Säkerhetsvarning: Smart Android Trojan Circulating!

Det här är något som ingen av oss förväntade oss så snart. Även när Samsung förbereder en Android-konkurrent för iPod Touch, har en ny Android-trojan nyligen dykt upp i Kina som verkligen kan göra några allvarliga skador på enheter som kör Googles mobila operativsystem.

Vad som gör den här saken så speciell är att en server kan diktera vad trojanen gör, vilket betyder att den är ganska sofistikerad. Trojanen är i ompaketerade Android-appar som ser ut som legitima. Dessa appar har tagit sig fram till några kinesiska tredjepartsappbutiker.

Trojan heter Gemini och ( här är vad du verkligen ville veta ), det kan allvarligt kompromissa med personuppgifter på Android-enheter. Närmare bestämt, när en applikation som innehåller den körs i telefonen, körs trojanen i bakgrunden och samlar in information.

Denna information kan innehålla platskoordinater, enhetsidentifierare och den kan hämtas och berätta för användaren att installera en app eller be honom om att installera den. Det kan också skicka en lista över installerade appar till en server. Enligt säkerhetsföretaget Lookout är detta den mest komplexa Android-malware som de har sett än.

Så stilla borta från appbutiker från tredje part och, som alltid, installera aldrig appar från okända källor som du inte litar på. Personligen är jag trött när jag bara laddar ner från Android Market, om en app begär alltför mycket åtkomst till min telefon kommer jag helt enkelt inte att installera den.