Field of Field - The Magic Bakom Bättre Fotografier

Vad är skärpedjup och varför gör vissa människor så mycket om det? Enkelt uttryckt definierar termen området av skottet som är i skarp fokus . Ja, ibland vill du att delar av din bild ska vara suddiga. Varför?

Genom att styra skärpedjupet (DOF) kan du fokusera betraktarens uppmärksamhet på ett huvudämne och ge dina bilder ett intressecentrum och större visuell påverkan. Betyder det att du alltid måste vara uppmärksam på skärpedjupet? Ja. Men det är inget att vara rädd för och inte särskilt komplicerat.

Låt oss dyka in.

Kontroll av fältets djup är förmodligen det viktigaste kreativa verktyget du har med hjälp av en DSLR. Men måste du ha en DSLR för att kunna använda den? Inte nödvändigtvis. Många av de nyare avancerade pekskärmskamerorna som Lumix LX3 och Canon G11 och Canon S90 har full manuell kontroll precis som en fullstor DSLR. Om du inte vill göra ett ekonomiskt engagemang för en DSLR eller bara inte vill ha massan, kan dessa kameror producera några fantastiska bilder för en så liten fysisk och finansiell storlek.

Jag har en fullstor Canon 50D och en massa linser för det mesta av mitt fotografi, men jag har även Canon G11 för när jag bara vill ha en snabb grepp och gå. Okej, nog med detta chitchat. Låt oss prata om hur man gör det.

Titta på bilden ovan och lägg märke till hur front- och baksidorna inte är i fokus, men mittpartiet är vackert och skarpt. Detta gjordes genom att reglera storleken på bländaren på linsen. Detta är nyckeln till att styra skärpedjupet.

Här är en viktig punkt att komma ihåg: Ju större bländare av linsen är, desto grundare blir djupet av fältet . Omvänt desto mindre blir bländaren, desto djupare är djupet av fältet . Ett grundt skärpedjup betyder att ett mindre område kommer att vara i fokus och ett djupare skärpedjup betyder att de flesta, om inte alla, av bilden kommer att vara skarpa.

Du styr bländarstorleken genom att ändra vad som kallas f-stopp med siffror som f / 2.8, f / 8, f / 11 och f / 22. Det här är en obekväm bit av information för nya kameranvändare att få sina huvuden runt och av goda skäl. Det verkar vara motsatt av logiken. Ju mindre f-stop, desto större bländare eller linsöppning och ju större antal, ju mindre bländare. Här är ett knep för att räta ut det här:

Ju mindre antal, desto mindre är fokusområdet och ju större antal, desto större är fokusområdet.

Ganska enkelt rätt?

De flesta kameror har ett läge på ratten som handlar om att styra bländaren. Den är märkt Av ( för bländarvärde ) eller A ( för bländare ) på de flesta kameror. I det här läget kan du välja bländare, och kameran kommer att ta reda på slutartiden och ibland ISO. Du kan också använda det fullständiga manuella läget ( M ) och kontrollera alla inställningar själv om du vill.

Den korrekta bländaren
Att säga att det alltid finns ett korrekt f-stop-värde för varje fotograferingsinställning är lika galen som att det bara finns en typ av mat att äta på måndag. I slutet av dagen är det upp till dig att kreativt bestämma vad du vill ha. Men här är några saker / tips att komma ihåg.

Ett grunt skärpedjup ( litet bländarantal ) kommer att göra stora porträtt och hjälpa till med en upptagen bakgrund. Det kommer att skapa en tydlig visuell definition på ditt huvudämne. Låt dig inte frestas att alltid gå för den största bländaren varje gång. En riktigt stor inställning som 1, 4 kan göra det svårt att fokusera och kan producera ett så grundligt skärpedjup som en persons näsa kan vara i fokus men inte deras ögon. En sidopunkt, alltid alltid se till att fokusera på människors ögon för att se till att de är i fokus. Vi människor, titta på varandra i ögat och om de är suddiga tror vi att något är fel. Detsamma gäller för bilder.

Ett djupt skärpedjup (större bländarantal) är generellt bra för landskap . Du vill att hela berget och dalen ska vara i skarp detaljfokus. Här igen, gå inte bara till det minsta f-numret och kalla det bra. De flesta linser kan bli mjuka ( lite suddiga och med udda kantartefakter ) vid sitt maximala bländarvärde. Du måste testa linsen för att se var det händer men börja titta på något över f / 11. Ett bra knep är också att fokusera ungefär en tredjedel av vägen in i ramen. Det kallas hyperfokalt avstånd ( åtminstone en grundläggande, det kan bli komplicerat ) och hjälper till att säkerställa att objekten närmare dig och längre bort ligger i samma fokus. Eftersom de flesta använder dig av en DSLR kan du helt enkelt ta några skott med fokus på olika områden och senare titta på skärmen och välja den bästa.

Nedanstående bild har ett stort f-stop-nummer ( liten bländare ), så hela ramen är i fokus.

Om det verkar lite att ta in, är det bästa sättet att lära sig att träna och prova olika inställningar och titta på resultaten. Med tiden ser du vad som fungerar för dig och din kamera. Det kan också ta lite tid att lära sig varje lins du äger och vad de kan göra. Var bara försiktig med att få LBA ( objektivköp beroende ) när du vill ha en större bländare för ett jämnare skärpedjup. Du har blivit varnad. Jag vet att jag har ont!