De tre grunderna för exponering i fotografi

En sak du kommer att höra mycket om när du går in i fotografiens värld är exponering. Så, vad exakt är exponering? Åh, jag är glad att du frågade!

Exponering är den mängd ljus som tagits av bildsensorn hos en kamera. Om alltför mycket ljus kommer till sensorn, tvättas bilden eller är för ljus. Omvänt, om inte tillräckligt mycket ljus kommer till sensorn, blir bilden underexponerad eller för mörk.

De flesta kameror har en inbyggd ljusmätare som automatiskt bestämmer rätt exponering, men när du känner till de tre grunderna för exponering och hur du använder dem kan du ställa in kameran på manuell, bli skurk och få några väldigt grova resultat.

Låt oss ta en titt på dessa 3 aspekter av exponering:

  • Bländare - Linsens öppning, uppmätt i f / stopp. Bländare kontrollerar djupfältet som är det område som ligger i fokus på bilden. Bländare kan användas för att uppmärksamma en del av bilden ( som båten sett i solglasögonen på bilden nedan ) genom att förgrunda förgrunden och bakgrunden med en stor öppning. En sak att komma ihåg är att f / stop-numren är mindre för större öppningar och siffrorna är större för mindre öppningar i öppningen, dvs f / 1.4 är en stor öppning och f / 22 är liten. Lite förvirrande jag vet ...
  • Slutartid - Den tid som sensorn utsätts för ljuset mätt i bråkdelar av en sekund. Slutartiden kan användas för att frysa ett motiv med en snabb hastighet på 1/250 eller snabbare eller det kan användas för att släcka rörelse med en låg hastighet som 1/4. Du kan även justera slutartiden för att ta bilder i lågljusscenarier IE: Öka hur mycket tid kamerans sensor utsätts för för bild / ljus. I det här fallet behöver du vanligtvis ett stativ så att du inte suddar ditt fotografi.
  • ISO - Bildkännarens ljuskänslighet. Det mindre antalet ( som 100 ) anses vara lågt och är inte särskilt känsligt och ett nummer som 1600 är högt och är mycket känsligt för ljus. Ju högre ISO-hastigheten desto snabbare kameraet samlar ljus, men det lägger också till ljud för fotografiet. För det mesta bör du hålla ISO vid lägsta inställning om det finns tillräckligt med ljus runt dig för att få det skott du vill ha. Ibland är det enda sättet att få ett skott att vrida upp ISO. Ett bullrigt skott är bättre än inget skott alls.

Ett par exempel:

1/750 sek vid f / 5, 6, ISO 100
Förklaring:
1/750 sek - Min brorson flyttade, så jag behövde frysa honom på plats.
f / 5.6 - Jag ville bara att det soliga området vid solglasögon skulle vara i fokus och bakgrunden och näsan skulle vara suddig för att inte distrahera.
ISO 100 - det var en solig dag, så det var gott om ljus och inget behov av att slå upp ISO.
1 / 4sec vid f / 16, ISO 100
Förklaring:
1/4 sek - en långsam slutartid gav strömmen en mjuk effekt.
f / 16 - Med den lilla bländaren var djupet av fält större, så allt var i fokus.
ISO 100 - Jag hade kameran på ett stativ så det skulle vara rörlöst och jag kunde sänka ISO för att hålla ljudet ur bilden.

Så med dessa tre komponenter av exponering kan du kombinera dem på alla sätt att ta fram dina inre Ansel Adams. Om du gillar resultatet av kombinationen, vem är det att säga att det inte är rätt exponering? Det är vad jag älskar om fotografering. Det är upp till dig!

Den här artikeln kan verka som mycket att ta med, men det bästa sättet att lära sig här är att ta tag i kameran och gå ut och ta bilder. Massor av bilder. Se sedan vad som händer.

Om författaren:
Även om den vanliga hangouten för delning av hans fotografi är www.brickmonkey.com, hittar du också tegelmonkey som en tillfällig groovyContributor här @ för fotograferingstips och tricks.