Vad är taskhost.exe och ska det gå? [groovyTips]

Har du någonsin öppnat uppgiftshanteraren och sett processen Taskhost.exe kör och undrar vad det var? Goda nyheter, Taskhost.exe är inte ett virus eller skadlig kod, det är bara en process som kör tyst i bakgrunden. Nu beviljas kan det vara misstänksamt att det ibland kommer att springa i flera fall. Trots detta är taskhost.exe en av de bra killarna, och det sattes där av Microsoft som en kärna del av Windows.

Vad gör taskhost.exe?

Windows använder taskhost.exe som värd för alla DLL-baserade tjänster som körs. Processen liknar svchost.exe (som vi pratade om tidigare), eftersom det är en generisk metod som används för att ladda andra enheter. På grund av detta kan taskhost.exe öppna flera instanser av sig själv för att hantera DLL-filer som inte är relaterade till varandra.

Har taskhost.exe några risker?

Möjligheten att ladda externa DLL-filer ger taskhost.exe risken att bli skadad eller infekterad av dåliga DLL-filer. Infektion av den här filen är mycket sällsynt, men vanligare kommer en dålig DLL att laddas och orsaka för mycket minne och CPU-användning.

Du kan se alla DLL-filer som för närvarande laddas av taskhost.exe med hjälp av Process Explorer-appen noterad i svchost.exe-artikeln.

Alternativt kan du använda kommandotolklistor / m och sedan bläddra upp och visa alla de lastade .dll-filerna.

Hur fixar jag taskhost.exe-fel?

De flesta fel som upplevs med taskhost.exe orsakas av skadade DLL-filer eller en falsk malware som maskerar runt ditt system under taskhost.exe-namnet. I båda fallen måste du spåra den dåliga DLL eller malware och ersätta eller ta bort den. Om du upplever taskhost.exe-problem medan du kör vissa program (videoredigeringsprogram, spel etc.), är det troligt att den korrupta DLL-enheten är relaterad till en av dina hårdvarudrivrutiner för antingen din video- eller ljudenhet.

I tidiga versioner av Windows 7 och Windows Server 2008 orsakade taskhost.exe en fördröjning under avstängning. Microsoft har sedan dess patchat problemet, och det bör inte påverka någon, såvida de inte har nekat att installera Windows Update. Just i fall kan snabbkorrigeringen hittas här - kb975777.