Så här krypterar du din Android 5.0 Tablet eller Smartphone

Android 5.0 Lollipop är det senaste mobila operativsystemet från Google och det har flera nya säkerhetsfunktioner, nämligen kryptering. Varje ny Android 5.0 Lollipop-enhet som skickas från fabriken är krypterad som standard.

Med hela din enhet krypterad gör det givetvis mycket svårare för en tjuv att få tillgång till dina data om det är förlorat eller stulet.

Men vad händer om du uppgraderade en äldre enhet till Lollipop, som vi visade dig hur man gör på en Nexus 7 (2012)? Inga bekymmer, du kan enkelt aktivera kryptering på det, här är hur.

Kryptera din uppgraderade Android 5.0-enhet

Om du vill använda krypteringsfunktionen i Android 5.0, gå till Inställningar> Säkerhet> Kryptering och tryck på Kryptera telefon (eller tablett i mitt fall).

Observera att krypteringsprocessen tar en hel timme eller mer, och din enhet måste ha ett fulladdat batteri och måste anslutas till laddaren under hela tiden medan processen slutförs.

När allt är inkopplat, skriv in din PIN-kod, lösenord eller mönster för skärmsläckare och följ bara instruktionerna på skärmen och du kommer på väg till en säker och fullständigt krypterad Android-telefon eller -platta. Inte heller att enheten startas upp flera gånger under processen.

Det här borde gå ut med att säga, men du vill se till att du har en låsskärm aktiverad, annars finns det inte mycket anledning till att kryptera din telefon eller surfplatta.

Fabriksåterställning

Det finns ett annat alternativ att kryptera din enhet genom att göra en fabriksåterställning. Under återställningen kommer Android automatiskt att kryptera enheten. Naturligtvis betyder det att helt och hållet torka bort alla dina data- och enhetsinställningar och ställa in det som nytt.

För att göra en fabriksåterställning, gå till Inställningar> Backup & Reset> Factory Reset .

Kommer tillbaka till att installera Android 5.0 på en Nexus 7 2012-modell, har många kommenterat, och jag har upplevt en enorm nedgång av min surfplatta ... till att göra en fabriksåterställning.

Efter återställningen går det mycket bättre nu och gränssnittet är snabbare och mer responsivt.