Fråga läsarna: Vilken IM-klient använder du dessa dagar?

Det finns många direktmeddelanden och teamsamarbetskunder som har varit tillgängliga under åren. MSN Messenger, Skype, WhatsApp, Yahoo Messenger ... vänta? Har någon faktiskt använt den där? För att inte tala om de nya SMS-appsna som översvämmer mobilutrymmet.

Oavsett om det är för företag eller att hålla kontakten med vänner och familj, på din mobilenhet, PC eller Mac, undrar vi vilken (e) du använder.

Mitt val i IM och team samarbete kunder har varierat under åren. Många av det berodde på var jag jobbade eller vad mina andra vänner använder vid den tiden.

Snarare än att börja med de första dagarna av BBS eller ICQ låt oss bara hoppa framåt lite. Jag började med MSN Live Messenger (senare att bli Skype) eftersom min arbetsplats krävde det för alla. Jag använde det också för min egen kommunikation. Men efter att MSN blev uppblåst och jag insåg att mina vänner var på olika plattformar, började jag leta efter enklare plattformslösningar. Sedan kom Skype naturligtvis ...

Jag bestämde mig för att gå med öppen källkodslösning som heter Pidgin. Det är en gratis öppen källkodslösning som låter dig sammanföra alla slags olika plattformar. Naturligtvis har jag provat dem alla. Jag använde även AIM och Trillian på vissa punkter.

När vi arbetar med ett team, är ett mer robust teamsamarbete IM-plattform som det vi använder här nu - Slack.

Men för att prata med vänner och familj flyttar jag mellan Skype och Facebook messenger. Den enda anledningen till att jag stör med Facebook Messenger, som jag är säker på att de flesta av er gör det är att jag har så många vänner och familj på Facebook, det är nästan nödvändigt.

Det finns mycket där ute, och jag vet inte om det finns en enda som gör allt. Slack, enligt min mening, kommer definitivt närmast. Det växer i popularitet och snabbt får nödvändiga funktioner också. Du kan lägga till Skype-kontakter till ditt team, och video- och röstchatt och skärmdelning kommer snart.

Så är vår fråga till dig: Vilken chat eller team-samarbetesklient använder du idag? Har du en favorit eller en du inte kan stå? Använder du specifika för företags- och personliga samtal?

Låt oss veta i kommentarsektionen nedan och gå med i konversationen.