Stoppa vad som sätter på din CPU-fläkt konstant i Windows 10

Sedan uppgraderingen till Windows 10 årsjubileumsuppdateringen märkte jag en konstig händelse, och min CPU-fläkt spände alltid upp. Jag ignorerade det under en tid, men det började bli irriterande de senaste veckorna. Det blev ganska oroat om eventuella skador på komponenter i systemöverhettning. Mina misstankar fokuserade på en möjlig process som åtnjuter mer CPU-cykler än vanligt. Lösningarna som presenteras här kan variera beroende på din konfiguration, men de är värda ett försök om du upplever ett liknande problem.

Inaktivera processer som orsakar att CPU-fläkten blir konstant

Först, starta Aktivitetshanteraren, tryck på Windows-tangenten + X> Aktivitetshanteraren och klicka sedan på fliken Processer. Klicka på CPU-kolumnen för att sortera applikationer och processer genom CPU-cykler. Nedan noterade jag att systemvärdsprocessen regelbundet nått CPU-cykler med 30%, ibland så hög som 36%. Genom att expandera System Host Process- trädet beskrivs en hel del tjänster som körs i bakgrunden. För mig var det ett försök och fel som jag märkte Geolocation Service körde, så jag bestämde mig för att inaktivera den först. Förvånansvärt fungerade det och CPU-fläkten slutade svänga upp. Tyvärr startade Geolocation igen. Jag försökte några gånger medan följande tjänster slutfördes: Enhetsinställningshanterare, datorbläddrare, Windows Update; ingen av det gjorde någon skillnad.

Det blev uppenbart att ingen av dessa tjänster bidrog till höga CPU-cykler. Eftersom jag är på en mätad Internetanslutning Jag inaktiverar många bakgrundsappar och -tjänster för att bevara mobila data. Vissa användare som upplever problem med hög CPU-användning i Windows 10 har försökt inaktivera vissa tjänster som Synkroniseringsinställningar och bakgrundsappar. Klicka på Start> Inställningar> Sekretess> Bakgrundsappar . Rekommenderade bakgrundsappar du kan stänga av, inkluderar Weather, OneNote, Facebook och Twitter om du har dem installerade. Jag måste erkänna, det gjorde inte heller någon skillnad, men de kan fungera för dig.

Jag bestämde mig för att söka lite expertråd och fick höra att deaktivera värdprocessen för inställning av synkronisering . Du kan enkelt hitta det under Aktivitetshanteraren> Användarfliken ; expandera ditt användarkontoträde, välj värdprocessen för inställning av synkronisering och klicka sedan på Inaktivera. Tyvärr fungerade denna expertråd inte heller, men det visar sig vara en populär upplösning för många användare som upplever detta problem med höga CPU-cykler.

Som en sista utväg bestämde jag mig för att kontrollera System Host Process-trädet igen, för jag kände att det var här problemet var. Jag märkte att Windows Update var listad som en löpande tjänst. Även om jag har Windows Update inaktiverad eftersom jag är på en mätad anslutning bestämde jag mig för att titta där. Inget ovanligt; Jag har den inställd för uppskjutningsfunktionsuppdateringar. Av nyfikenhet kontrollerade jag under Välj hur uppdateringar levereras. Jag märkte att jag hade möjlighet att få uppdateringar från mer än en plats aktiverad; Jag försökte min tur och slog den av. Vad vet du, problemet försvann äntligen? Sedan jag skrev den här artikeln har jag inte hört min CPU-fläkt snurra upp.

Detta isolerar inte andra faktorer som kan bidra till överdriven CPU-användning. Vissa användare har rapporterat synkroniseringsinställningar som finns under Konton kan också utlösa detta beteende. Att ändra vad som synkroniseras kan minska effekten av CPU-fläkten som återstår på konstant. En annan process som jag märker utlöser CPU-fläkten är IAStorDataSvc. IAStorDataSvc är associerad med Intel Rapid Storage Driver. När jag ursprungligen uppgraderade till Windows 10 2015 måste jag inaktivera det varje gång jag startade Windows 10 för att förhindra att CPU-fläkten utlöses. I en ny forumpost, vi detaljerade problem som användarna upplevde med IAStorDataSvc som orsakade stabilitetsproblem. Med Windows 10 som ger inbyggt stöd för AHCI behöver du inte installera eller behålla IRST. Så, om du råkar uppleva frysning på Windows 10 årsjubileumsuppdatering, 1607, kan du avinstallera det lösa problemet.

Uppdatering av chipsetdrivrutiner har också rapporterats för att åtgärda problemet. Din webbläsare kan också vara en faktor; Mozilla Firefox är berömd för att CPU-fläkten ska snurra upp. Kontrollera din webbläsares tillägg då deaktivera de som du inte behöver kan hjälpa till. Dessutom kan du minska antalet flikar du har öppnat, särskilt om de är mediebaserade webbplatser. Byte av webbläsare kan vara ett alternativ om du ständigt upplever detta med en viss webbläsare. Om du har "Hej, Cortana" påslagen, och det är en annan skyldige kan du förmodligen stänga av. Andra variabler kan inkludera även programtillägg. Jag märkte när jag använde ett Microsoft Word-tillägg, grammatiskt; Detta utlöste CPU-fläkten som förblev konstant jämnt efter att ha avslutat applikationen. Det finns inte en silverkula för detta problem; Förhoppningsvis, om du upplever en liknande fråga kan det vara lindra problemet att försöka få några av dessa förslag.