Internet av saker (IoT): Komma igång och ta den till nästa nivå

Dina Internet (IoT) är överallt idag. Vi har tidigare förklarat varför konceptet är viktigt. Du kan spendera massor på dessa produkter och har inte mycket att visa för det. I värsta fall måste man slå på lamporna en bruksanvisning. Här är rätt sätt och hur du tar IoT och ditt Smart Home till nästa nivå.

Vilka är dina mål?

När du köper en konsumentelektronisk enhet är den bästa frågan att fråga är vad det här verktyget ska utföra. Förse mig inte fel. Låt oss vara ärliga, köpa saker eftersom det är coolt, glänsande och nytt är roligt. Därför köpte jag min Apple Watch (och älskade det senare). Börja med dina mål, men hindrar dig från att slösa bort pengar. Ditt mål kan vara att tinker och inte lösa ett problem. Så länge du har sagt det målet i början, är du bra.

Det mesta av att använda IoT är att hitta balansen mellan komplexitet och effektivitet (eller latskap). Till exempel kan jag använda en programmerbar termostat. Mitt Nest programmerar sig själv och tar hänsyn till när jag är hemma, temperaturen ute och årstiderna. Mina lampor släcker vid specifika tider. Jag kunde använda en gammaldags timer eller bara stänga av lamporna.

Jag tror att du måste börja små. Titta på dina mönster under några veckor och identifiera repetitiva beteenden. Jag lämnade alltid min lampa på mitt kontor på natten. Jag skulle inte inser det förrän jag var i sängen. Den varma, mysiga sängen som jag inte ville komma ut för att stänga av ljuset. Lyckligtvis är min telefon vid min säng så jag kunde stänga av ljuset på distans.

Ett annat tillvägagångssätt är att hitta saker du oroar dig för. Jag oroar mig om jag lämnade mitt utrymmevärmare så att den första IoT-enheten låter mig fjärransluta det av. Det var den krok som fick mig på IoT-vagnen. Då oroade jag mig om att min hund skällde för mycket medan jag var borta, så jag satte upp en kamera för att titta på henne.

Det roliga sättet är att titta på de saker som blir till familjeargument. Om du måste vrida bilen runt eftersom någon är rädd att någonting kvarstår, är det en utmärkt kandidat för IoT. Istället för att skrika på barnen för att stänga av ljuset, låt dem stänga av det på distans.

Skönheten med de flesta IoT-enheter är att de inte är svåra att installera. Om du tycker att du inte gillar det, fortsätt och lägg det någon annanstans eller returnera enheten. Om du börjar med ett helt ekosystem är det mycket svårare att installera och lära. Efter att ha investerat all den tid och pengar, är det mer troligt att du håller ett system som inte uppfyller dina behov.

Frågan jag alltid frågar är "Vilken fördel får jag genom att göra den här enheten ansluten till Internet?"

Startar långsamt - din första enhet

Min första enhet var en Belkin WeMo-switch. Det är en av de billigaste där ute på runt $ 40, 00. Om du pluggar något i ett uttag, kommer det troligen att fungera med WeMo-omkopplaren.

Om du aldrig går vidare med IoT gör det WeMo nog. Omkopplaren slås automatiskt av (eller på) den bordslampan du väljer på ett enkelt schema. Du kan också styra det ljuset när du vill från din smartphone eller surfplatta. De gammaldags analoga ljussignalerna är runt $ 15, 00, så det här är inte ett betydande hopp därifrån i pris.

Nästa steg - Fler enheter eller ett komplett system?

Efter den första enheten kan du fortsätta köpa mer av samma. Varje enhet kan fungera självständigt eller bilda ett nätverk bland dem. WeMo-enheterna använder alla en central app. Du kanske bestämmer dig för att köpa ett kamerasystem som en kanarie eller iZon. Dessa enheter fungerar inte tillsammans. De är lätta att konfigurera eftersom de bara gör en sak.

Ditt andra alternativ är att köpa ett komplett ekosystem. Alla enheter du köper i ett ekosystem garanteras att arbeta tillsammans. Killerfunktionen hos dessa system är expanderbarhet. En central app eller controller tar hand om allt. Du behöver inte oroa dig för kompatibilitet eftersom de tar hand om det för dig. De kan bli komplexa ganska snabba. Komplett system många gånger kommer med månatliga övervakningsavgifter. Ibland kan du hyra utrustningen från din Internetleverantör eller försäkringsbolag.

Jag tror att de avgiftsbaserade systemen är bäst när du installerar IoT för någon annan. Till exempel kan en äldre förälder behöva lite hjälp med saker. Du kan inte vara där för att programmera den eller stödja den, men att gå ut ur sängen för att stänga av ett ljus eller se vem som står vid dörren är svårt för den personen. För resten av oss tycker jag att du är bättre att köpa en enhet i taget och växa ditt system långsamt.

Att bestämma var man ska placera den nästa enheten är både roligt och frustrerande. Tänk först på storleken på ditt hus. Enheter som kameror fungerar bäst på platser du vill hålla koll på men det är inte lätt att se hela tiden. Ditt kök är kanske inte det bästa stället om du alltid är där. Källaren eller till och med brevlådan kan vara en fantastisk plats.

