om Waze blir förvirrad. Men i motsats till Google Maps kan Waze uppdatera din rutt automatiskt om du tar fel fel. När det gäller automatisk rapportering av trafikförhållanden märkte jag att det finns några falska positiva. Till exempel har Waze svårt att berätta skillnaden mellan en trafikstockning ( vad det kallar en "komplett stillestånd ") och ett normalt stoppljus. Också, Waze är ganska batteri suger, på grund av dess konstanta användning av din telefon GPS. Men överlag fungerar Waze väldigt bra för en gratis app.

Waze - Ett dödligt spel att spela

Jag skulle vara ombedd om jag inte påminde dig om att detta inte är en recension av Waze-det här är en varning om de dödliga konsekvenserna av att använda Waze. Med anteckningar från Foursquare har Waze lagt till ett spelelement i deras sociala körprogram som gör att du kan racka upp poäng. Du får poäng för att köra ett visst antal miles, upptäcka vägar och rutter och, mest farligt, kör över små godsaker som visas på din rutt. Det är som att du spelar ett jättespel Pacman. Jag säger inte att Waze spelaspekt inte är kul - faktiskt det motsatta. Och det är därför det är så farligt.

Hela tiden du kör, Waze dingar och donging, spridda godis över kartan som det var en parad och skickade dig meddelanden om prestationer och möjligheter via popup-fönster. Och även om du vet att det bara är ett dumt spel, och även om du vet att ljudet bara är det ljud du hör när du får +2 poäng för körning över en lollipop, är det otroligt svårt att motstå att titta på din skärm. För att göra saken värre, går några av frågorna bara bort om du rör en liten liten X - och trots det faktum att vi alla vet bättre är det nästan omöjligt att motstå att rensa av en anmälan från vilken skärm som helst.

Waze är medveten om farorna med distraherad körning, och i ett försök att hålla dig från att fatta ett dåligt beslut, avaktiverar de att skriva medan bilen rör sig. Det är allt bra och bra, förutom att det (A) inte är meningsfullt om du är passagerare i bilen - vilket är verkligen det smartaste sättet att använda den här appen, eller någon GPS och (B) det låter dig faktiskt skriv under körning om du avvisar varningsmeddelandet.

Jag förstår allure av socialt spel i platsbaserade appar. Jag vet att det är allt raseri, men när det gäller körning, tillför det bara inte värdet. Men det kan leda till dödsfall, vilket inte har varit bra i spel sedan Mortal Kombat. Också, trots WaCs entusiasm, är Waze ännu inte lönsamt - de planerar att sälja data till trafikföretag och inrikta målinriktad annonsering i appen, vilket bara kommer att öka till distraktionen.

Uppriktigt sagt är jag förvånad över att den här appen även är tillåten. Om det är osäkert att prata i telefon medan du kör, och det är osäkert att skriva under körning, varför skulle det inte vara osäkert att vara på utkik efter godis och snygga bilder på ankor som korsade vägen under körning?

Så, för att jag inte skulle kunna sova på natten utan att göra det, kommer jag att varna dig en sista gång - trots hur groovy Waze är, trots att Waze är exakt vad pendlarna har behövt för årtionden, trots att Waze är en av de bästa gratis svängbara GPS-navigationsapparna du kan få, använd inte den. För att du kommer att dö.