Amazon tillkännager Lågpris Cloud Storage Service "Glaciär"

Amazon har just släppt en ny säkerhetskopieringstjänst för företag som heter Glacier. Jämfört med AWS och andra företags arkivlösningar, prissätts Glacier mycket lägre. Fångsten är att Glaciären är konstruerad för långvarig lagring som inte behöver nås, ofta som de gamla fotoalbum som min mamma insisterar på att jag kommer över för att titta på.

För närvarande använder de flesta företag bandbackup för att arkivera stora mängder data. Tape backup kräver emellertid vanligtvis en dyr uppskjuten kostnad som gör det oattraktivt för små och medelstora företag. Och eftersom tjänsten inte är dynamisk skulle det tvinga företagen att köpa större mängder lagringsutrymme än att du faktiskt måste vara säker på att du aldrig kommer slut.

Glaciären fungerar annorlunda. Istället för att använda tejp är Glacier beroende av stora nätverk av lagringsarrayer som består av billiga diskar med hög lagring. Och då är det priset, vilket är oerhört billigare än liknande tjänster. Amazon laddar upp $ 0, 01 per GB / månad för lagring på ett pay-as-you-go-system, och det är gratis att överföra data. Att ta tillbaka data är dock den knepiga delen.

Eftersom glaciären är konstruerad för långvarig lagring, förväntar sig Amazon inte företag att hämta data mycket ofta. Det ger 5% av data per månad tillgänglig gratis, och därefter är kostnaden indelad utifrån den tillgängliga tillgången. Det finns också en tidig uppsägningsavgift om data raderas inom 3 månader efter att ha laddats upp. Uppladdade data kan ta flera timmar för att erhålla när hämtningsförfrågan har gjorts via REST API, så det är en annan sak att tänka på. Det finns ingen avgift för överföring av data mellan Amazon EC2 och Glaciär i samma region.

För dem som oroar sig för störningar garanterar Amazon en 99, 999999999999% hållbarhet genom att lagra data i flera serveranläggningar över flera enheter på ett överflödigt sätt. Amazon hänvisar till organisationsstrukturen av data som enskilda "vaults". Det är en bra term eftersom alla uppladdade data krypteras med AES-256-säkerhet.

Tillbaka 2007 IBM Teknisk Strategichef och forskare Dave Russel förutspådde att återställningslösningar skulle flytta till molnet. Om Amazon har något att säga om det, var han inte långt ifrån hans förutsägelse.