Vad är NisSrv.exe Process i Windows och varför går det?

Om du har öppnat uppgiftshanteraren i Windows kan du kanske se lite process och undra vad de gör. Här är en titt på NisSrv.exe, varför den körs, och om den är säker.

NisSrv.exe är också känd som Microsoft NetworkRealtime Inspection Service. Det är ett fint sätt att säga att det är en del av Microsoft Malware Protection eller Microsoft Security Essentials på äldre datorer.

Programvaran är skapad av Microsoft och är känd för att vara säker. Det kan dock orsaka problem med din dator och orsaka långsamhet om det blir skadat.

Det är inte "officiellt" en del av Windows, men det är viktigt. På äldre system borde du kunna hitta det i underkatalogen C: \ Program Files. Den visas inte på aktivitetsfältet och behöver inte synas av Windows. Om du inte vill ha det kan du använda Kontrollpanelen för att helt ta bort den. Det är dock känt att det är säkert och en viktig del av ditt skadliga program skydd på Windows 7-maskiner som fortfarande kör MSE. Du kommer inte hitta den i Windows 10.

Här är den officiella definitionen från Microsoft:

NisSrv.exe-processen är också känd som Microsoft Network Realtime Inspection Service eller, i förekommande fall, Microsoft Network Inspection System och är en del av Microsoft Malware Protection eller, i förekommande fall, Microsoft Antimalware. Denna programvara är tillverkad av Microsoft.

Om du behöver en snabb titt på vad en process är, högerklickar du på den och väljer sedan Sök på nätet. För mer om det, läs vår artikel om hur du får reda på vad en Windows-process gör det enkla sättet.