Tänk sedan på beläggningen i huset. Ju mindre du är där, ju mer du vill övervaka och fjärrkontrollen. En bra vän har det mesta av hemmet automatiserat. Eftersom han inte är där vill han se till att allt är okej. Om han lämnar ett ljus vill han inte köra fem timmar för att stänga av det igen. Om han hör om en storm, vill han se till att huset är bra.

Slutligen undersöka förmågan hos husets invånare. Denna övervägning innehåller både fysisk och mental förmåga. Om mamma skulle ha problem med att justera termostaten, kan det vara lättare att ställa in röstkommandon. Om pappa skulle ha svårt att lära sig använda röst snarare än att vrida en ratt, kanske det inte är det bästa valet. Min mamma uppror mot någon automatisering i huset av rädsla, delvis, av ett robotuppror. Hon är inte så långt bort som jag kommer att täcka i min nästa artikel.

Oavsett vilken metod du tar, kan du alltid ändra den senare. Eftersom system pratar med varandra mer, kommer begreppet en enhet kontra ett komplett ekosystem att vara ett avlägset minne.

Saker att undvika

Det nummer ett problem jag ser när folk hoppa i IoT spenderar för mycket. De kommer att köpa ett helt ekosystem och tillbringa veckor installera och programmera det (eller betala någon att göra det). Då, medan de kanske har löst ett eller två problem, introducerade de ett halvt dussin mer. Jag var så med min programmerbara fjärrkontroll. Det var för komplicerat, och i slutändan var det lättare att ha tre fjärrkontroller av TV: n.

När man bestämmer vilka enheter som ska köpas, spenderar nya användare ofta över varumärken och protokoll. De vill inte "fastna" med föråldrad teknik. Ingen har för avsikt att äga en BetaMax eller HD-DVD. Protokollen och varumärkena hjälper dig inte att undvika det. Det finns alltid risk för att fastna oavsett vad. Företaget du köper från får köpas eller gå i konkurs. Det som är populärt idag kanske inte är populärt i morgon. Alla hade björnbär och sedan kom iPhone ut. Interoperabilitet kan vara där, men det långsiktiga stödet kommer inte. Det är en anledning att börja små. Du kommer att mildra dina risker.

Ju bättre funktion att söka efter i dina första enheter är IFTTT-integration. IFTTT låter dig utöka och programmera din enhet långt bortom de primära användningarna. Det gör att du kan skapa komplexa åtgärder (mer om det senare). Så länge det har IFTTT-integration, är det troligt att det är kompatibelt med allting. Även utan IFTTT-integration är du fortfarande inte helt fast. I värsta fall är du kvar med programmerbara digitala enheter som är dyrare än analog. Vi köpte några glödlampor som övergavs av tillverkaren. Vi måste använda en viss app för dem, men det är inte världens ände. Så småningom bytte vi dem med glödlampor som arbetar med fler enheter.

Tar den till nästa nivå

När du har fått IOT-felet kommer du bli orolig att ha allt du äger för att integrera med Internet. När du gör det långsamt och metodiskt har du mycket roligt med det. När du har några enheter, då börjar du tänka på sätt att centralisera verksamheten. I stället för tre olika appar för att styra enheter vill du ha en app. Det är där nav som Wink eller Amazon Echo kommer in. De låter dig styra enheter från olika tillverkare via ett gränssnitt. De är inte heller ömsesidigt exklusiva. Jag kan använda Wink-appen eller Amazon Echo för att styra enheter i huset. Echo är lättare när jag är i sovrummet, Wink när jag är på min telefon.

När du renoverar ett utrymme eller till och med bygger ett hem, är det dags att tänka på att sätta in smarta växlar och uttag. Att WeMo är trevligt, men det är inte vackert att sticka ut ur väggen. Jag föreslår samma tillvägagångssätt när du måste byta ut en icke-ansluten enhet i ditt hem eller kontor. Till exempel fick jag inte ett Nest tills min termostat dog.

Magiken kommer in när du börjar programmera inblandade åtgärder bland enheter. Här kommer IFTTT att överbrygga alla dessa saker. Det låter som George Jetson (någon kommer ihåg honom?) För att få tänds och TV-apparaten tänds när du låser upp ytterdörren. När en vattensensor släpper ut i vår källare utlöses kameran och låter oss veta. Den kombinationen är skillnaden mellan att oroa dig för en riktig översvämning i ditt hem eller en spritdryck. När kameror upptäcker rörelse kan de maila dig. Föräldrar älskar att veta när barnen kom hem från skolan, och ibland vill vuxna veta om deras partner var ute sen dricka! Letar du efter idéer? Läs sidan om IFTTT-recept och se vad andra har gjort. Det är där jag får de flesta av mina idéer.

Riskerna med IoT

Med all denna kraft kommer det stora ansvaret. Jag kommer att täcka det där i nästa artikel, men jag kommer att nämna att du rubbar upp saker som gör detta felaktigt. Min elektricitetsräkning höjdes en månad eftersom jag använde min automatiska bilanordning tillsammans med ett IFTTT-skript för att prata med mitt Nest. Det värmde huset när jag var nära hemmet. Jag stängde inte av det när vädret började bli varmt. Jag tvingade min luftkonditionering i stället för på. Det tog mig en månad att räkna ut. Lösenord, uppdateringar av fast programvara och självklart privatliv är viktiga problem. Du kommer att kunna mildra men ta aldrig bort dessa problem.