Facebook App Center nu tillgängligt: ​​Första titt

Facebook har hållit sitt ord. För ungefär en månad sedan rapporterade jag att det var planering av ett appcenter, inklusive appar för iOS, Android, samt webbapps. Jo, Facebook App Center är här och du kan prova det själv. Här är en skärmdump av vad det erbjuder.

Jag har läst någonstans att endast en del av Facebook: s användare har tillgång till det just nu, men även om dina inte är aktiva än, borde det rulla ut till alla användare snart.

Oavsett om det syftar till att främja programvara från tredje part eller bara för att hålla användare på Facebook ännu mer (det är till och med möjligt), är App Center här. Det är ganska rakt framåt och det är inget mer än någonsin förväntat.

Det är i grund och botten bara en appportal som rekommenderar appar baserat på vad du redan använder och vad dina Facebook-vänner använder. Huvudsidan finns på skärmbilden ovan. Den visar alla appar som standard, men den har tre knappar längst upp till vänster, så du kan välja vad du vill ha - Alla appar, webbapps eller mobilapps.

Under det ser du att Facebook har delat apps i kategorier (tio av dem, inklusive Facebook, där du kan få alla Facebook-appar). Under avsnittet kategorier är dina appförfrågningar från vänner. De irriterande Facebook-notifieringarna har nu en egen plats). Underbart rätt?

För att installera en app klickar du på dess namn och du kommer att tas till sidan. Där hittar du en Play Game eller Visit Website knappen längst upp till höger. Om appen har en mobilversion får du också en Skicka till mobil-knapp. En appsida ser normalt ut så här.

Om du klickar på Skicka till mobil får du en anmälan som den nedan som används för en Android-version.

Den roliga delen är att med att klicka på det inte kommer du direkt till Google Play Butik. I stället tas du till Facebooks mobilapp, där du får ännu ett meddelande - ännu ett nytt meningslöst steg.

Och sedan, efter att ha klickat på meddelandet, kan du äntligen bara klicka på nedladdningen och du kan använda appen.

Här är en titt på iOS-versionen. Jag hittade en app och klickade på Skicka till mobil. För att få det måste du ha Facebook-appen installerad på din iDevice och ha aktiverade push notifications.

Du får då en anmälan på din iDevice - här använder jag en iPod touch. Tryck på meddelandet och det tar dig till iTunes App Store för att ladda ner appen.

Jag är nyfiken på hur Facebook kommer att tjäna pengar på detta, eftersom jag bara sett gratis appar i den. Eller kanske det bara är att planera att få användare att kringgå Google när de söker efter en app.

Det är ett annat sätt för apputvecklare att annonsera sina appar, och jag är säker på att Facebook får en minskning när betalade appar läggs till. Vid första intryck ser jag inget värde på att använda det - men eftersom det har utvecklats mer kanske det kommer att vara användbart. Tiden får avgöra.