Android Marshmallow Tips: Ge särskilda appbehörigheter

Android 6.0 Marshmallow introducerade en ny metod för hantering av appbehörigheter. Det är en av de bästa sakerna till den här versionen. Det beror på att användaren äntligen kan bestämma vad en app kan eller inte kan göra på din enhet.

Som du ser nedan är sakerna "ta det eller lämna det" när det gällde Android-behörigheter i äldre versioner. Naturligtvis kan du alltid veta vad en app kan och inte kan göra, men du hade två möjliga val:

  • Acceptera dem alla, även om någon av dem lät som en grov invasion av din integritet.
  • Avinstallera appen helt och hållet om något låter för obekväma för dig.

Hur som helst, ett hemskt val. Dock är en ficklampa som vill ha tillgång till ditt bildgalleri eller kontaktlista inte något du vill ha.

Hur Appbehörigheter fungerar i Android Jelly Bean

Innan vi ser hur coola saker är nu, låt oss förstå varför en förändring var nödvändig. Tja, som jag sa tidigare kunde du bara acceptera alla behörigheter eller inga behörigheter alls i Android Lollipop och sänka.

Du skulle börja med att gå in i Apphanteraren, i Android-enhetens inställningar. Välj sedan den app som du vill se behörigheter för. För den här artikeln kommer jag att välja på Facebook.

Och då skulle du kunna se något i linje med vad du kan se nedan. Som jag sa, ta det eller lämna det, för om något inte är rätt, är allt du kan göra avinstallera appen.

Inte riktigt idealiskt, jag skulle säga - varför Facebook skulle vilja ändra händelser och sedan skicka gster e-postmeddelanden utan att jag vet, jag har absolut ingen aning om.

Låt oss då titta på hur appbehörigheterna har förbättrats till det bättre i Android Marshmallow.

Hur saker är i Marshmallow

I Marshmallow följer du samma steg för att se vilka behörigheter en app har. Gå till Programhanteraren, i Inställningar.

Välj den app du vill ha. För konsekvenser, låt oss gå med Facebook den här gången också.

Du får märka att du får mycket mer information om appen och vad den kan göra när du kör på enheten. Tryck på Tillstånd.

Du får nu en lista över behörigheter, var och en med en knapp bredvid den. Vill du inte ha Facebook för att få tillgång till dina sms-meddelanden? Tryck på knappen för att stänga av den. Kanske vill du inte att den ska kunna komma åt din kamera. tryck på respektive knapp.

Om du vill veta vad varje tillåtelse kan göra, tryck på menyknappen (tre punkter) och sedan Alla behörigheter för att få en komplett lista.

Steg i höger riktning

Enligt min mening är den nya tillståndshanteringen i Android 6.0 Marshmallow en nödvändig och välkommen uppgradering. Det ger användaren ansvaret för vilka appar som kan eller inte kan göra såväl som om de ska installeras eller ej.

Statistiskt finns det inte många enheter med Android 6.0 på dem än (ca 7, 5% i maj), och Android N ligger precis runt hörnet. Om du ändå har möjlighet att uppgradera din enhet till Android Marshmallow, gör de förbättrade appbehörigheterna ensam uppgraderingen värt det.