Bokeh i dina skott utan att använda dyrt växel

Bokeh här, bokeh där ... bokeh överallt! Oavsett om du har blivit förälskad i suddiga bakgrunder från hipster-bilder i Tumblr eller från en bröllopsfotografs exempeltjänst är det bra att prova själv. Problemet är att inte alla har en DSLR och inte alla har en primallins. Så låt oss improvisera. I den här artikeln talar vi om sätt du kan uppnå bra bokeh utan att använda några dyra kameror eller annat redskap.

Vad är Bokeh ändå?

Tja enligt Wikipedia (kunskapsboken):

I fotografi, bokeh (ursprungligen / boʊkɛ /, [1] / boʊkeɪ / boh-kay - hörde också ibland som / boʊkə / boh-kə, [2] japansk: [boke]) är suddigheten [3] [4] eller oskärpaens estetiska kvalitet, [5] [6] [7] i out-of-focus-områdena i en bild. Bokeh har definierats som "det sätt linsen gör utan ljuspunkt". [8] Skillnader i linsavvikelser och bländarform ger upphov till att vissa objektivdesigner suddar bilden på ett sätt som är glädjande för ögat, medan andra producerar oskärpa som är obehagligt eller distraherande - "bra" respektive "dåligt" bokeh. [3 ] Bokeh förekommer för delar av scenen som ligger utanför skärpedjupet. Fotografer använder ibland medvetet en grundteknik för att skapa bilder med framstående områden utan fokus.

Bokeh är ofta mest synlig kring små bakgrundshöjdpunkter, såsom spegelreflektioner och ljuskällor, varför det ofta är förknippat med sådana områden. [3] Bokeh är dock inte begränsat till höjdpunkter; oskärpa uppträder i alla out-of-focus områden av bilden.

Inga bekymmer, allt blir tydligare när du fortsätter genom mina steg i den här artikeln.

Gör närbilder (makro)

Makrofotografering är stor. Det visar dig vardagliga saker ur ett annat perspektiv och är ganska beroendeframkallande för vissa fotografer. Fördelen med att fokusera upp väldigt nära är att det här typiskt ger ett ganska grundligt skärpedjup, vilket skapar en vacker bokeh-bakgrund.

Jag tog detta foto med en gammal 2007-pekskytte-kamera. Även om den inte är den bästa bildkvaliteten, kan även den här kameran producera bra bokeh om du vet hur man gör det rätt.

Skjut från avstånd och zooma in så mycket som möjligt

Bra tips att komma ihåg. Om din kompakta kamera har gott om zoom, eller om du har ett zoomobjektiv för din DSLR, är det ett bra sätt att få lite bra bokeh.

Här är en lins som jag lånade för att testa - 55-300 DX. Det är bland de billigaste Nikon-teleobjektiv du kan köpa. Det är billigare än vissa primater och gör ett acceptabelt jobb.

Som jag nämnde ovan behöver du inte en DSLR för bra bokeh. Varje turbo-kompakt med massor av zoom fungerar. Försök bara hålla dessa tips i åtanke när du vill få bokeh med en telefonsensor:

  • Så mycket zoom som möjligt
  • Minsta möjliga avstånd mellan dig och motivet (så nära som din lins kan du fokusera)
  • Smal / avlägsen bakgrund

Här är ett exempel på en smal bakgrund. Jag sänkte mitt stativ till nivån på dessa vattendroppar och fokuserade runt mitten. Resultatet? Mind-blowing bokeh.

Och här kan vi kalla en avlägsen bakgrund. Jag tog det här fotot, med fokus på en bil som var rätt i mitten av parkeringsfältet. Den främre och de som parkerade i ryggen blev vackert suddig.

Photoshop det

Ibland är det svårt att få en blåst bakgrund även om du har bra redskap. Så vad gör vi? Vi använder naturligtvis Photoshop!

Här är det ursprungliga fotot som jag tog med i syftet med denna handledning:

Först, öppna ditt foto i Photoshop som du brukar skulle. Snabbtips - en Ctrl + O kan hjälpa dig med det.

Använd nu valfri metod du vill välja de områden som du vill "bokehfy". Om du inte är så bekant med Photoshop, kolla in vår basguide och våra andra handledning.

Gå nu till Filter> Blur> Field Blur.

Genom att klicka på det här alternativet tar du dig till Blur Gallery .

Härifrån kan du justera glidreglaget Field Blur för att bestämma hur mycket bakgrundsförstöring är.

Här är en jämförelse mellan felsökningar från 10 till 50 bildpunkter. För min bild använder jag 50.

Du kan också justera reglaget Light Bokeh och reglaget Bokeh Color. Jag har ingen extrema belysning i den nuvarande bilden och dessutom är det en svartvit bild, så jag lämnar dessa på 30% och 0%. (Pro tips - använd dessa reglage om du vill ha fina och rundade bokeh cirklar som i bilder ovan).

Du kan snabbt kolla och avmarkera kryssrutan Förhandsgranska för att visa en före och efter av din bild.

När du är klar kommer OK att bekräfta ändringarna ...

... och ta dig tillbaka till din föredragna arbetsyta.

Efter det kommer en snabb Ctrl + D att avmarkera och en Ctrl + Shift + S kommer att spara en kopia av din redigerade bild.

Slutsats

Allting är möjligt om du improviserar. Planera framåt och visualisera vad du vill ha som ett slutresultat. Och om det inte fungerar rätt, kan Photoshop alltid rädda dig!