Vad är rundll32.exe och varför går det?

Du har hittat rundll32.exe som körs på din dator, men nu vill du veta vad det gör där. Oroa dig inte, det är inte ett virus och din Windows-dator är glad att få den runt. Men vad gör rundll32 ? Låt oss ta reda på!

Är det säkert?

ja! Rundll32.exe är tillverkad av Microsoft och orsakar normalt alls inget hot mot din dator. Det liknar en annan körbar som vi pratat om, svchost.exe. Båda processerna fungerar som värdar som tillåter .dll ( Dynamic Link Libraries ) -filer att köras utan egen körbarhet. Skillnaden är att rundll hanterar de flesta tredje part .dll-filer och svchost hanterar främst interna system .dll-filer.

Precis som med en körbar fil är den enda risken för fara när ett skadligt program invaderar din dator och använder ett system som heter filen för att blanda. I de flesta Windows-system kommer rundll32.exe att installeras på en av de två platserna:

C: \ Windows \ SysWOW64
undll32.exe

eller

C: \ Windows \ System32
undll32.exe

Vad gör rundll32.exe för närvarande?

Normalt är rundll32 ganska vagt om vad .dll det har laddat. Så för att dyka djupare måste vi ta tag och installera ett program som heter Process Explorer. Med processutforskare kan du sväva över varje objekt för att få exakt statistik och detaljer om alla pågående processer på din dator, men det är fortfarande lite begränsat.

I exemplet nedan laddar Chrome en .dll-fil genom r undll32.exe . Om jag vill ta reda på var det är, måste jag bara följa kommandot eller målsökvägen.

Slutsats

Rundll32.exe är en grundläggande .dll fil värd och den kan användas i samband med en mängd olika tredjepartsprogram. Det utgör mycket lite hot, om inte tas över, men det är osannolikt om du har några bra antivirusprogram installerade. Sammantaget kan jag inte säga att det är användbart för den dagliga användaren att veta detta, men det finns några där ute som verkligen kommer att uppskatta förstå komplexiteten hos rundll32.exe