Vad är Google Chrome webbutik?

"Vad exakt är Google Chrome webbutik?" Du behöver inte vara nybörjare eller luddite för att få denna fråga i åtanke. Även om det är tungt täckt i media, har lanseringen av Google Chrome webbutik många av oss att klia huvudet och försöka lista ut vad som ska göras av allt detta. I ett försök att hitta en jämförbar analogi har analytiker i de vanliga medierna likat det till iPhone App Store, men för webbapps-specifikt de som är optimerade för Google Chrome. Det här är meningsfullt, men för dig som redan har besökt Google Chrome Web Store och "installerat" bara några webapps för att upptäcka att de i huvudsak är förhärliga bokmärken, är hela punkten i Google Chrome webbshop fortfarande lite luddig.

Tja, låt mig försöka utarbeta betydelsen av detta-men jag är inte säker på att svaren vi kommer på med kommer att vara tillfredsställande på det sätt som du hoppades eller förväntat.

Vad är en webbapp?

Innan vi diskuterar orsaken till att vara för Google Chrome Webshop, är det bäst att först gå tillbaka och diskutera Google Chromes ursprung. Chrome släpptes som ett beta i september 2008, och om du kan komma ihåg så långt tillbaka kanske du kommer ihåg att Chrome aldrig var tänkt att vara en enkel webbläsare. Istället är Chrome byggt ut under förutsättningen att Internet har utvecklats bortom enkla webbsidor, och nu brukar de webbplatser vi besöker fungera mer som applikationer. Från att skriva e-post, redigera dokument och foton, chatta med vänner för att spåra vår personliga ekonomi, verkar det som om inte bara alla våra "saker" migrerats till webben, men också har de applikationer som manipulerar våra saker. På så sätt blir webben sakta och blir mer som ett operativsystem. Faktum är att Googles yttersta mål med Chrome är att utveckla det till ett operativsystem ( kallat Chrome OS ) som är dedikerat till att ge dig snabb tillgång till webben och dina webbapplikationer. Med andra ord, Google ser ut att skära ut den klumpiga mellersta mannen, det vill säga Windows, OS X etc. - som kommer i vägen för var den verkliga åtgärden är: webben.

Allt detta förklarades begreppsmässigt tillbaka 2008 i tecknade form, men nu kommer det begreppet att komma till rätta. Faktum är att Google redan testar Chrome Notebook, en bärbar dator som ger dig "inget annat än webben". Eftersom de argumenterar, det är allt du behöver idag.

Så att förstå vad en webapp är och vad det betyder är en förändring av hur vi tänker på Internet. För att förstå vad Google Chrome Webshop försöker göra måste vi först ta tag i att webben är ett operativsystem .

Så tänk på det så här:

 • Det finns Windows, det finns Mac OS, det finns Linux och det finns Internet. Det är alla operativsystem.
 • Varje applikation körs endast i operativsystemet den är avsedd för.
 • Microsoft Office 2010 är en Windows-applikation.
 • Garage Band är en OS X-applikation.
 • Nautilus är en Linux-applikation.
 • Gmail är en webbapplikation .
 • Google Dokument är en webbapplikation .
 • Grooveshark är en webbapplikation .
 • YouTube är en webbapplikation .

Och så vidare…

Vad är skillnaden mellan en webbapp och en webbsida? Och varför är Google Chrome speciellt?

Det här är den verkliga stickpunkten där det är svårt att förstå varför och / eller hur Google Chrome webbutik uppstår. Vad gör Facebook, YouTube och heck, även en webapp snarare än en webbsida är att det här är dynamiska webbsidor. För att kunna leverera innehåll och multimedia till dig kräver dessa webbapplikationer serverhantering som sker på webben, snarare än på din dator. Facebook fungerar inte om du är offline, inte heller kommer . Du kan inte ladda ner Facebook och du kan inte ladda ner . Du behöver din webbläsare för att få tillgång till dessa webbapplikationer.

Det är lätt att förstå. Men varför är Google Chrome så speciellt? Google Chrome är trots allt bara en webbläsare. När allt kommer omkring kan du använda Gmail från Internet Explorer, Firefox eller Opera, medan du inte kan köra Office 2010 på Linux ( utan emulering, det vill säga ) och du kan inte köra iWeb på Windows 7.

Det här är just där Google Chrome Web Store försöker skilja Chrome från andra webbläsare. De webbapps som du hittar i Google Chrome webbutik är alla kompatibla med Google Chrome, de flesta är optimerade specifikt för Google Chrome och vissa kan bara köras via Google Chrome .

Vad hittar jag i Google Chrome webbutik?

Du hittar tre olika typer av artiklar i Google Chrome Webshop: webbapps ( diskuteras ovan ), tillägg och teman. Förlängningar och teman ska redan vara bekanta med dig om du är en Chrome- eller Firefox-användare. Det här är i huvudsak plug-ins som ändrar eller förstärker webbläsarens egen funktionalitet. Dessa fungerar bara för Chrome.

Men låt oss prata mer om webbapparna du hittar i Google Chrome. Webbutik. Det finns faktiskt tre olika typer av webbapps som du hittar i det för tillfället:

bokmärken

Din tro på att några av de "webbapparna" i Google Chrome Web Store är ingenting mer än förhärliga bokmärken är sanna. Om du till exempel "installerar" Gmail-appen i din Google Chrome-webbläsare, lägger du till en länk till mail.google.com i din Apps-sektion . Detta kommer inte att vara annorlunda än om du skulle komma åt det mail.google.com från Firefox, Internet Explorer eller RockMelt.

