Så här hittar du, återställer och öppnar kommandotolken i Windows 10 (Uppdatering av skapare)

För tio år sedan introducerade Microsoft PowerShell, en modern kommandoradsmiljö med avancerad funktionalitet långt utöver det försökta och sanna kommandotolken. För många användare och utvecklare sågs detta som början på nedläggningen av den klassiska kommandotolkningen, som har varit en del av Windows sedan den första utgåvan av NT. Överraskande har kommandotolkningen under de senaste tio åren överlevt i Windows; även om det har funnits många rykten om att Microsft skulle nixa den i den kommande Creators Update.

I ett blogginlägg uppgav Microsoft att rykten om Command Prompts död har blivit mycket överdrivna. Kommandotolken kommer fortfarande att finnas tillgänglig i Creators Update. Även om PowerShell är standardkommandoradsverktyget i Windows 10 Creators Update kan användarna återgå till Kommandotolken som standard eller starta det som de normalt gör i nuvarande Windows-versioner. Låt oss ta en titt på hur man gör det.

Så här tar du kommandoprompt tillbaka i Windows 10 Creators Update

Sedan Windows 8 är ett favorit sätt att starta Command Prompt från Power User Menu (Windows-tangent + X). Vanligtvis visar detta ett alternativ att köra Kommandotolk eller Kommandotolk (Admin ).

I uppdateringen av Windows 10 Creators kommer användare nu att se PowerShell som standard.

Du kan snabbt ändra standard genom att öppna Inställningar> Anpassning> Aktivitetsfält . Byt ut Byt kommandotolkning med Windows PowerShell i menyn när jag högerklickar på startknappen eller tryck på Windows-tangenten + X. När du startar Power-menyn ser du nu din pålitliga gamla Kommandotolken-meny.

Om du föredrar att ha det bästa av båda världarna, kan du behålla Powershell som standard och starta Command Prompt från sök- eller körkommandot. Klicka på Start, skriv: cmd, tryck på Control + Shift + Enter eller högerklicka på det då

Klicka på Start, skriv: cmd och tryck på Control + Shift + Enter (högerklicka på Kommandotolken och klicka sedan på Kör som administratör) om det behövs.

Du kan också använda Cortana digital assistent genom att aktivera lyssningsläge ( Windows-tangent + Skift + C) och sedan säga "Hey Cortana" och sedan "Starta Command Prompt."

Kommandot Kör är ett annat snabbt sätt att starta kommandotolken. Tryck på Windows-tangenten + R och skriv sedan cmd och tryck på Enter.

Det finns okonventionella sätt att du kan starta Command Prompt också. Tryck på Windows-tangenten + X> Task Manager eller Control + Shift + Esc. Klicka på Arkiv> Kör ny uppgift, skriv: cmd och tryck sedan på Enter. Om du behöver öppna den med administratörsbehörighet håller du ned kontrollknappen medan du klickar på Kör ny uppgift.

Från File Explorer kan du skriva CMD i adressfältet och sedan trycka på Enter.

Om du vill öppna en specifik mapp direkt i Kommandotolken håller du ned Skift- tangenten, högerklickar på mappen och klickar sedan på Öppna kommandofönster här.

Alternativt kan du välja en fil eller mapp och klicka sedan på Arkiv> Öppna kommandotolken .

Om du föredrar det gamla metodiska sättet att öppna Command Prompt, är det fortfarande kvar. Klicka på Start> Alla appar> Windows System> Kommandotolken .

Du kan också dra och släpp Kommandotolk-ikonen till skrivbordet i mappen Windows System. Högerklicka på det, klicka på Egenskaper > välj fliken Genväg, klicka på Avancerat, markera rutan Kör som administratör, klicka på OK, klicka på Apply then OK igen för att bekräfta ändringar.

Du kan sedan dra och släppa Kommandotolken till din aktivitetsfält för ännu snabbare åtkomst med administratörsbehörighet.

Så det finns många sätt att fortfarande få din Command Prompt fix i Windows 10 utan att missa några av de nya framstegen som finns i PowerShell. Om du gillar att tinka med kommandoraden, kolla in några av våra tidigare artiklar om aktiviteter som du kan göra med det, till exempel att komma åt de nya Linux BASH-verktygen eller skörda vackra Windows-bakgrundsbilder.

Berätta vad du tycker och hur du fortfarande använder kommandotolken i Windows.