Google tar bort H.264-support för Chrome
Igår meddelade Google att de kommer att ta bort H.264-stöd för Chrome inom en snar framtid. Vad är alternativet? "Open source" säger Google. Om du inte är upp och på videokodningsplatsen kan H.264 bara se ut som ett block med siffror, och varför skulle Google vilja öppna källan? Vi kommer bara att förklara det i resten av den här artikeln.
Vad är H.264?
Även känd som MPEG-4 AVC, H.264 är en videokomprimeringsalgoritm ( codec ). Som en codec är den utformad för att ta stora videofiler och komprimera dem i storlek, samtidigt som du behåller kvalitet som är synlig för människans ögon och öron, och det gör det ganska bra. Du får se H.264 som används när du tittar på YouTube-videor ( även om det ändras snart ), iTunes-filmer, Blu-Ray, Flash-videor och verkligen vad som helst med QuickTime. Det är ett vanligt format över hela webben.
Nu när HTML5 blir webbstandard finns det en ny tagg som man enkelt kan infoga i en webbsida för att tillhandahålla videouppspelning på sidan. Vissa webbläsare använder H.264 för att stödja det här, men andra webbläsare använder för närvarande alternativet Ogg Theora med öppen källkod. När den har placerats sida vid sida har Theora visat sig underlägsna H.264 i kvalitet och effektivitet. Google arbetar för närvarande med en ny motor som drivs av WebM som kommer att blåsa Theora away, en codec som kallas VP8 ; Det används för närvarande på YouTube för alla videoklipp som är högre än 720p och de fortsätter att rulla ut det till 100% av sina videoklipp.
Problemet med H.264 är att det är patenterat och för närvarande ägs av flera olika företag ( inklusive Apple ), alla under taket av ett patentföretag som kallas MPEG LA. Det innebär att företag som använder det här formatet måste betala licensavgifter i länder som erkänner programvarupatent. Licensavgifterna kan vara ganska kraftiga, med högsta möjliga avgift på 5 miljoner dollar.
Om MPEG-4 inte är gratis, hur kommer alla använder den?
Tja, det här är den knepiga delen. Som det framgår av MPEG LAs pressmeddelande är det helt gratis att använda H.264-format för att koda videoinnehåll på Internet, så länge som innehållet tillhandahålls gratis till slutanvändare ( även Mr Joe Joe Watch Watcher ). Men det anges också specifikt att betalda tjänster och kodare / dekoder fortfarande kommer att bli föremål för royalties. Beloppet som betalas i royalties beror helt och hållet på licensinnehavarens användarbas.
Inte alla använder det. För närvarande är Chrome, Internet Explorer ( via Silverlight ) och Safari de enda webbläsarna som direkt avkodar H.264 i synligt media. Firefox och resten av webbläsarna där ute använder Adobe Flash, där Adobe är den som betalar licensavgiften på 5 miljoner USD per år. för som du vet är Flash fortfarande enormt ! För företag som Google och Microsoft är $ 5 mill chump förändring men de är också stora nog att veta att det är ett misstag att bygga en viktig grund för konkurrentens teknik. Det kan vara $ 5 miljoner i år kanske 1 miljard dollar nästa.
Alternativet öppen källkod
Google tillkännagav att de ska gå på WebM-rutt, och tillsammans med dem hoppar Firefox, Opera och Adobe ombord på VP8-koddrevet. Medan det inte är helt parat eller lika populärt som H.264, är det öppen källkod, fri för alla och utvecklas mycket snabbare.
Det kan inte vara bra
Det finns inte många nackdelar att flytta ifrån H.264, men vissa har klagat. Det aktuella problemet med VP8, även om det stöder hårdvaruaccelererad video, är att den inte stöds av de flesta hårdvaror. Det är helt enkelt för nytt, och det behöver tid att låta chip tillverkare komma ikapp.
Slutsats
Google flyttar rent för att öppna video via WebM är en bra sak för alla, men det kommer bara lite tidigt. Men om Google skulle vänta kunde H.264 standardisera marknaden ännu mer och förankra sig så djupt att det skulle ta år för öppen källkod att konkurrera. Just nu klipper de i budet och när vi väntar på mer stöd till VP8 kommer Adobe att skörda några tillfälliga belöningar via Flashs stöd för både H.264 och den kommande VP8-kompatibla versionen.