Ett elektroniskt namn för en grupp Google Haters

Under det senaste decenniet har vi sett en explosion av innovation som har lett till nya produkter och tjänster som vi inte kunde ha drömt om tidigare. Även om det finns flera förklaringar till denna explosion, har en viktig drivkraft varit en konkurrensutsatt marknad. I teknikarenan är dagens heta produkt eller tjänst vanligtvis föråldrad och sitter på hyllan mer än 18 månader senare - och det är därför jag är en passionerad tekniker!

Kanske var det därför jag befann mig särskilt irriterad nyligen när jag deltog i mitt lokala Rotary club meeting (rotary.org). Dagens talare var Patrick Lynch, tidigare generaladvokat för staten Rhode Island och talesman för FairSearch.org. På varje bord var en stapel färgglada flygblad från FairSearch.org. Flygbladet hade grafik, statistik och citat, alla syftar till att avslöja Googles så kallade oegentligheter som den dominerande globala sökmotorn på internet. Att vara techy var glädjande att jag inte missade mötet.

Att läsa över flygbladet var tydligt då informationen är en 1-sidig attack mot Google. Verkligen? Du kan inte konkurrera på marknaden så nu ska du försöka attackera Google bakifrån? Irriterad.

I linje med flygbladet fokuserade Lynch sin presentation på Google och dess konkurrensbegränsande praxis som enligt Lynch har gjort det möjligt för företaget att behålla kontrollen över online-sökning. Han påstod sin organisation FairSearch.org, hade ett antal medlemmar inklusive Microsoft men gruppen bestod av andra berörda företag och medborgare.

Enligt sin webbplats är FairSearch.org "en grupp av företag och organisationer förenade för att främja en hälsosam Internet framtid, där ekonomisk tillväxt drivs av konkurrens, öppenhet och innovation i söktavler och onlinetjänster."

Uppmaningen till handling? Lynch uppmanade alla deltagare att skriva brev till våra statliga lagstiftare och andra tjänstemän som uppmanar dem att vidta åtgärder mot Googles olagliga metoder.

Efter mötet gjorde jag en snabb undersökning för att bekräfta min misstanke om att detta bara var en massa Google-konkurrenter som ville kämpa mot Google med hjälp av politik mot innovation. Här är vad jag hittade.

FairSearch.org grundades 2010 som svar på Googles försök, nu framgångsrika, inköp av ITA-flygdataselskapet. Stiftande medlemmar inkluderar de företag som är mest angelägna om att förlora tillgången till ITAs information, till exempel Expedia och Kayak.

Enligt ett e-postmeddelande från Microsofts generaldirektör Jack Evans gick Microsoft i FairSearch.org i december 2010 för att öka medvetenheten om hur sammanslagningen av Google-ITA skulle kunna skada resenärer genom att sakta ner innovation och bidra till högre resekostnader. Som ITA Software-kund tror vi på vår förmåga att fortsätta tillhandahålla innovativa sätt för konsumenter att hitta de bästa flygningarna till lägsta priser på nätet vilar på en konkurrenskraftig marknad för resorteknik. "Microsoft är fortfarande involverad i FairSearch.org, även om ITA affären godkändes i april i år.

Google har inte varit tyst på FairSearch.org och producerar några interna blogginlägg samt webbsidor som behandlar specifika påståenden gjorda av FairSearch.org. I Googles sida av samtalet ringde jag Adam Kovacevich, chefen för konkurrens och allmän politik och offentliga frågor på Google.

Bland annat bad jag Adam att kommentera påståenden från FairSearch.org om orättvisa affärsmetoder av Google. Han sa att "FairSearch är en organisation som skapats av Microsoft för att motsätta sig Google."

Kovacevich pekade mig också på The Association for Competitive Technology, en annan grupp som lobbier på Microsoft, liksom ICOMP (i-comp.org), som är en organisation som liknar FairSearch.org men med ett mer globalt fokus.

