Fitness och Sleep Trackers: Varför är felaktighet inte en stor sak

Oavsett om du använder en avancerad tracker som en Apple Watch eller till och med en grundläggande Fitbit ser du en stor skillnad i resultaten. Om du försöker gå ner i vikt eller leva bättre är noggrannhet inte viktig.

Bakgrund

Jag fick en Fitbit när de först kom på marknaden. Efter att ha provat det var jag knuten. Jag fokuserade på att bibehålla viktminskning. En spårmätare verkade så 20-talet för mig. Jag gillade det faktum att jag kunde se mina steg på min handled. Jag behövde inte något skrymmande på mitt midja. Redan före Fitbit började jag spåra min sömn 2011.

Ja, de är felaktiga

När jag testade fitness- och sömnspårare var resultaten helt inkonsekventa. När jag jämför sömn, steg och hjärtfrekvens har jag spelat in skillnader så mycket som 50%. Det är en orsak till att folk stämmer med Fitbit på grund av hjärtfrekvensen.

Var och en av dessa enheter använder en annan (och ofta proprietär) algoritm för att spåra din träning. Mätningarna beror också på var och hur du bär enheten. När jag till exempel hade en Fitbit och en Jawbone, skulle båda enheterna inte noggrant mäta mina rörelser på en elliptisk. Jag skulle lägga dem i min socka, och de skulle jobba mycket bättre. Det är vettigt eftersom din handled inte rör sig mycket på en elliptisk. Min Apple Watch verkar göra det bästa jobbet med att spåra rörelser på elliptiska. Det beror delvis på att jag berättar vilken övning jag gör så det vet hur man spårar den.

Sovaapparna och enheterna jag försökte har ett liknande problem. Om jag säger det när jag skulle sova var avläsningarna mer exakta och konsekventa. Enheter som mäter hjärnvågor fungerar bäst, men de som mäter rörelse gör ett rimligt jobb. De stämmer ofta men om jag tittar på tv i sängen eller läser en bok. Det tycker att brist på aktivitet är att jag sover istället för att bara koppla av. Jag har aldrig jämfört mina resultat på en sömnspårare med vad jag skulle få från ett sömnstab, men jag behöver inte.

Varför noggrannhet spelar ingen roll här

Dessa enheter är inte avsedda att ersätta medicintekniska produkter. De är avsedda för konsumentbruk, på samma sätt som Google inte ersätter ditt behov av en MD. De är utformade för att hjälpa dig att förstå dig lite bättre. Jag tycker att det är fantastiskt att en Apple Watch räddar liv, men Apple designade inte det för det. Om du vill ha en exakt hjärtfrekvens, få en hjärtmonitor.

Zeo personliga sömn tränare var mycket exakt eftersom det mätt hjärnvågor. Det var väldigt dyrt och kunde inte konkurrera med de billigare konsumentenheterna. Det behövde inte för att inte alla behövde en sömnlaboratorieupplevelse. Fokus på dessa personliga trackers är trender och stora fluktuationer i data. När jag spårar mina steg söker jag inte efter ett exakt nummer, bara en som är konsekvent. Om min Garmin Vivofit säger 8 000 steg och min Apple Watch säger 10 000, är ​​jag inte orolig. Jag vill se till att oavsett mål jag ställer uppfyller eller överträffar jag det. Hur det här målet avser min faktiska stegräkning är inte viktigt.

När jag spårar min sömn, har jag en grov ide när jag somnade. Jag kanske inte vet hur djup den sömnen var. När jag spårar min sömn, letar jag efter den stora trenden. Hur många gånger stod jag upp den natten? Har det sena kaffet påverkat min sömn eller var det bristen på att träna den dagen? Jag känner till den faktiska mängden sömn och hur djup den sömnen inte kan jämföras med en sömnstabinställning. Jag behöver inte slösa bort pengarna på det för att förbättra mitt beteende.

Känn dig själv för att övervinna felaktigheten

Oavsett hur du spårar det, kommer det faktum att du spårar din kropp att hjälpa dig med dina mål. Hemligheten, som jag nämnde tidigare, är inte att betona för mycket om det. Din spårare bör slutligen lära dig hur du läser din kropp bättre.
När du till exempel försöker en ny träningsrutin och du är utmattad, speglar din spårare den förändringen? Brände du fler kalorier eller har fler steg den dagen? Med min sömnspårare frågar jag alltid mig själv hur jag sov och sedan titta på spårvagnen. När jag känner mig trött eller körd under dagen frågar jag mig själv varför? Jag tittar då på mina data för att se vad som händer. Det är möjligt att jag stod upp tidigare än vanligt eller missade mitt morgonkaffe.