Stoppa Windows 10 från att dela dina Windows-uppdateringar till andra datorer

Windows 10 har en ny inbyggd funktion som kallas Windows Update Delivery Optimization (WUDO). Det är en peer-to-peer-delningsmodell som låter dig få Windows-uppdateringar och Windows lagra appar från andra datorer via Internet. Och använder även din dator för att skicka bitar av nedladdade säkerhetsfläckar och uppdateringar till andra datorer online.

Detta är avsett att hjälpa till att minimera den mängd bandbredd som förbrukas för uppdateringar och spara tid. Till exempel, istället för varje dator som hämtar uppdateringar individuellt, blir det uppdateringar av andra datorer som redan har laddat ner dem.

Så här förklarar Microsoft funktionen:

I Windows Update-leveransoptimering kan du få Windows-uppdateringar och Windows Store-appar från källor i tillägg till Microsoft. Det här kan hjälpa dig att få uppdateringar och appar snabbare om du har en begränsad eller opålitlig Internetanslutning. Och om du äger mer än en dator kan det minska mängden Internetbandbredd som behövs för att hålla alla dina datorer uppdaterade. Leveransoptimering skickar även uppdateringar och appar från din dator till andra datorer på ditt lokala nätverk eller datorer på Internet.

Nu, medan det här är meningsfullt i ett lokalt nätverk, kanske du inte gillar tanken på att använda din bandbredd för att hjälpa slumpmässiga datorer på Internet.

WUDO-funktionen är som standard inställd för att skicka delar av dina tidigare nedladdade uppdateringar och appar. Om du inte vill slösa bort din bandbredd (även om detta i teorin kan spara bandbredd), delar du uppdateringar med datorer via Internet, har du några alternativ.

Stäng av WUDO i Windows 10

Öppna Windows Update genom att gå till Inställningar> Uppdatering och säkerhet och välj sedan Avancerade alternativ .

Bläddra ner och välj Välj hur uppdateringar levereras .

Här kan du stänga WUDO helt, bara skicka uppdateringar till andra datorer i ditt lokala (hem) nätverk eller behåll standardinställningen.

Återigen, om du har flera Windows 10-enheter i ditt hemnätverk, behåller du funktionen: PC: n på mitt lokala nätverk sparar tid när uppdateringar rullas ut till dem alla.

Om det här är din enda dator, eller om du har några tvekan eller tvivel om WUDO, stäng bara av den.

Några fler saker

Jag ser inte detta som en säkerhets- eller integritetsfråga. Personligen använder jag det andra alternativet eftersom jag har många olika Windows 10-enheter och vill att uppdateringar ska gå så fort som möjligt till alla mina system.

Mitt problem med detta och många andra Windows 10-användare är att du har valt att dela automatiskt, och inställningarna för borttagning är begravda.

Microsoft säger att delningen är säker, och andra datorer kan inte komma åt dig lokala filer. Tänk på det som BitTorrent för Windows 10 uppdateringar. Bitarna som laddas ned till ditt system är också säkra.

Microsoft säger på sin WUDO FAQ-sida: "Leveransoptimering använder samma säkerhetsåtgärder som Windows Update och Windows Store ... Leveransoptimering kontrollerar också äktheten hos varje del av en uppdatering eller app som den hämtar från andra datorer innan den installeras."

Och det fortsätter att ange: "Leveransoptimering får inte åtkomst till dina personliga filer eller mappar eller ändra filer på din dator."

Här är något annat jag fick reda på som är intressant. Standardinställningen för att dela uppdateringar i ditt lokala nätverk och datorer på Internet är bara aktiverat för Windows 10 Home och Pro-versioner. Windows 10 Education and Enterprise utgår standard för att bara dela uppdateringsbitarna till andra datorer i ett lokalt nätverk.

Grunden här är att om du inte vill dela dina Windows-uppdateringar och appuppdateringar med andra slumpmässiga datorer eller ta emot bitar av uppdateringarna från slumpmässiga datorer, stänga du bara av inställningen enligt instruktionerna ovan och du vann " Jag behöver inte tänka på det igen.

Vad tar du på den här WUDO och det faktum att konsumenterna automatiskt väljer det som standard? Lämna dina tankar om detta i kommentarfältet nedan.