10 Intressanta Tidbits Om iPhone 2007 Launch: A Retrospective

I januari 2007 öppnade Steve Jobs en Pandoras låda som för evigt ändrade teknikindustrin. Han kallade det på iPhone. Inte bara förstörde de tidigare populära varumärkena (Blackberry, Nokia, Palm), men det ledde också till nya sätt att handla och dela ekonomi (Uber, Lyft, AirBnB) och betalningstjänster (Apple Pay, Square) vi dokumenterar våra liv (Instagram, Twitter, Facebook).

Den här veckan markerar 10 år sedan den första iPhone gick till salu. Jag bestämde mig för att titta tillbaka på iPhone-lanseringsvideoen från januari 2007 inspelad på Macworld. Det finns några intressanta pratar om den första iPhone då och då kontrastar de ibland med dagens moderna version av enheten på överraskande sätt. Här är 10 intressanta fakta om den ursprungliga iPhone från den presentationen.

En titt tillbaka på iPhone 2G 10 år senare

1. Original operativsystemprogramvara kallades iPhone OS

Steve Jobs berättade för publiken att iPhone körde OS X, men ytterligare detaljer avslöjades, officiell branding för mobilen OS var iPhone OS. Apple behöll detta namn tills iOS 3.0 introducerades. iPhone OS stödde många av de teknologier som är perfekta i OS X, till exempel: Nätverk, Power Management, Display Postscript. Det gjorde verkligen iPhone en dator i fickan.

IPhone-programvaran kom ursprungligen förinstallerad med 16 appar: Text, Kalender, Foton, Kamera, YouTube, Lager, Kartor, Väder, Klocka, Kalkylator, Anteckningar, Inställningar, Telefon, Mail, Safari, iPod. IPhone skulle inte se en App Store till version 2, som åtföljdes av sin första mjukvaruutveckling kit. Dessa beskrivs också som skrivbordsklassapplikationer och nätverk, inte mobila appar som de beskrivs specifikt idag.

2. Nätverksteknologier var begränsade till Edge / Wireless / Bluetooth 2.0 och Cingular

Idag tar vi givetvis de snabba hastigheter som våra smartphones inkluderar för att leverera alla möjliga rika multimediaupplevelser, som: Facebook-liveflöden, Snapchat, Instagram, Spotify och andra bandbreddstrenliga uppgifter. Aktiviteten även på Wi-Fi kunde ha varit omöjlig på grund av den fortfarande mogna nätverkstekniken vid den tiden. Om du inte hade tillgång till ett snabbt trådlöst nätverk var det begränsade Edge-mobilnätet frustrerande att använda när du laddar även de mest grundläggande webbsidorna. IPhone skulle inte få ett nätverkshöjning förrän iPhone 3G ett år senare.

Apples första nätoperatör, Cingular, som senare fusionerades med AT & T var den första som satsade på iPhone. Detta partnerskap gav Apple möjlighet att ha carte blanche över iPhone medan AT & T tillhandahöll nätverksstöd. Begränsningarna av detta partnerskap möjliggjorde eventuellt iPhone från sin fulla potential eftersom det gjorde enheten exklusiv till AT & T: s nätverk i 3 år innan den lanserades på Verizon för första gången i februari 2011. iPhone stödde först GSM endast i början CDMA-nät skulle stöds inte av iPhone 4 2010.

3. Betoning på iPod

Med framgången med iPod 2001 blev Apple mer än bara ett datorselskap. Något som är knutet till den populära MP3-spelarens varumärke var en stor haloeffekt att ha. Steve visade upp det i detalj och kallade den bästa iPod som någonsin gjorts. I själva verket representerades musikikonen med en faktisk iPod. Itunes-integrationen betonades också, vilket gjorde att iPhone kände andra naturen för första gången.

Senare skulle det ersättas med en musikalisk not, med början på den första iPod Touch. IPod-appen (musik) innehöll ett gränssnitt byggt runt albumkonst och möjligheten att röra på din musik. IPhone kombinerade senaste iPod-tillägg, till exempel en widescreen videospelare för att titta på videor och filmer.

4. Begränsat appsupport från tredje part

Under 2008 slogan finns det en app för det blev populär vid öppnandet av App Store. Ett år tidigare behöll Apple ingen appspolicy från tredje part. fruktar att öppna iPhone till utvecklare kan göra nätverk ett enkelt mål för hackare och prestanda. Apples första försök på tredje part var via webbapps baserat på Safari. Så småningom skulle Apple avstå, men den första iPhonen innehöll några tredjepartsprogram från ett par företag, en som skulle bli den största konkurrenten.

YouTube-videobloggen kom ursprungligen med iPhone, representerad av en rolig 50-tals stil-TV. Detta är förmodligen där världens aptit för virusvideor började. Google gjorde också den ursprungliga Maps-appen, som Steve gled över. Sex år senare startades YouTube och Maps av iPhone. Apple ersatte istället kartor med sin homegrown lösning som omedelbart hälsades av tummen ner.

