Windows 10 Home eller Pro - vilken är rätt utgåva för dig?

Tidigare omfattade vi skillnaderna mellan olika utgåvor och arkitekturer av Windows 10 tillgängliga. Men även efter att ha förstått skillnaderna kan det vara svårt att bestämma vilken utgåva som passar dig och dina behov. Visserligen kan det vara lite förvirrande. Microsoft distribuerar en mängd SKU-enheter (och företaget har med rätta blivit roligt för det). I slutet av dagen kommer ditt beslut att koka ner till bara Home eller Pro.

Vilken version av Windows 10 ska du välja?

För många hemdatorer kan Windows 10 Home vara en tillfredsställande upplaga som uppfyller de flesta användarnas behov. Till skillnad från tidigare Windows Home-utgåvor innehåller Windows 10 Home de flesta flaggskeppsfunktionerna som du kommer att känna igen från Microsoft-annonser som Windows Hello, Cortana digital assistent och Universal Apps som Edge, Groove, Photos, Mail, Action Center. Men den stora nackdelen med Windows 10 Home är bristen på kontroll, särskilt när det gäller Windows Update-tjänsten (mer om detta senare). Den kommande uppdateringen av Windows 10-skapare börjar göra hemupplagan mindre önskvärt av flera anledningar som vi kommer att diskutera i den här artikeln. Dessutom kommer stora organisationer som använder Windows 10 i bulk att välja vad du använder på din dator på jobbet, vilket kan vara antingen Pro eller Enterprise. Det beslutet i sig kan också leda till det du använder hemma.

Vad är skillnaden mellan hem och pro versioner?

Windows 10 Home är också känd som Core-upplagan och är uppgraderingsvägen från Windows 8 / 8.1 eller Windows 8 / 8.1 Single Language. Den här utgåvan omfattar inte vissa premiumfunktioner som Domain Join, Hyper-V, Grupprincipredigerare, Fjärrskrivbord, Språkpaket eller BitLocker-enhetskryptering.

Windows 10 Pro är premium-affärsupplagan som stöder avancerade funktioner, som stöd för flera processorer, upp till 2 tbs RAM, Domain Join, Nätverkssäkerhetskopiering, Grupppolicy, Fjärrskrivbord och Hyper-V. Det är den logiska efterföljaren till Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8 / 8.1 Pro.

Anpassning av Windows Update

Windows 10 Home omfattar Microsofts serviceorienterade arkitektur. Uppdateringar och korrigeringar är obligatoriska, och du har inget val över att installera dem. Utgåvan av årsjubileumsuppdateringen år 2016 gjorde det lättare att installera uppdateringar med funktioner som aktiva timmar och omstartsmöjligheter. Utöver det finns det inte mycket annat du kan göra när Microsoft behöver installera uppdateringar och starta om datorn.

Windows 10 Pro, å andra sidan, är en verktygslåda med alternativ. Även om standardinställningarna liknar Windows 10 Home, erbjuder Pro mer kontroll över dina Windows-uppdateringar. I Windows 10 Pro Creators Update kan du exempelvis pausa uppdateringar i upp till 35 dagar. I nuvarande och tidigare versioner kan du konfigurera dessa alternativ genom gruppredigeringsredigeraren. en funktion som alltid varit exklusiv för Pro SKU. För användare som jag själv är pausalternativet ett välkommet tillägg. Jag bor i pinnarna, och jag måste arbeta med en begränsad 3G-mätning. Windows 10 bryr sig inte ens även om jag justerar min anslutning som Metered och fortfarande glider igenom med de stora uppdateringarna är operativsystemet berömt för.

BitLocker Driver Encryption

En annan funktion som fortfarande saknas i Windows 10 Home är BitLocker Drive Encryption. En av motiveringarna för att inte inkludera BitLocker i hemmet är dess komplexitet, som jag anser vara ett svagt argument. För många år sedan kom operativsystem aldrig in med en brandvägg eftersom de ansågs vara för komplexa och påträngande. Faktum är att Windows XP Home ursprungligen kom med Windows-brandväggen avstängd. Utgåvan av Windows XP SP2 aktiverade den, medan dubbelriktad support kom fram i Windows Vista Home Edition.

Så jag finner argumentet att inklusive BitLocker i Windows 10 Home skulle visa sig vara svårt för användarna att hantera saknas. Om du köper en Microsoft Surface Pro eller Surface Book, kommer dessa enheter med Pro-versionen av Windows 10 installerad och BitLocker är som standard aktiverad. Jag är säker på att Microsoft inte riktar in sig mot endera enheten, enbart för företag, utvecklare eller stora organisationer. Faktum är att många av de testimonials på Microsofts Surface Facebook-sida är från prosumers som använder dessa enheter hemma. Man kan säga att idéerna i en Windows 10 Home och Pro-användare blur ut.

