Surface Pro 2: Big Pros och lika stora nackdelar

Microsoft kunde enkelt kryssa upp några punkter och ta ledningen i tablettindustrin med sin nya Surface Pro 2 tablett. Jag ska erkänna att när jag tittade på den officiella lanseringshändelsen var jag fast och redo att köpa en. Efter att ha funderat över det var det två problem med Surface Pro 2, annars perfekt, och om Microsoft hade tänkt sig framåt och spikat dessa två, hade det varit något som skulle dra pengarna direkt ur min plånbok och till Microsofts bolstering bankkonto.

Vilken Microsoft gjorde fel

Jag vill prata om vad de gjorde fel först eftersom Microsoft verkligen inte rubbade på mycket med denna tablett så det blir kort. Här är problemen med Microsoft Surface, vilket inkluderar varför jag kanske inte köper en som jag ursprungligen hade planerat.

  • Surface 2 ( RT, inte Pro) är helt enkelt förvirrande. Varför skulle de introducera en ny version av RT, en tablett vars föregångare sålde så dåligt att det resulterade i att Steve Ballmer gick tidigt från sin vd-position hos Microsoft? Och varför släppte Microsoft RT från namnet? Är det att dölja att även om tabletten är billigare, kör den fortfarande Craptastic Windows RT istället för en fulländad Windows 8.1? Jag antar att vi ska se hur många som faller för den fällan. RT är ett dödsfall för Microsoft om det inte kan göra det användbart på mobiltelefoner inom en snar framtid. Detta är uppenbarligen inte en affärsbrytare för Pro, men det finns ingen chans att jag skulle köpa en Surface (RT) 2.
  • Skärmstorlek . En 10, 6 tums skärm är perfekt för att sitta tillbaka i sängen eller på ett flygplan, men för att effektivt få något verkligt gjort är det helt enkelt för litet. Enligt Laptopmag.com är den mest populära bärbara skärmstorleken 15 tum. Om inte Microsoft introducerar en surfplatta med en större skärm, ser jag det inte snart att byta bärbara datorer. Självklart är det här lättare sagt än gjort, en större skärm betyder mycket mer för att människor ska oroa sig för att bära runt. Docken kanske fungerar för stationära datorer - mer på det nedan.

64 GB-versionen har cirka 28 GB ledigt hårddiskutrymme.
128 GB-versionen har cirka 85 GB ledigt hårddiskutrymme.

  • Pris . Den här är den största clincher. Från och med $ 899 var jag redo att köpa, och då upptäckte jag att det bara är för 64 GB-versionen, det innehåller inte ett tangentbord eller docka, och du kan inte ens använda hela 64 GB. Den största storleken kommer att gå över $ 2000 när du har tagit med det batteriutökande Power Keyboard och skrivbordsdockan. Få människor skulle kalla det $ 2K ett ledigt köp för en tablett. Låt oss inte glömma att ytan har en microSDXC-port som stöder upp till 64 GB-kort. Tyvärr är läs / skrivhastigheten för de korten inte någonstans i samma liga som den inbyggda SSD-ytan rockar. Ytan läser 525 Mbps / 203 Mbps, medan en av de bästa microSDXC-enheterna bara ger 67 MB läs / 19 Mbps skriv. Dessutom kommer de mindre tierna Pros med endast hälften av RAM (4GB vs 8GB i de större modellerna). Det betyder att för att få den bästa upplevelsen behöver du få ut minst 1400 dollar på en tablett / bärbar dator med en liten skärm och ingen GPS för att hitta den om den går vilse.

Vad ytan 2 gör rätt

Microsoft har verkligen skapat ett unikt djur av en maskin här. Det är en bärbar dator, det är en tablett, det är en skrivbordsbyte. Och medan det är dyrt är det fortfarande frestande när du överväger allt som Microsoft fick rätt med den bärbara datorn.

  • Specifikationerna är imponerande . Den har en 4: e gen Haswell i5-4200 1, 6 GHz-processor, en ClearType 1080p skärm, Bluetooth 4.0, 72 kärnan (upp från 12) integrerad Intel-HD GPU, microSDXC-port, fullstor USB 3.0-port, mini DisplayPort, inbyggd Wacom digitizer, och alla andra klockor och visselpipor du kan förvänta dig av en modern tablett. Dessa specifikationer gör den direkt jämförbar med den senaste Macbook Air och flera Ultrabook bärbara datorer. Demon visade att den körde Adobe Premiere och redigerade rå 6K-videofilmer. Den inbyggda GPU kan även hantera spel, men inget skäregg. Som Microsoft sa under lanseringshändelsen är det en bärbar dator i tablettform.
  • Batterilivslängd . Utanför lådan kommer Surface Pro 2 att få minst 5 timmars batterilivslängd och när du ansluter det nya batteriluckan / tangentbordstillbehöret som hoppar upp till 10 timmar . Microsoft marknadsför detta som en 75% förbättring jämfört med 1: a generationsmodellen.
  • Dess byggkvalitet är solid. Som visas i Microsofts demo-videor är Surface Pro en hållbar maskinvara som kan överleva mycket fysiskt missbruk och trauma. Skärmen tål inte nedåtvända droppar på trottoaren, men det håller sig upp till hörnet och baksidan faller som en mästare. Tillägget av den större vinkeln på kickstanden är också en bonus för att använda tabletten medan den ligger på knä eller soffbordet.
  • Docken omvandlar Surface Pro 2 till en skrivbordsbyte . Detta var det som var en av de största försäljningspunkterna jag såg med Surface Pro 2. Docknings tillägget på $ 200 ger Surface Pro en DisplayPort, USB 3.0-port och tre USB 2.0-portar. Det ingår också en mikrofon, hörlurar och Ethernet-jack. Dockan levereras med en nätsladd som laddar tavlan när den är ansluten. I huvudsak betyder det att du kan använda Surface som din skrivbordsställning hemma, inget stort och skrymmande ATX-torn eller hårdvara som krävs. Lämna bara din fullstora bildskärm, tangentbord, mus, hörlurar, mikrofon och Ethernet-kabel ansluten till dockan och skjut in Surface in. Bam! Instant desktop-dator eftersom Surface Pro kör hela 64-bitars Windows 8.1 OS.

I huvudsak betyder det att du kan använda ytan som skrivbordsinstallation hemma

Surface Pro 2 är en mycket imponerande hårdvara med många upsides. Tyvärr prissatta den än en gång ut ur marknaden. När du överväger vilket litet marknadsupptagande Surface har sett hittills finns det god anledning att tvivla på att nuvarande prisklass kommer att träna. Kanske om Microsoft var villig att ta en liten förlust på sina enheter, som Amazon gör med Kindle, skulle det se en stor tillströmning i Surface adoption. När allt kommer omkring, om det finns tillräckligt med enheter i användarnas händer, kan utvecklare ha mer incitament att fylla i appbutiken där Microsoft kunde återta förlorade intäkter. Det finns emellertid en stor elefant anledning till varför Microsoft aldrig får ta den vägen. Till skillnad från Kindle är Surface Pro inte låst i ett stängt Microsoft-bara ekosystem. När du har en Surface Pro kan du installera allt du vill ha, var du vill, ersätt även Windows med Linux. Förhoppningsvis kan Microsoft hitta ett sätt att få ner priset före hyllning än en annan bra produkt som Zune.