Google utvecklar fortfarande YouTube och Maps för iOS, inklusive en tvättlista med andra appar och tjänster. Yahoo! var också en annan tidig exklusiv apputvecklare för iPhone, som gav lager och väderinformation. Det skulle också ersättas med annan teknik som driver dessa tjänster.

5. Inte alla appar på den första iPhone var kallade appar

Några av ikonerna på iPhone-startskärmen var faktiskt inte beskrivna som appar. Istället var de kända som widgets; ett kors över från instrumentpanelen widgets som följde med företagets stationära operativsystem. Ikonen Klocka, Väder och Lager var tre appar, som beskrivs som widgets under iPhone-presentationen.

6. Mail app demoed ingår Split Vie w

Jag kunde inte bekräfta om detta var en funktion i initiala utgåvor av iOS, men jag kontrollerade min iPod Touch som kör iOS 5.0 och den medföljande Mail appen har inte en delad skärmfunktion. Steve Jobs pekade på att han gillade den fulla vyn mer, så han antog förmodligen det innan den slutliga produkten släpptes.

7. Före iCloud fanns det Yahoo Mail och Gmail

När smartphone landskapet blev aggressivt konkurrenskraftigt introducerade Apple en svit av sina egna onlinetjänster. Inledningsvis lanserade företaget Mobile Me, som visade sig vara en katastrof. Senare rebranded företaget under iCloud. Sedan dess har iCloud varit iPhone: s flaggskepps serviceplattform; erbjuder webbmail, filsynkronisering och lagring av innehåll som dina filer, bilder och videoklipp.

Tillbaka 2007 valde Apple Yahoo! Maila som den föredragna leverantören av push email. Yahoo! kunde erbjuda ett exklusivt erbjudande till iPhone-användare med IMAP-support. Detta medgav att användarna behöll sina meddelanden lagrade på Yahoo! medan nya meddelanden drevs till sina enheter. Gmail var också en annan webbmailtjänst som nämns, men iPhone hade stöd för Exchange Active Sync-tjänsten, vilket gör att företagsanvändare får tillgång till e-postkonton för arbetsuppgifter på enheten.

8. Bakgrundsbilder var begränsade till låsskärmen

Förmodligen är det första du gör idag på en ny iPhone, att ändra tapeten. Men 2007 var det alternativet endast begränsat till låsskärmen. Användare skulle inte kunna ändra bakgrunden på deras hemskärm till iOS 4.0.

9. Vad är gammalt är nytt igen: Bluetooth-headset

Förra årets iPhone 7-lansering såg introduktionen av de trådlösa öronkuddarna, men för 10 år sedan hade Apple ett liknande tillbehör. Ett något större trådlöst Bluetooth-headset som liknade dagens moderna trådlösa AirPods. Den enheten var begränsad till samtal men det visar verkligen att Apple inte är rädd att hänvisa till några av dess designscheman från det förflutna.

10. Kostnads- och lagerkonfiguration

IPhone kom i två lagringskapaciteter: 4 och 8 GB, vardera kostar $ 499 respektive $ 599. I slutet av 2007 skulle Apple senare sänka priset på 8 GB-modellen till $ 399 för mycket utbrott. Produktmatrisen har blivit förvånansvärt komplex sedan dess; förutom att kostnaden för iPhone ökar sedan 2007. Dagens flaggskeppsmodeller börjar nu på $ 650 och $ 750. En maximal iPhone kan gå för mer än $ 1000. Idag levereras en iPhone med 32 GB internt minne och stöder fortfarande inte SD-kort.

Fyra gigabyte lagringsutrymme var knappt tillräckligt för att lagra några spellistor. Det kan också vara fallet idag, men tack vare streamingtjänster som Spotify och Apple Music behöver du inte ens lagra ditt musikbibliotek på enheten - ja, för vissa användare. Idag kan du få en iPhone med upp till 256 GB lagringsutrymme. De senaste iPadsna stöder nu upp till 512 GB, så det är inte omöjligt att se i år 10 större revision inklusive samma.

Så det är 10 intressanta observationer från 10 år sedan. IOS- och Apple-enheter har säkert förfallit sig bortom fantasi, kommer i större storlekar, skrivbordsklassprestanda, en rik samling av tjänster, kraftfulla datanät och nya metoder för inmatning som möjliggör mobiliteten och anslutningen vi nu tar för givet. De kommande tio åren kommer att vara intressant att titta på; Vissa säger att iPhone är den sista i sin sort, eftersom en ny generation av genomskinlig teknik börjar ta sin plats i form av röst (artificiell intelligens) och ökad verklighet.

Det är långt ifrån och det har inte varit någon mördare från Apple eller branschen sedan Steve Jobs 'passering. Det hade varit intressant att se var nästa möjliga vision om beräkning och konsumentism skulle gå under hans ledarskap. Efter att 1 miljard enheter har sålts och mer än trillion i intäkter leder iPhone säkert packet när det gäller att leva upp till hype 10 år senare.

Relaterat: iPhone 10 år senare - 10 sätt det är förenklat mitt liv -