Hyper-V

Det finns också avancerade funktioner som kraftanvändare i hemmiljöer kan hitta de behöver. En inbyggd virtualiseringslösning som Hyper-V kan vara den ultimata lösningen för kompatibilitetsproblem med äldre appar. Med varje revision av Windows 10 uppstår den verkliga risken för kompatibilitetsproblem, och för många hemmabrukare körs den ena äldre appen som brutits av en uppdatering, kan en lösning som Hyper-V, som låter sig lösas, släta över saker. Även den nya Quick Create-funktionen i Hyper-V verkar riktad mot nybörjare som inte är vana vid sådana funktioner.

Språkpaket

Det är inte konstigt idag att besöka ett hem där familjer talar en blandning av tungor. Windows 10 Home stöder språkpaket, men förvirringen kring landsspecifika distributioner och enkeltspråkiga utgåvor gör det svårt att veta om det officiellt gör eller inte. Windows 10 Pro kommer ut ur rutan redo att ladda ner och installera olika språkgränssnitt.

Andra Windows 10 Pro-funktioner

Uppkomsten av BYOD - ta med din egen enhet - har förändrat dynamiken i hur vi beräknar. Det är inte konstigt att du använder samma Android eller iOS-enhet på jobbet för att få tillgång till resurser på din Exchange, Microsoft Team, SharePoint eller OneDrive for Business. Ändå använder du samma enheter hemma eller på jobbet för att fånga de senaste tweetsna, lyssna på din Spotify eller hantera ditt hemspionkamera.

Detsamma gäller förmodligen din bärbara dator, som du använder hemma och på jobbet. Funktioner som Domain Join, Network Backup och File Encryption används främst i affärsmiljöer. inte alla bör betraktas som nödvändigtvis affärsmässiga. Återigen kan filkryptering och nätverksbackup faktiskt vara användbar för att skydda känsliga filer eller säkerhetskopiera värdefulla familje minnen till en NAS. Fjärrskrivbord är en annan funktion som ingår i Pro; Hem erbjuder Quick Assist, men Remote Desktop är mycket mer flexibelt och kan faktiskt vara ett bättre stödverktyg för avlägsna familjemedlemmar eller vänner.

Pris, support, sekretess och säkerhet

Finns det en anledning att inte få Windows 10 Pro, men? Tja, kostnaden är en faktor - det är $ 100 extra, och det finns problem med säkerheten också. Eftersom Windows 10 Pro innehåller fler funktioner, gör attackens yta mycket bredare. En funktion som inte ingår i hemmet kan enkelt riktas in i Pro. För att vara ärlig blir det en svagare ursäkt genom åren. kanske för ett decennium sedan när du körde Windows 2000 Professional, XP Professional eller NT 4 Workstation hade det varit rimligt ursäkt för att undvika det.

Idag utvecklar Microsoft Windows 10 över bordet med säkerhet i åtanke, och även då, om du känner dig paranoid, kan du inaktivera och ta bort funktioner som du tror kan göra ditt system till ett mål. Windows 10 Pro använder inte mer eller mindre diskutrymme eller minne än Windows 10 Home. Sedan Windows 8 Core har Microsoft lagt till stöd för funktioner på låg nivå, till exempel en högre minnesgräns. Windows 10 Home stöder nu 128 GB RAM, medan Pro toppar på 2 Tbs. Dessa är främst nischfunktioner, men de lägger till på listan med anledningar till att Pro kan vara ett önskvärt val.

Stöd är ett annat område som användarna bör överväga när de fattar beslut. Microsoft förväntar sig att hemanvändare ska uppgradera till varje revision av Windows 10 Home som blir tillgängligt. Samtidigt får Pro-användare större graceperioder, så att de kan hoppa över revisioner av verksamheten i upp till ett år. Stödrättigheterna är också bättre; Du kan ladda ner uppdateringar i upp till 6 månader efter att Microsoft har lämnat en revision.

Sekretess är ett annat område som kan vara en försäljningsplats för Windows 10 Pro i framtiden. Microsoft behöver på något sätt tjäna pengar på Windows 10 för att tjäna pengar. Det är förståeligt om företaget behöver betala mjukvaruingenjörer för att fortsätta att utveckla nya utgåvor. Användare som kör Windows 10 Home kommer ibland att märka att startmenyn kommer att annonsera appar som du kan hämta från affären. Tillägg som detta är svåra att bli av med och kan till och med bli obligatoriska i framtida utgåvor.

Slutsats

Windows 10 Pro verkar bara som den bästa utgåvan för att få-det är en jack i alla affärer; och till och med funktioner som verkar vara värdiga i en hemmiljö blir uteslutande i Pro med varje revision. Så, om du kan, bara standard ditt val till Pro eller dra nytta av Pro Pack-uppgraderingen. Ja, det kostar lite mer, men med de nya kostnadsfria uppgraderingsfördelarna blir din investering i Windows 10 Pro bara rikare med varje uppdatering.