Windows Server Update Services (WSUS) 3.0 SP2 Släppt [Release Alert]

Ikväll upptäckte jag att Microsoft har släppt WSUS 3.0 SP2 . För de flesta företagsaffärer är det här en stor sak eftersom Windows Server Update Services (WSUS) är den primära metoden som företag använder för att fästa sina stationära datorer (och ibland servrar). Det är gratis, enkelt att använda och mycket användbart. En systemadministratör med låg nivå kan använda den (till skillnad från SCCM) för att enkelt hålla alla system globalt uppdaterade med de senaste säkerhets- och OS-patienserna. Med Windows 7 och Windows Server 2008 R2 som nyligen släpptes visste jag att det kom "så småningom".

Den släppta koden kan installeras antingen som en ny installation eller en uppgradering till WSUS 3.0 SP1. Uppgraderingen från WSUS 3.0 till WSUS 3.0 SP1 var MYCKET smärtfri, så jag bestämde mig för att fortsätta och uppgradera min WSUS-server till SP2 som hoppar över testningen som jag brukar gå igenom. Denna genväg kommer att bli ett utmärkt test innan jag tittar på uppgraderingsarbetet tmow. :)

Utgåva noterna verkar lägga till några fina nya funktioner till Free Microsoft Patching Service specifikt stöd för deras nya operativsystem Windows Server 2008 R2 och Windows 7:

WSUS 3.0 SP2 levererar viktiga kundbehov, hantering, stabilitet och prestandaförbättringar. Några av funktionerna och förbättringarna inkluderar följande:

Stöd för nya Windows Server och klientversion

 • Integration med Windows Server 2008 R2
 • Stöd för BranchCache-funktionen på Windows Server 2008 R2
 • Stöd för Windows 7 och Windows Server 2008 R2-klienter
 • Compliance Reporting

  WSUS-funktionens förbättringar

 • Regler för automatisk godkännande: Regler för automatisk godkännande inkluderar nu möjligheten att ange datum och tid för godkännande för alla datorer eller specifika datorgrupper.
 • Uppdatera filer och språk: Förbättrad hantering av språkval för nedströms servrar innehåller en ny varningsdialog som visas när du bestämmer dig för att hämta uppdateringar endast för angivna språk.
 • Enkel uppgradering: WSUS 3.0 SP2 kan installeras som en inbyggd uppgradering från tidigare versioner av WSUS och bevarar alla inställningar och godkännanden. Användargränssnittet är kompatibelt mellan WSUS 3.0 SP1 och SP2 på klienten och servern.
 • Rapporter: Ny uppdatering och datorstatusrapporter ger dig möjlighet att filtrera på uppdateringar som är godkända för installation. Du kan köra dessa rapporter från WSUS-konsolen eller använda API: n för att integrera denna funktionalitet i dina egna rapporter.
  Mjukvaruuppdateringar
 • Stabilitets- och pålitlighetsfixar ingår för WSUS-servern, till exempel stöd för IPV6-adresser som är längre än 40 tecken.
 • I godkännandedialogen sorteras nu datorgrupper alfabetiskt efter gruppnamn.
 • Datorstatusrapport sorteringsikoner är nu funktionella i x64-miljöer.
 • En ny version av Windows Update Agent ingår i WSUS 3.0 SP2 som tillhandahåller förbättringar och korrigeringar, till exempel stöd för API-skivor som kallas av icke-lokala systemanropare i en icke-interaktiv session.

Ok. Ser bra ut. Låt oss gå vidare med uppgraderingen:

Det första och enda problemet jag stötte på under installationen var installatören klagade över att jag inte hade Microsoft Report Viewer Redistributable 2008 Installed - Download Link.

Installatören berättade att jag kunde slutföra installationen av Report Viewer efter att WSUS 3.0 SP2 slutförde installationen (som jag gjorde.) Efter det var uppgraderingen från WSUS 3.0 SP1 till SP2 lika enkelt som Nästa, Nästa, Nästa,

Efter den första installationen, gå igenom resten av installationen / uppgraderingen av WSUS Config. Trollkarl. Inställningar som Upstream Server, Proxy Server och Patch Languages ​​konfigureras här.

När installationen slutfördes var jag positivt överraskad att se uppgraderingen var verkligen en in-place-uppgradering. Efter uppgraderingen lanserade jag WSUS Admin Console och hittade alla tidigare patchgodkännanden, servrar, arbetsstationer, etc. var fortfarande intakta precis som jag lämnade dem före uppgraderingen.

Beträffande Admin Console ser det ut som inga signifikanta eller till och med märkbara ändringar i GUI. Allt var på samma plats, inga stora förändringar. När jag gräver in, lägger jag in några ytterligare fynd.

Sammantaget, mycket groovy uppgradering. Tja, värt 30 minuter i kväll!