Steven Sinofsky, Windows President lämnar Microsoft

Det verkar Apple är inte det enda storteknologibolaget som går igenom en toppledare. Idag meddelade Microsoft att Windows och Windows Live President Steven Sinofky lämnar företaget. Julie Larson-Green främjas för att leda Windows Software and Hardware Engineering och Tami Reller stannar i CFO och CMO.

Microsoft utfärdade följande pressmeddelande som förklarar situationen.

REDMOND, Wash. - 12 november, 2012 - Microsoft Corp tillkännagav idag att Windows och Windows Live President Steven Sinofsky kommer att lämna företaget och att Julie Larson-Green kommer att främjas för att leda all Windows-programvara och maskinvaruteknik. Tami Reller behåller sina roller som ekonomichef och chef marknadschef och ansvarar för Windows verksamhet. Båda cheferna rapporterar direkt till Microsoft CEO Steve Ballmer.

Dessa ändringar gäller omedelbart.

"Jag är tacksam för de många års arbete som Steven har bidragit till företaget, " sa Ballmer . "De produkter och tjänster som vi har levererat till marknaden under de senaste månaderna markerar lanseringen av en ny era hos Microsoft. Vi har byggt en otrolig grund med nya versioner av Microsoft Office, Windows 8, Windows Phone 8, Microsoft Surface, Windows Server 2012 och "Halo 4" och en stor integration av tjänster som Bing, Skype och Xbox över alla våra produkter. För att fortsätta denna framgång är det viktigt att vi fortsätter att driva anpassning över alla Microsoft-team och ha mer integrerade och snabba utvecklingscykler för våra erbjudanden. "

"Det är omöjligt att räkna de välsignelser jag har fått under mina år i Microsoft. Jag är ödmjukad av professionalismen och generositeten hos alla jag har haft lyckan att arbeta med i det här fantastiska företaget, säger Sinofsky .

Sedan 1993 har Larson-Green arbetat med och ledt några av de mest framgångsrika produkterna för Microsoft, inklusive användarupplevelser för tidiga versioner av Internet Explorer, och hjälpt till att driva tanken bakom uppdateringen av användarupplevelsen för Microsoft Office. För Windows 7 och Windows 8 var hon ansvarig för programhantering, användargränssnitt och forskning samt utveckling av alla internationella utgåvor. Hon har en magisterexamen inom programteknik från Seattle University och en kandidatexamen i företagsekonomi från Western Washington University. I sin nya roll kommer hon att ansvara för all framtida Windows-produktutveckling utöver framtida hårdvarutillfällen.

"Ledande Windows-teknik är en otrolig utmaning och möjlighet, och när jag tittade på de tekniska och affärsmässiga färdigheter som krävs för att fortsätta vår Windows-banan - bra kommunikationsförmåga, en beprövad förmåga att arbeta över produktgrupper, stark design, djup teknisk expertis och en historia att förutse och möta kundernas behov - det var klart för mig att Julie är den bästa möjliga personen för det här jobbet, och jag är glada att ha henne i den här rollen, sa Ballmer.

Reller började Windows 2007 från Microsoft Dynamics Division där hon innehade ett antal ledande befattningar. Hon började sin karriär inom teknik vid Great Plains Software 1984 medan han fortfarande var på college och var företagets ekonomichef vid den tidpunkt som företaget förvärvades av Microsoft 2001. Hon har en kandidatexamen i matematik från Minnesota State University Moorhead och en MBA från St Mary's College i Moraga, Kalifornien. I sin utökade roll kommer hon att ta ledningen när det gäller att driva affärs- och marknadsstrategi för Windows-enheter, inklusive Surface and Partner-enheter, förutom hennes nuvarande marknadsförings- och finansansvar.

Microsoft (Nasdaq "MSFT") grundades 1975 och är världsledande inom programvara, tjänster och lösningar som hjälper människor och företag att uppnå sin fulla potential.

Det var definitivt en överraskning för mig när jag fick reda på det. Självklart finns det gott om rykten som redan cirkulerar om den exakta orsaken till Stevens avgång. Tidpunkten verkar konstigt med tanke på den senaste versionen av Windows 8, Surface RT-tablett. Vad tycker ni om situationen?