Så här installerar du mer minne (RAM) i din bärbara dator

En av de enklaste hårdvaruuppgraderingarna för att förbättra datorns prestanda är att lägga till mer RAM. Jag har redan visat dig hur du hittar rätt typ av RAM som din dator behöver. Nu är det dags att visa hur man installerar den på en bärbar dator eller ultrabook.

Installera minne

Här är en titt på hur man lägger till RAM till en IBM ThinkPad X120e. Kom ihåg, varje system är annorlunda. Åtkomst till moderkortet varierar. Om du inte är säker på hur kolla datorns dokumentation eller tillverkarens webbplats.

Detta ger dig en bra uppfattning om processen att lägga till RAM till en Netbook eller Laptop.

Obs! Innan du öppnar ditt fodral eller hanterar minnesmodulerna rekommenderar jag starkt ett anti-statiskt handledsrem. Detta motiverar dig så att du inte genererar statisk som kan skada RAM-modulen eller komplexa komponenter i ditt system. Lägg bandet runt handleden och anslut sedan klippet till en jordad källa. Det finns olika typer du kan köpa - de flesta är under 10 dollar.


Fotokredit: Karl-Martin Skontorp

Börja först med en Lenovo ThinkPad X120e. Jag lägger till en 2 GB RAM-minne i en tom plats.

För nätböcker eller bärbara datorer, stäng av maskinen helt. Vänd den och ta bort batteriet också.

Lossa skruvarna för att komma in i väskan.

Dra försiktigt av bakplattan. Se till att inte böja någon del av fallet. Annars har du en hel del tid på att få tillbaka den.

Vid denna tidpunkt har jag tagit bort batteriet, tagit bort ryggen, beläget där minnesplatserna är och grepp min nya minnesmodul som jag är redo att installera.

Hitta nu de aktuella minnesplatserna på moderkortet. I det här systemet finns det bara en minnesmodul med två slitsar.

Placera sedan den nya minneskakan i en vinkel och tryck ner den och säkra den med de små clipsen på varje sida. Minneskortet går bara på ett sätt. Se till att skåran på modulen är uppradad korrekt. Det tar inte mycket kraft att glida i den nya RAM-pinnen. Om du finner det går inte lätt, tvinga inte det! Ta ut det och se till att allt är lined upp korrekt.

När det nya minnet är inne innan jag sätter tillbaka fallet tillsammans, gillar jag att driva på den bärbara datorn och se till att RAM-minnet är korrekt installerat och erkänt av Windows. När du startar, hörs bara en pip, allt är coolt. Om du hör en serie pipar måste du stänga av datorn och återställa minnet.

Om allt är känt, sätt tillbaka bakpanelen.

Sätt sedan in batteriet igen.

Sätt i nätsladden, starta datorn och se till att allt fungerar korrekt. Använd olika appar och funktioner, så märker du att Windows och program körs snabbare.

För ungefär sex år sedan ökade jag RAM-minne på min IBM ThinkPad och slutade med en dålig minnepinne. Efter fem minuter med att starta mitt XP-system skulle det helt stänga av. Ingen BSOD - Stäng helt av. Jag tog bort den nya pinnen och allt fungerade korrekt igen. Jag återvände det till företaget jag köpte det från, och de lyckades ersätta det.

Om du vill ha bättre prestanda ur din Netbook eller Laptop, är det enkelt att lägga till RAM. Kom ihåg att 32-bitars versioner av Windows bara känner igen 4 GB RAM och 64-bitars Windows kommer att känna igen mer.