Jag sökte kommentar från FairSearch.org själva och mina e-postmeddelanden returnerades av Ben Hammer från det offentliga affärer företaget Glover Park Group. Enligt Hammer "Det är värt att notera att koalitionsens grundande medlemmar när det lanserades i oktober 2010 var Expedia och dess varumärken HotWire och TripAdvisor, KAYAK, Sabre och dess varumärke Travelocity och Farelogix. Microsoft var inte ens en medlem fram till december 2010. "

Den information som FairSearch.org presenterar på deras hemsida och genom det faktablad jag fick på Rotary-händelsen omnämner specifika krav på orättvisor som Google aktivt utövar. Dessa inkluderar förmågan att manipulera sökresultat genom algoritmer och övning av att visa sökresultat som involverar Googles egna egenskaper, till exempel kartor och inköpresultat före konkurrens. Jag frågade Herr Hammer varför hans grupp tyckte att det var fel för Google att engagera sig i dessa metoder när Microsofts egen sökmotor, Bing och förmodligen Yahoo! gjorde samma sak.

Han svarade: "Vår nations antitrustlagar skyddar konsumenterna och den fria ekonomin genom att förhindra företag med en dominerande ställning och Google kontrollerar 70% av sök- och sökannonsering i USA och mer än 90 procent i Europa, från att missbruka denna kraft till fördel och förlänga dess makt över marknaden genom att missgynna konkurrenter ". Med andra ord sa jag: "Google måste agera annorlunda på grund av sin marknadsandel". Ja bekräftade mr. Hammer. Det verkar som om Mr. Hammer känner att Google har nått status som ett monopol, men hans egna kollega på FairSearch.org, Patrick Lynch, håller inte med.

Under en lokal radiointervju med värd Mark Johnson erkände Mr. Lynch flera gånger att Google inte var ett monopol, trots att det var "farligt nära". Han sa "Du har som ett företag ansvar att korrekt visa vad du är och driva på ett sätt som främjar konkurrens [och] ger lika villkor. "Han citerade sedan exemplet av en lokal blomsterhandlare citerad i en tidningsartikel några veckor tidigare. I 7 Days (7dvt.com) publikationen citerade Jon Houghton från Maplehurst, en blomsterhandlare i Essex Junction, VT som säger "Jag brukade dyka upp på toppen när du googlade blomsterister i Essex. Nu när jag söker, kommer den tillbaka med en hel lista med blomsterhandlare ovanför mig - åtta av dem är inte ens baserade i Vermont. Jag är den mest långvariga blomsterhandlare i Vermont. Hur blir du mer legitim än det? ".

Om det bara var så lätt herr Houghton. Även om lång livslängd är en del SEO, är det bara en komponent eftersom det finns tusentals andra faktorer som blir # 1 på alla sökmotorfrågor.

Microsoft tar inte alltid ett formellt eller bakåtgående tillvägagångssätt som har skapat den korta videoen "Gmail-man", som tar en komisk jab i Googles GMail-tjänst, en direkt konkurrent det är Windows Live Hotmail-tjänsten.

">

Jag skulle hävda att Google har uppnått marknadsledande genom innovation och kvalitet, inte bedrägliga metoder Microsoft och dess konkurrenter vill att du ska tro.

Microsoft har byggt upp ett imperium om kvalitetsinnovation för både konsumenter och företag och om Microsoft vill vara relevant måste de fortsätta denna tradition och bringa kvalitetsprodukter på marknaden mot att attackera sina konkurrenter med hjälp av handledda metoder som Fairsearch.org.

Jag anser att det är viktigt för regeringarna att upprätthålla ett hälsosamt och jämställt spel för företagen och bör vidta åtgärder när de bedriver otillbörliga eller oetiska affärsmetoder mot marknaden eller konsumenterna. Så länge som dess mål och utan förutskott av skuld, som FairSearch.org har hävdat håller jag med.

Vad tror du? Har Google gjort något fel genom att utnyttja sina framgångsrika produkter för att fortsätta växa sin verksamhet eller anser du att de är orättvist eller oetiska för sina konkurrenter? Jag skulle gärna höra din åsikt om den här biten i kommentarerna!