Självklart är dessa "bokmärken" -apps inte helt meningslösa. Det är alla faktorer i Googles mål att omskolla din tankegång att tänka på din webbläsare som din "Start" -knapp, snarare än en applikation. De vill att du ska tänka på att besöka en webbplats som du skulle tänka på att starta en ansökan. Genom att lägga Gmail i dina appar, känns det mer som att öppna Outlook från skrivbordet. Min insats är att Google kommer att göra sitt bästa för att fördjupa denna analogi eftersom de fortsätter att utveckla Chrome och Google Chrome Web Store.

Integrerade tillägg

Integrerade tillägg ( inte deras officiella namn ) börjar korsa raden mellan en enkel webbapp som du kan komma åt från vilken webbläsare som helst ( t.ex. Gmail och Facebook ) och ett program som bara kan köras i Chrome. Extensions, som du vet, integreras i webbläsarfältet, lägger till menyer och knappar i din statusfält. Till exempel lägger Weatherbug-tillägget temperaturen till det övre högra hörnet. Om du klickar på det får du mer information som serveras av Weatherbug.com.

Men nu har Weatherbug också skapat en app för Google Chrome Webshop. Precis som att Weatherbug-tillägget installerar sig i Google Chrome, levererar du innehåll och data från Wetaherbugs servrar utan att du faktiskt behöver dig att besöka Weatherbug.com, tar Weatherbug webbapplikationen resten av vägen och tar upp hela webbläsarfönstret. Men som du kommer märka är du inte på Weatherbug.com.

Så, det här är en riktig webbapplikation. Vi ser resultatet av bearbetning av serverns sida, men det händer allt utanför en webbsida eller webbadress, till exempel www.WeatherBug.com. Tänk på det som skillnaden mellan att öppna Facebook-appen på din iPhone och navigera till Facebook.com på din iPhone-webbläsare.

Online / offline-applikationer

I motsatta änden av spektret av webbläsares webbapplikationer som Gmail och Facebook är de fullblåsta applikationerna. Det här är applikationer som integreras direkt i Google Chrome, behandlar det som ett operativsystem och använder Google Chrome API för att fungera. Dessa applikationer har webbfunktionalitet, men du kan fortfarande använda dem offline. För att förstå skillnaden, ta en titt på vad som händer när du försöker komma åt Gmail-appen när du är offline:

Ingen tärning. Gmail-appen är inte tillgänglig när du är offline.

Men nu, låt oss kolla in denna "fristående" app som heter Quick Note:

Det fungerar fortfarande. Den här applikationen fungerar inte i Firefox eller Internet Explorer. Det är exklusivt för Google Chrome.

Vad betyder Google Chrome Web Store för framtiden?

För tillfället är plockningarna för Chrome-applikationer bara smala. Det finns TweetDeck, WriteSpace, New York Times, SlideRocket, Aviary, aToDo och några andra. Men baserat på dessa erbjudanden kan du se hur Google går för . Googles idé om en komplett datorupplevelse är där du startar datorn och istället för att se ditt Windows-skrivbord, fyllt med aktivitetsfältet, Utforskaren i Windows och systemfältet, går du direkt till Chrome och du kommer stanna där .

 • I stället för att använda Utforskaren för att bläddra i lokala filer och mappar använder du webbläsaren för att få tillgång till dokument och mappar som du har sparat i molnet.
 • I stället för att redigera dina dokument i Microsoft Office och sedan ladda upp dem eller maila dem, redigerar du dem direkt på webben via Google Dokument, där du kan dela dem och samarbeta i en enda molnbaserad fil.

Och allt detta kommer att sys ihop med ditt Google-konto, så att alla dina saker redan finns när du får en ny dator eller loggar in på din dator hemma och öppnar Google Chrome. Inget behov av att säkerhetskopiera saker, ladda upp tumminheter eller använda en hel spole på DVD-skivor för att bränna dina foton.

Allt detta verkar ganska övertygande. Det är vettigt. Det är typ av hur jag använder min dator nu, men det finns några token-applikationer och dokument som jag bara använder lokalt. Men om Google har sin väg kommer dessa att bli färre och längre mellan tills den lokala databasen kommer att vara en avvikande relik, som en bandbaserad telefonsvarare i en värld av röstbrevlåda.

Men jag kan inte säga att jag är redo att köpa en dator som är "bara webben". Och det här kommer från någon som köpt en netbook under det senaste året och lagrar ganska mycket alla mina data i dropbox. Google Chrome OS-rörelsen ... trots allt, det är vad det är - en rörelse ( de har till och med sitt eget manifest, se sidan 61 ) - bygger på tron ​​att människor vill ha en enhet som gör mindre än vad datorerna redan gör. De tar bort alla skräp som de säger är värdelösa eller kommer att vara i framtiden och istället erbjuder webbapps som de ber oss att acceptera som rimliga ersättningar.

Medan en iMac kan bli överkill för att komma på Facebook och dela poesi och foton med vänner ser jag ingenting på Google Chrome Webshop som ska göra vad Final Cut Pro gör. Men det är okej, i själva verket omfattar Apple redan det användningsfallet genom att släppa iPad. Lätt, enkelt, enkelt och det är klart med hundratusentals applikationer, varav många använder redan "molnet". Så en del av mig säger att Google är lite sent till festen på den här, men då igen ... Åh, och då finns elefanten i rummet: säkerhet i molnet, vars tillstånd är så kontroversiellt som det är missförstått.

Det finns mycket att lära sig om vad Google har på med Chrome - och mycket av det är inriktat på att ändra vad du tror på rollen som datorer och Internet. Jag lämnar dig med den här videon, som förklarar Google Chrome Web Store, och en skarp skiss är Googles vision för framtiden:

">