Tre Google Sökalternativ som inte invaderar din integritet

Visste du att varje gång du utför en sökning på Internet spåras du? Alla de stora företagen gör det här. Google är den mest ökända, men Bing, Yahoo och AOL är alla lika involverade. Prova ut dessa alternativ så att du inte spåras.

Spårningsinformation som samlas in om dig används för att bygga användarprofiler för slutanvändare. Dessa profiler var inte initialt utformade för något skadligt, bara för att sälja dig anpassade sökresultat och annonser. Men vad som är gjort med denna information har blivit alltmer tvetydig.

Om du inte redan har läst, ger Duck Duck Go en enkel följd av vad som händer med data som skördas på den genomsnittliga sökanvändaren varje dag. Läs det här. Men dessa data används också för att anpassa dina sökresultat, och slutresultatet är ett censurerat internet. Duck Duck Go har en annan groovy sida på den här.

Är du oroad över din integritet för att göra en ändring i vilken sökleverantör du använder? Nedan finns tre alternativ till Google och Bing som inte skördar något om dig. När du använder en av dessa sökmotorer fungerar de som en proxy mellan dig, källmotorn och den webbplats som det tar dig till. Sammantaget är din integritet skyddad för små kostnader för att bara missa några få funktioner du annars skulle ha haft. Varje sökmotor för privatlivets säkerhet garanterar följande:

  • SSL-krypterade sökningar (kan inaktiveras i användarinställningar)
  • IP-adress inte inspelad
  • Ingen spårning eller identifiering av cookies
  • Inga sökningar eller aktiviteter lagrade

Startsida

Startsidan är en sekretessinriktad sökmotor som använder Google för att dra in resultat. Men snarare än att Google får din IP, söktermer och placerar spårningskakor på dig. Startsidan fungerar som en mellanliggande man med informationstvätt. SSL är som standard aktiverat, så sökningar kan verka lite långsamma. Javascript är också inaktiverat och flera Google-sökfunktioner fungerar inte via startsidan. Men om anonyma Google-sökresultat är det du vill, levererar startsidan.

Ixquick

Om du föredrar resultat från flera sökmotorer, ger ixquick dem. Att vara samma företag som kör Startsida, förvänta dig inte att sakerna skiljer sig mycket från ett gränssnittsperspektiv. Ixquick visar inte exakt vilka sökmotorer den använder för att dra resultat, men Google och Bing är bland dem. Ixquick är också utformad för att dra lokaliserade resultat beroende på vilket språk du använder för att söka.

Duck Duck Go

Duck Duck Go är förmodligen den mest funktionella av den sekretessorienterade sökmotorn. Som Ixquick drar Duck Duck Go resultat från andra sökmotorer. Men tyvärr är Google inte en av dem. I stället är resultaten från Duck Duck Go mer benägna att känna att du söker Bing. Duck Duck Go har också det enklaste gränssnittet, och jag har lagt märke till prestanda på det inte släpar efter så mycket som dess Ixquick contenders.

Sammantaget ger varje sökmotor ett groovy alternativ. Det är sant att ditt bank- och kreditkortsföretag vet mycket mer om dig, behöver alla andra på webben också? Många tror inte det, och Ixquick meddelade nyligen att över 2 miljoner sökningar utförs via det nätverk av webbplatser på daglig basis.

Har du en annan bra privatiserad sökmotor som du gillar att använda? Låt oss veta om en annan förtjänar en plats på topplistan genom att skrika ut det i kommentarerna nedan.